Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Καλαμπούρι

Από όλες τις ασύστολες ανοησίες που ακούστηκαν για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ξεχωρίζω μία κορυφαία.
Οτι «βλάπτει πολιτικά τη διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του χρέους» (Γιάννης Μηλιός) - ο Γιώργος Σταθάκης είπε περίπου το ίδιο αλλά λίγο πιο κομψά.
Ερώτηση. Υπάρχει κάπου κάποια διαπραγμάτευση που διαγράφει χρέη ώστε να πάμε κι εμείς;
Γίνεται δηλαδή κάπου τέτοια κουβέντα και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χαλάει τη μανέστρα;
Η απάντηση και στα δύο είναι πολύ απλή: όχι.
Και ούτε κυκλοφορεί οποιαδήποτε ένδειξη ότι κάτι σχετικό μπορεί να προκύψει σε ορατό μέλλον.
Για την ακρίβεια όλοι οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ευρωπαίοι δανειστές) το έχουν αποκλείσει ρητά, κατηγορηματικά και επανειλημμένα.
Συνεπώς πώς η έξοδος στις αγορές «βλάπτει πολιτικά» κάτι που δεν υπάρχει και ούτε φαίνεται πιθανό να υπάρξει;
Μυστήριο. Το οποίο όμως αποκαλύπτει ένα καλαμπούρι.
Μόνοι τους αποφάσισαν ότι το χρέος πρέπει να διαγραφεί, μόνοι τους αποφάσισαν ότι ασφαλώς θα διαγραφεί και μόνοι τους διαμαρτύρονται επειδή η έξοδος στις αγορές δυσκολεύει τη διαγραφή του!..
Είναι από αυτά τα καλαμπούρια της παρέας στα οποία γελάνε μόνο όσοι μετέχουν στην παρέα. Οι υπόλοιποι κοιτούν αμήχανα.
Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος όταν αποδίδει στην αντιπολίτευση μικροπρέπεια, μικροψυχία ή (ακόμη χειρότερα) μειοδοσία. Δεν είναι παρά απλή αλλά απόλυτη άγνοια.   
Ο Παπαδημούλης πριν μπερδευτεί με τα επιτόκια δανεισμού δεν ήξερε καν πώς υπολογίζεται το πρωτογενές πλεόνασμα - μαζί και ο Βαρουφάκης...
Ενώ ο Δ. Στρατούλης αποκάλυψε το κόλπο με τον κορυφαίο συλλογισμό ότι «δεν είναι δυνατόν να μην αποδέχονται οι αγορές να δανείσουν στην Ελλάδα του 2010, όταν το δημόσιο χρέος ήταν 115% του ΑΕΠ, και να το αποδέχονται τώρα με το δημόσιο χρέος στο 175% του ΑΕΠ».
Φαντάζομαι την έκπληξή του όταν μάθει ότι στην οικονομία υπάρχει και κάτι που λέγεται «δημόσιο έλλειμμα»!
Τελικά νομίζω ότι αυτή η έξοδος στις αγορές ενόχλησε για έναν απλό λόγο: επειδή είναι άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της κανονικότητας.
Επειδή δηλαδή η Ελλάδα εξελίσσεται σταδιακά σε μια κανονική χώρα στην οποία θα είναι όλο και δυσκολότερο να πουλήσουν διάφοροι παπατζήδες την πραμάτεια τους.
Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τέσσερα χρόνια τώρα το παπατζιλίκι πήγε σύννεφο. Τροφοδότησε αναρίθμητες καριέρες αδαών πολιτικών και άσχετων «εμπειρογνωμόνων».
Αλλά, όπως φαίνεται, τελειώνουν τα ψέματα.
Και ως εκ τούτου η κοινωνία θα μπορεί πλέον να συνδιαλέγεται όχι με όσους λένε ό,τι θέλει να ακούσει αλλά με εκείνους που ξέρουν για τι μιλάνε.  
Γ. Πρετεντέρης-ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους διαχειριστές του Ai-Vres που θαυμάζουν το μυαλό του Πρετεντέρη και αναδημοσιεύουν τις σκέψεις του. Σας εύχομαι να τον φτάσετε.

Το Προφίλ μας