Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Προϋπολογισμός- υπό αναμόρφωση- στο Δήμο Σερβίων Βελβεντού- Δριμύ κατηγορώ του Δημάρχου Β. Κωνσταντόπουλου για ασφυκτική πίεση από το οικονομικό παρατηρητήριο

του Γιάννη Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Εγκρίθηκε την Τετάρτη κατά πλειοψηφία , σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο προυπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Δήμου Σερβίων- Βελβεντού για το 2014. Το ύψος του προυπολογισμού για το 2014 θα είναι 11.072.194 ευρώ.
Ο Δήμαρχος Σερβίων- Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος   έκανε λόγο «για προϋπολογισμό που  συντάχθηκε με βάση κάποιους αυθαίρετους υπολογισμούς τους οποίους επέβαλλε το οικονομικό παρατηρητήριο και στο σκέλος των εσόδων αλλά και στο σκέλος των εξόδων» και χαρακτήρισε την υπερψήφιση του ως  τη λιγότερο επώδυνη λύση.

Στην εισήγηση του τόνισε πως «η σημερινή μέρα θα έπρεπε να είναι και είναι η κορυφαία μέρα της λειτουργίας του Δήμου καθώς συζητείται στην ολομέλεια του σώματος, ο προϋπολογισμός έργων και λειτουργίας του Δήμου... Ομως κύριοι και κυρίες συνάδελφοι φέτος δεν έγινε αυτό.
 Ο προϋπολογισμός που συντάχθηκε έγινε με αυστηρές οδηγίες του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του Υπουργείο Οικονομικών αλλά και της τρόικας με μία διαδικασία λογιστική και άκρως αυθαίρετη, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, όσον αφορά την εξυπηρέτηση  τους, ή τις πραγματικές φοροδοτικές ικανότητες των πολιτών, όσων αφορά την είσπραξη των εσόδων».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις περικοπές στους ΟΤΑ κάνοντας λόγο για:
- Μείωση των τακτικών επιχορηγήσεων κατά 60% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
- Μείωση της ΣΑΤΑ σε ποσοστό πάνω από 60%.
- Κατάργηση όλων των ειδικών χρηματοδοτήσεων των Δήμων (ΘΗΣΕΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ και άλλα προγράμματα).
- Μείωση των χρηματοδοτήσεων των σχολικών επιτροπών σε ποσοστό πάνω από 60%.
Πρόσθετοντας πως στους Δήμους περιήλθαν καινούριες αρμοδιότητες χωρίς ταυτόχρονα να διατεθούν οι αντίστοιχοι πόροι (χρηματοδοτήσεις και προσωπικό).
«Παρ’ όλα αυτά με τις προσπάθειες αιρετών και εργαζομένων του Δήμου, αλλά κυρίως με τις υπεράνθρωπες θυσίες των πολιτών κατορθώσαμε να εξυγιάνουμε τον Δήμο μας.
 Ως το τέλος του 2013 θα έχει εξοφληθεί το σύνολο των υποχρεώσεών μας μέχρι 31-12-2011, ύψους 6,1 εκ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα τα υπάρχοντα δάνεια καθώς επίσης και οι ρυθμίσεις προς ασφαλιστικούς οργανισμούς αποπληρώνονται κανονικά.
 Ταυτόχρονα ´´τρέξαμε´´  ´´ωριμάσαμε´´ και εκτελούνται, ή αρχίζουν να εκτελούνται μία σειρά μεγάλων έργων ενταγμένων κυρίως στο ΕΣΠΑ, αλλά και μικρών έργων από τις οικονομίες του Δήμου και από την χρήση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Και τόσα άλλα!!
Λειτουργήσαμε δηλαδή ως Δημοτική Αρχή, όπως θα κάναμε στο σπίτι μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και ολοκληρωσε λέγοντας πως « Αρνούμαι να είμαι δήμαρχος υπό επικυριαρχία του οικονομικού παρατηρητηρίου και της τρόικας.
Αρνούμαι να παίρνω οδηγίες και εντολές από τους γραφειοκράτες της τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών.
Αρνούμαι να γίνω ο ενδιάμεσος κρίκος άσκησης της πολιτικής της λιτότητας και της εξαθλίωσης των πολιτών.
Αρνούμαι να γίνω διαχειριστής μιας πολιτικής συμπίεσης των δικαιωμάτων των Δήμων και των πολιτών που επιβάλλεται από τους τεχνοκράτες των Αθηνών.
Αρνούμαι να γίνω ένας απλός υπηρεσιακός παράγοντας που θα εκτελεί εντολές του οικονομικού παρατηρητηρίου και της τρόικας.
Αρνούμαι να είμαι δήμαρχος υπό περιορισμούς και να εκτελώ εντολές στυγνών τεχνοκρατών και γραφειοκρατών. Εκλέχτηκα για να υπηρετώ τον λαό και μόνον σ’ αυτόν λογοδοτώ.
Θα δώσουμε τον αγώνα όλοι μαζί για να ανατρέψουμε τον σημερινό προϋπολογισμό και τις πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλλουν.
Δηλώνω επίσης ότι θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά έτσι ώστε ο σημερινός  -υπό ψήφιση- προϋπολογισμός να έλθει γι’ αναμόρφωση στην αρχή της χρονιάς, έτσι ώστε να εκφράζεται η άσκηση της πολιτικής για την οποία ελάβαμε εντολή από τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας