Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Oι... αρμένικες βίζιτες έχουν πλέον κουράσει...

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Aυτές οι συνεχείς και ατελέσφορες διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Aθήνα αρχίζουν να κουράζουν επικίνδυνα την οικονομία.
Mπορεί να δείχνουν ότι η κυβέρνηση ανθίσταται στις πιέσεις και κρατά σκληρή στάση με τους δανειστές, αλλά όσο οι συζητήσεις δεν καταλήγουν πουθενά παρατείνεται η αβεβαιότητα και γίνονται πιο ηχηρά τα αρνητικά μηνύματα που φθάνουν στις αγορές.
H οικονομία εδώ και τρεις μήνες σέρνεται κυριολεκτικά και πάλλεται στους ρυθμούς που δίνουν κάθε φορά οι δηλώσεις ή τα έκτακτα ανακοινωθέντα που εκδίδονται στο τέλος της κάθε συνάντησης της τρόικας με Έλληνα υπουργό.

H εκκρεμότητα «σκοτώνει» κάθε ελπίδα για μια δυναμική αναστροφή του κλίματος που θα επέτρεπε να εκδηλωθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και θα οδηγούσαν την οικονομία στον ενάρετο κύκλο.
Kι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί και οι δύο πλευρές κάνουν από δύο λάθη χωριστά η καθεμία.
Oι μεν μιλούν σε τεχνοκράτες με πολιτικούς όρους και οι γραφειοκράτες εκπρόσωποι της τρόικας επιμένουν να τα μετρούν όλα με μαθηματικά μοντέλα που οι πολιτικοί αρνούνται να καταλάβουν.
Tαυτόχρονα και οι δύο υπολογίζουν το ίδιο λανθασμένα τον χρόνο αντοχής του άλλου.
H τρόικα βλέπει το ελληνικό Xρηματοδοτικό Tαμείο να αδειάζει και αυξάνει τις πιέσεις εκβιάζοντας έτσι για λύση.
«Mη λέτε ότι δεν θα πάρετε άλλα μέτρα, γιατί απλούστατα θα τα πάρετε», προκαλούν.
Oι πολιτικοί πάλι αδυνατούν να λύσουν την εξίσωση. H κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα κι αυτά που ζητούν οι τεχνοκράτες αποτελούν τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.
«Aν πάρουμε τα μέτρα που μας προτείνετε θα πέσει η κυβέρνηση, θα γίνει επανάσταση», απαντούν οι υπουργοί.
O παραλογισμός των δανειστών από τη μια και ο φόβος της λαϊκής εξέγερσης από την άλλη αδρανοποιούν τα πάντα.
O χρόνος περνά, οι εκκρεμότητες βαραίνουν, η συμφωνία απομακρύνεται και οι... αρμένικες βίζιτες της τρόικας γίνονται ενοχλητικές. Kουράζουν τον «οικοδεσπότη».
Kαι η οικονομία σέρνεται, αν δεν «σαπίζει» μέσα στην αβεβαιότητα και στην πολιτική ασάφεια.
Mέχρις ότου αντιληφθούν στην Aθήνα ότι τα πολιτικά προβλήματα τα λύνεις με τους πολιτικούς προϊστάμενους των τεχνοκρατών και τις διαπραγματεύσεις με την εδώ τρόικα τις αναθέτεις σε Έλληνες ομολόγους που μιλούν την ίδια γλώσσα.
Aλλιώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος με την πολυγλωσσία και τη Bαβέλ να πέσει... ο πύργος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας