Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Δημοτική Κίνηση 'Κοζάνη - Τόπος να ζεις': Οι Προγραμματικές μας θέσεις για την Ενέργεια

Ο λιγνίτης καταστρέφει την βιωσιμότητα, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και το κλίμα. Το αποδεικνύουν:
σακατεμένη υγεία (αλλεργίες, βρογχίτιδες, καρκίνοι διπλάσιοι από το κανονικό)
ρύπανση  ατμόσφαιρας (υπερβάσεις σωματιδίων 30-50% κάθε χρόνο)εξαντλημένη υδροφορία (οι πηγές στέρεψαν και παίρνουμε ακριβό νερό από μακριά) καταστροφή του κλίματος (700 δις θα κοστίσει στην Ελλάδα μέχρι το 2100). Είμαστε ο νομός με τις υψηλότερες εκπομπές CO2 στην Ευρώπη, αφού η ΔΕΗ εκπέμπει όσο 5.000.000 αυτοκίνητα !!)

Ως πότε ένας νομός θα καίγεται για να φωτιστούν οι υπόλοιποι;
Να αναγνωρίσουμε ότι  αυτό  το μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής έχει ξεπεραστεί.

Η Δημοτική Κίνηση 'Κοζάνη- Τόπος να ζεις' θεωρεί μύθο το επιχείρημα περί «φτηνού λιγνίτη». Αν υπολογίσουμε το περιβαλλοντικό κόστος (που κρατείται κρυφό και βαρύνει την δική μας περιοχή και τις επόμενες γενιές), τότε η λιγνιτική κιλοβατώρα βγαίνει 50 % ακριβότερη από την αιολική !

Στόχοι μας

  • Ένταξη της περιοχής μας στην πράσινη ενεργειακή επανάσταση (ΑΠΕ + εξοικονόμηση). Ο λιγνίτης δεν έχει μέλλον και πρέπει να μειωθεί δραστικά.
Η επιλογή της ΔΕΗ για νέες λιγντικές μονάδες είναι λάθος.
  • Εκμετάλλευση της διέλευσης του φυσικού αερίου (ΤΑΡ) με στόχο την αύξηση απόδοσης των μονάδων της ΔΕΗ, την  περιβαλλοντική ανακούφιση, την διείσδυση στον οικιακό-επιχειρηματικό τομέα και θέσεις εργασίας.                                                                       
  • Να καταλάβουμε ότι διανύουμε ήδη την μεταλιγνιτική περίοδο. Κι όμως η Αυτοδιοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα. Όσοι στήριξαν τον λιγνιτικό μονόδρομο ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους γιατί δεν ετοίμασαν το Αύριο.

Προτείνουμε
Μεταλιγνιτική περίοδος
α) 20ετές πράσινο σχέδιο μετάβασης με καθορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (επαναπόδοση εδαφών ΔΕΗ σε Πολιτεία – ΟΤΑ), με
·         συγκεκριμένα σχέδια αποκατάστασης των διαβρωμένων εδαφών
·         χωροθέτηση νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και
·         ειδικών τουριστικών προορισμών (βιομηχανικός τουρισμός, «εργοστάσια» νέων τοπίων κλπ). Για τον σκοπό αυτό απαιτείται διεθνής διαγωνισμός που θα αξιοποιεί την παγκόσμια εμπειρία (βλ. τα «θαύματα» στα παλιά ανθρακωρυχεία της Λουσατίας, Ρηνανίας κλπ). 

·         β) Ανάπτυξη κλάδου κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού με πιθανή σύμπραξη της ΔΕΗ και ανάλογη παροχή κινήτρων. Αναλυτική πρόταση έχει κατατεθεί στον κ. Ζερβό για δημιουργία 3000 θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης. 
·         Θεσμοθέτηση φόρου στερεών καυσίμων ~110 εκ.
·         Εξωτερικό κόστος λιγνίτη (σε πρώτη φάση μελέτη υπολογισμού)
·         Τριπλασιασμός Πόρου 3Χ20=60 εκ. περίπου
·         Ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπλασης παλιών ορυχείων


Εξοικονόμηση ενέργειας και τοπική παραγωγή ΑΠΕ
Δήμος και πόλη να πρωταγωνιστήσουν στην εξοικονόμηση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας με
  • ηλιακές στέγες
  • μικρές ανεμογεννήτριες στην ύπαιθρο
  • Φ/Β στα σχολεία
  • ενεργειακή αυτονομία στα νεόδμητα κτίρια κ.α.
Όσοι συμφωνούμε στην ενεργειακή επανάσταση ας την ξεκινήσουμε από το σπίτι μας.
Χρηματοδότηση: Τοπικός Πόρος,  Πρόγραμμα «εξοικονομώ», ΕΣΠΑ κλπ.

Παραγωγή ΑΠΕ. Στην Αυστρία, Δανία κ.α το 50 % περίπου των ΑΠΕ παράγεται από συνεταιριστικές επιχειρήσεις λαϊκής βάσης, όπου πρωτοστατούν οι δήμοι. Στην Ελλάδα αφενός ο Καλλικράτης απαγορεύει τέτοιους ρόλους στους ΟΤΑ και αφετέρου οι δήμοι αρκούνται στο τέλος που δίνουν οι μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ. Ακόμη όμως και με αυτό το θεσμικό πλαίσιο ο Δήμος Κοζάνης μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ίδρυση μιας πράσινης μεγάλης συνεταιριστικής επιχείρησης παραγωγής ΑΠΕ. Ένας πρώτος ρεαλιστικός στόχος είναι η εγκατάσταση Φ/Β πάρκου της τάξης των 20 MW. (“προίκα” 400 στρεμ. στα παλιά ορυχεία). Μικρές μονάδες βιομάζας / τηλεθέρμανσης στην ύπαιθρο.

Επίδομα εξοικονόμησης. Ο  Δήμος Κοζάνης να ηγηθεί σε όλη την Περιφέρεια για την διεκδίκηση επιδόματος μόνωσης (αντί θέρμανσης), με πολλαπλάσια οφέλη: οικοδομικές εργασίες., μείωση εισαγωγών πετρελαίου, βελτίωση  περιβάλλοντος – μείωση CO2, κέρδος για τα νοικοκυριά, δημοσιονομικό  όφελος.

Σχετικές πρωτοβουλίες μας:


Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης και της διάλυσης της ΔΕΗ
Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Οι πολιτικές του μνημονίου μας βρίσκουν σταθερά απέναντι.

Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι το κεντρικό αίτημα της Κοζάνης πέρα από την βιωσιμότητα της δημόσιας ΔΕΗ, η βιωσιμότητα του  τόπου μας. O στόχος αυτός περιέχει και  δεν απαλλάσσει την ΔΕΗ από τις υποχρεώσεις της προς την περιοχή μας. Επιμένουμε   να διεκδικούμε τις κρυφές επιδοτήσεις που απολαμβάνει η ΔΕΗ, αλλά και κάθε νέος ιδιώτης μέτοχός της.
Σε κάθε περίπτωση (είτε με δημόσια είτε με ιδιωτική ΔΕΗ)  δεν υποστέλλουμε κανένα αίτημα
       για το περιβάλλον
       την επαναπόδοση εδαφών
       τις μετεγκαταστάσεις
       τα «χρέη» της ΔΕΗ προς την περιοχή  (φόρος λιγνίτη, αντισταθμιστικά οφέλη)


Να παραμείνουμε ενεργειακός δήμος, αλλά σε ΠΡΑΣΙΝΗ κατεύθυνση

Περισσότερα για την τομέα «ΕΝΕΡΓΕΙΑ»  εδώ   

Να περάσουμε από το γκρίζο στο πράσινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας