Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ρομπόλης: Διεκδικούμε αλλαγή πορείας της Ευρώπης

Αλλαγή πορείας της Ευρώπης θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στο nooz.gr ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος Σάββας Ρομπόλης, ο οποίος μας εξηγεί το πως θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ανεργία.
Ερ.:Τι πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα στην Ευρώπη όπου επικρατεί το δόγμα της κυρίας Μέρκελ. Έχετε δεχτεί επικρίσεις για διγλωσσία. Πίσω από τις υπερβολές και την προπαγάνδα πως προδιαγράφεται η ευρωπαϊκή παρουσία του κόμματος;

Απ.: Η αναβαθμισμένη εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε συνδυασμό με την αύξηση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής αριστεράς στην Ευρώπη, θα επηρεάσει καθοριστικά την ατζέντα αλλά και τη συζήτηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης και την απομάκρυνσή της από το δόγμα της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την αλλαγή πορείας της Ευρώπης προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της δημοκρατίας, ανάπτυξης, απασχόλησης και ανασύστασης του κοινωνικού κράτους.
Ερ.: Έχετε μακρά δράση και πείρα στα θέματα της απασχόλησης και της λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Τι θα επιδιώξετετε και πόσο ρεαλιστικό είναι να επιτευχθούν οι στόχοι σας;
Απ.: Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρώπη (26 εκατ. άτομα) και της χώρας μας (1.350.000 άτομα) θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με την προσθήκη τέταρτου κριτηρίου του επιπέδου της απασχόλησης ή της ανεργίας, στα τρία κριτήρια (πληθωρισμός, χρέος, έλλειμμα) της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Μια τέτοια αποτελεσματική στρατηγική καταπολέμησης της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την πραγματοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και όχι ψευδοαπασχόλησης με τα επιδοτούμενα προγράμματα, θα βοηθήσουν σημαντικά, εκτός των άλλων, και στη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Θεωρούμε ότι οι στόχοι αυτοί είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί. Η επίτευξή τους όμως προϋποθέτει αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη υπέρ των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  και των δυνάμεων ανατροπής των νεοφιλελευθέρων πολιτικών.
Ερ.:  Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων που αδυνατεί να αρθρώσει ενιαίο λόγο;
Απ.: Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων επιβάλλεται ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της ύφεσης, της ανεργίας και της παραγωγικής και κοινωνικής καθίζησης να ανατραπεί από την Ευρώπη της ισόρροπης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μεταξύ των κρατών–μελών, αφενός για να αρθρώνουν ενιαίο λόγο, στρατηγικές και πολιτικές και αφετέρου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου, που έχει εγκαθιδρύσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μοντέλο της άνισης ανάπτυξης και των πολλών ταχυτήτων.

Ερ.: Πως κρίνετε την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη;

Απ.: Η ύφεση, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι κοινωνικές ανισότητες κ.λπ., βρίσκονται ουσιαστικά στο υπόβαθρο της ανόδου των εθνικιστικών κομμάτων και των Ευρω-σκεπτικιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά, οι δυνάμεις αυτές με διαφορετικό πολιτικό λόγο, πολιτικά επιχειρήματα και πολιτικές και κοινωνικές συμπεριφοράς υποστηρίζουν ότι, στην Ευρώπη δεν μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Αριστερά υποστηρίζει ότι μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί, με δημοκρατία, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική προστασία.

Ακριβώς η υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρώπη, είναι αυτή που θα περιορίσει την άνοδο των εθνικιστικών και Ευρω-σκεπτικιστικών δυνάμεων.

Ερ.: Τις τελευταίες μέρες η πόλωση έχει χτυπήσει κόκκινο. Πιστεύετε ότι αυτό ευνοεί εσάς ή τα κόμματα της συγκυβέρνησης;

Απ.: Νομίζω ότι το κλίμα πόλωσης σε μία προεκλογική περίοδο υπονομεύει την ουσιαστική αντιπαράθεση ιδεών, αντιλήψεων και προτάσεων πολιτικής για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Το κλίμα πόλωσης αποβλέπει στην απόκρυψη των προβλημάτων που δημιουργούν οι ασκούμενες πολιτικές, επιδιώκοντας την ασάφεια, την σύγχυση, το κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες.

Ιστορικά στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες γιατί τα κόμματα διακυβέρνησης της προηγούμενης περιόδου ή τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιλέγουν ως προεκλογική τους στρατηγική την αντιπαράθεση των υποσχέσεων και όχι την αντιπαράθεση αντιλήψεων, θέσεων και προγραμμάτων οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής κλπ. πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας στην φαρέτρα του ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, δεν έχει κανένα λόγο να συμμετέχει σ’ ένα προκαλούμενο κλίμα πόλωσης.

Ερ.: Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι το πολιτικό μήνυμα των εκλογών και τι προτίθεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον επικρατήσει με μεγάλη διαφορά;

Απ.: Το μήνυμα των εκλογών που θα στείλουν οι Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα είναι η ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας, της παραγωγικής και κοινωνικής καθίζησης και ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρινόμενος σε αυτό το μήνυμα του ελληνικού λαού, κατακτώντας την πρώτη ηχηρή θέση και με διαφορά θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.
Ερ.: Μετά από τις εκλογές θα υπάρξει ανασύνθεση των πολιτικών δυνάμεων; Ποιος ο ρόλος της Κεντροαριστεράς;
Απ.: Εκτιμώ, ότι το βράδυ των Ευρωεκλογών, τα παραδοσιακά εργαλεία ερμηνείας και ανάλυσης δεν θα επαρκούν για να εξηγήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα στην χώρα μας. Η αφετηρία των πραγματικών αιτιών των εκλογικών αποτελεσμάτων θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ανασύνθεσης των πολιτικών δυνάμεων και δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών.

Σε αυτήν τη νέα διάρθρωση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, ο ρόλος της Κεντροαριστεράς εκτιμώ σε αυτή τη φάση, ότι θα είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η όξυνση των προβλημάτων της κοινωνίας προσανατολίζει κοινωνικά και πολιτικά τους πολίτες προς την κατεύθυνση κυρίως της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, από την οποία αναμένει όχι τη διαχείρισή τους αλλά την ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ποιος είναι ο Σ. Ρομπόλης
Ο Σάββας Ρομπόλης γεννήθηκε και ζει στην Καισαριανή. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Τελείωσε το 7ο Νυχτερινό Γυμνάσιο –Λύκειο Παγκρατίου.
Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (D.E.S.) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I).
Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών (Thèse d’ Etat) του ΙΧ Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris IX). Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.
Εργάστηκε ως επιστημονικό προσωπικό στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ως Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής  Οικονομίας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 1990 είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).
Διετέλεσε εμπειρογνώμονας της ομάδας εργασίας για τη Μετανάστευση στον ΟΟΣΑ (SOPEMI-OECD, 2000-2010). Συμμετείχε σε όργανα Διοίκησης Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, σε ομάδες εργασίας στην Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Η Απασχόληση στην Ευρώπη μετά το 2000), σε συνέδρια και πραγματοποίησε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Διαθέτει πλούσια ερευνητική εμπειρία και είναι συγγραφέας βιβλίων, άρθρων και επιστημονικών εργασιών σχετικών με τα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας