Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η επέλαση των celebrities

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Το στοίχημα για τα κόμματα στις ευρωκάλπες δεν περιορίζεται μόνο στα εκλογικά ποσοστά που θα συγκεντρώσουν και στη μάχη για την πρωτιά.
Όσο πλησιάζει η 25η Μαΐου αρχίζει να προβάλει ένας ακόμη κίνδυνος σχεδόν για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς.
Η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών μπορεί να φέρει ανατροπές και να αλλάξει τις ισορροπίες μέσα στα ίδια τα κόμματα.
Η αλλαγή από τη λίστα κατάταξης στην ανάδειξη με σταυρό προτίμησης, μπορεί να είναι όντως ένα σοβαρό δημοκρατικό βήμα, αλλά κρύβει και παγίδες για τα ίδια τα κόμματα.

Ο τρόπος ανάδειξης των υποψηφίων με τη σημερινή δομή των περισσότερων ελληνικών κομμάτων γίνεται πάλι από τον αρχηγό, χωρίς τις απαραίτητες και επιβαλλόμενες δημοκρατικές διαδικασίες.
Συγχρόνως, η de facto καθιέρωση όλης της επικράτειας σε μια ουσιαστικά εκλογική περιφέρεια, που μπροστά της φαντάζει μικρό το εκλογικό «τέρας» της Β' Αθηνών, αλλάζει το σκηνικό και τα κριτήρια που ίσχυαν -έστω και στις βουλευτικές εκλογές- για τη σταυροδοσία.
Πρόσωπα προβεβλημένα χωρίς -απαραίτητα- να έχουν και τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες για τα κοινοτικά ζητήματα, ενδέχεται να καταλάβουν τα έδρανα στην Ευρωβουλή και να υπερσκελίσουν πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη.
Ο «κίνδυνος των celebrities» αρχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στα κομματικά επιτελεία, καθώς «γέμισαν» οι λίστες των υποψηφίων με τηλεαστέρες, ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές και αθλητικούς παράγοντες.
Είναι όλοι αυτοί που με τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα έχουν τις πιθανότητες να πρωτεύσουν και να στεφθούν ως οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών.
Εκτός αυτού, ο δεύτερος πιθανός και μεγάλος κίνδυνος είναι όλοι αυτοί να συγκεντρώσουν ένα τεράστιο αριθμό ψήφων, κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που ούτε οι αρχηγοί ως υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν.
Ο ηθοποιός να αφήσει με χιλιάδες σταυρούς πίσω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή και Δ. Παπαδημούλη, εξασφαλίζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους και κομματικά στελέχη της ΝΔ (νυν βουλευτές και ευρωβουλευτές) να βλέπουν την πλάτη του ποδοσφαιριστή υποψηφίου.
Ένα δημοκρατικό μέτρο τείνει να αλλοιωθεί και να οδηγήσει σε νέα μονοπάτια με σοβαρές παρενέργειες.
Οι εμπνευστές της εκλογής των ευρωβουλευτών κατευθείαν από τη βάση, με τη σημερινή δομή των κομμάτων, στήνουν, χωρίς να το καταλάβουν, τους αυριανούς «αρχηγίσκους» και αντάρτες και τους δίνουν το καλάμι για να... ιππεύσουν.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας