Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Σε λειτουργία τέθηκαν τρεις (3) μετεωρολογικοί σταθμοί στην Π Ε Κοζάνης

Σε λειτουργία τέθηκαν τρεις (3) μετεωρολογικοί σταθμοί καθώς και πέντε (5) διαδικτυακές κάμερες στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Πρόκειται για ένα μέτρο του οποίου την υλοποίηση δρομολόγησε η Π.Ε. Κοζάνης με σκοπό την δημιουργία ενός δικτύου μετεωρολογικών οργάνων με στόχο της παρακολούθηση των μετεωρολογικών συνθηκών για την εξυπηρέτηση των αγροτικών δραστηριοτήτων στις περιοχές,
·                                 Μεσοβούνου – Πύργων,  Κοιλάδας και  της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελλησπόντου,     Βελβεντού.
Παράλληλα οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα αποτελέσουν εργαλείο λήψης αποφάσεων για την παρακολούθηση των ακραίων καιρικών φαινομένων προς όφελος της πολιτικής προστασίας, αλλά και φορέων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών όπως η Πυροσβεστική υπηρεσία.

Η δημιουργία του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών συνεπικουρείται από την επίβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπου ως ερευνητικός φορέας θα συνδράμει στην ορθολογική διαχείριση των δεδομένων. Παράλληλα οι μετεωρολογικοί σταθμοί συνοδεύονται με λογισμικό για την πρόβλεψη ασθενειών για τις ομάδες δεντροκαλλιέργειας  πυρηνόκαρπων και μήλου – αχλαδιού στις περιοχές Μεσόβουνου και Βελβεντό αντίστοιχα. Απώτερος στόχος είναι η σωστή αξιοποίηση των δεδομένων από το αγροτικό δυναμικό των περιοχών για την μείωση του κόστους αντιμετώπισης των ασθενειών στις καλλιέργειες τους και τον εξορθολογισμό λοιπών εργασιών όπως η άρδευση των γεωργικών εκτάσεων δια της παρακολούθησης του ύψους βροχόπτωσης.
Παράλληλα το μέτρο πλαισιώθηκε με την τοποθέτηση πέντε διαδικτυακών καμερών οι οποίες τοποθετήθηκαν σε περιοχές με σκοπό την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Οι περιοχές είναι:
·                                 Βλάστη Εορδαίας,
·                                 Καταφύγι,
·                                 Κεντρική Πλατεία Κοζάνης,
·                                 Νεράϊδα και 
·                                 Πεντάλοφος Βοΐου.

Οι διαδικτυακές κάμερες θα προσφέρουν ζωντανή εικόνα των προαναφερθεισών περιοχών, όπου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να λάβει μια γεύση οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Επίσης στην περίπτωση των καμερών Πενταλόφου, Βλάστης και Καταφυγίου οι κάμερες θα απολέσουν μέσο προστασίας των δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές δια της δυνατότητας παρακολούθησης αυτών από της εκάστοτε αρχές της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Παρακολούθηση των καταγραφών των μετεωρολογικών σταθμών καθώς και των εικόνων των καμερών, έχετε την δυνατότητα να δείτε από το site της Π.Ε. Κοζάνης, http://kozani.pdm.gov.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας