Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Χαιρετισμός Υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλη Παπαδόπουλου στην ημερίδα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Κυρίες και κύριοι
Ειλικρινά λυπάμαι που έκτακτες κυβερνητικές υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παρευρεθώ στην σημερινή εκδήλωση με θέμα "Είμαι γυναίκα Επιχειρώ, καινοτομώ" που ο «Σύνδεσμος Γυναικείων Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας» διοργανώνει


Νοιώθω όμως ταυτόχρονα ιδιαίτερη τιμή για την πρόσκλησή σας, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία έστω και «εκ του μακρόθεν» να απευθυνθώ σε ένα τόσο δυναμικό ακροατήριο και να μοιραστώ μερικές σκέψεις μου μαζί σας.

θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ τους συντελεστές της σημερινής ημερίδας για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα,  αλλά και να εξάρω τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Γυναικείων Επιχειρήσεων Δυτικής Μακεδονίας, που παρά το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει ένα χρόνο από την ίδρυσή του (Ιανουάριο του 2013) εντούτοις έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, στα επιχειρηματικά δρώμενα της Δυτικής Μακεδονίας   επιβεβαιώνοντας αυτό που η πρόεδρός της κ. Μιράντα Μηλιώνη τον Μάρτιο του 2013 δήλωνε «¨Εμείς οι γυναίκες έχουμε φοβερές δυνάμεις μέσα μας… και    πρέπει να πάψουμε να είμαστε παθητικές, μιας και έχουμε φοβερές δυνάμεις μέσα μας, έχουμε από τη φύση μας οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες και θα πρέπει όλα αυτά να τα βγάλουμε στην επιφάνεια».
Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ιδίως στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, καθώς αναδεικνύουν αξίες που βρίσκονται πίσω από κάθε μεγάλη προσπάθεια, πίσω από κάθε όνειρο που δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται με κόπους και θυσίες.
 
Φίλες και φίλοι,
Η επιχειρηματικότητα σήμερα, μέσα σε μια οικονομία όπως η Ελληνική, της οποίας ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται, ο ρόλος του κοινωνικού κράτους μειώνεται, η πίστη στο πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται, οι κοινωνικές ανισότητες, η ανεργία και η ανασφάλεια για το άμεσο και απώτερο μέλλον αυξάνονται, ίσως να είναι η απάντηση για την υγιή σταδιακή οικονομική ανάπτυξη.
Και η γυναικεία επιχειρηματικότητα κατά την άποψή μου, είναι πηγή ανάπτυξης και δημιουργεί θέσεις εργασίας, παρόλο που στην πατρίδα μας δεν έχει γίνει πλήρης εκμετάλλευση της δυναμικής που έχει η πηγή αυτή.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,
Γνωρίζω και γνωρίζετε ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια, ιδιαίτερα σε σχέση με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και την κατάλληλη εκπαίδευση. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας προσφέροντας τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία που θα βοηθήσουν τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να ξεκινήσουν, να διατηρήσουν και μακροπρόθεσμα να αναπτύξουν την επιχείρησή τους κάνοντάς τη βιώσιμη.
Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση καλείται να παίξει κυρίως η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας  για την προετοιμασία αλλά και ενθάρρυνση των γυναικών να γίνουν επιχειρηματίες.

Φίλες και φίλοι
Στο σημερινό δύσκολο, όπως προείπα, οικονομικό περιβάλλον και στις ραγδαίες ανακατατάξεις τις οποίες επιφέρει η οικονομική κρίση στον κοινωνικό ιστό της χώρας, το ζήτημα της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, είναι επίκαιρο όσο ποτέ για τη μελλοντική πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Για το λόγο αυτό, η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητο όχι μόνο να αποτελεί ένα ¨ορατό" πεδίο στρατηγικής στόχευσης που θα διαπερνά οριζόντια όλες τις δημόσιας πολιτικές , αλλά θα πρέπει επίσης να προστατεύεται από τους "ασκούντες πολιτική»  σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι γυναίκες δεν θα αποτελούν εκείνη την πληθυσμιακή ομάδα, η οποία θα συνεχίσει να πλήττεται περαιτέρω στον τομέα της απασχόλησης της κοινωνικής πρόνοιας, της ανάπτυξης και της συμμετοχής της στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι  κανένα σύγχρονο κράτος δεν μπορεί να στοχεύει  στη βέλτιστη οικονομία και στη δικαιότερη κοινωνία,  αν δεν αναδείξει τη γυναίκα στην εργασία και στην επιχείρηση.
Ολοκληρώνοντας αυτό το σύντομο χαιρετισμό, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να σας συγχαρώ για την επιτυχία και να συγχαρώ και τους συντελεστές αυτής της επιτυχημένης εκδήλωσης για την πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας