Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΜΕ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΗ ΕΥΧΕΛΑΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με λάδι που μεταφέραμε από τα Ιεροσόλυμα, τον Πανάγιο Τάφο και τα άλλα ιερά προσκυνήματα της Αγίας Γης της Παλαιστίνης, τελέσαμε (13-11-2013) Ευχέλαιο στον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού με τη λειτουργική συμμετοχή του π. Αθανασίου Παπαϊωάννου Εφημερίου Ιμέρων, των συμπροσκυνητών μας στην Αγία Γη και πολλού λαού από το Βελβεντό, το Πλατανόρεμα, τα Σέρβια, τη Λάβα, τα Ίμερα, το Βαθύλακκο, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη.

Οι πιστοί χρίστηκαν στο μέτωπό τους με το λάδι σχηματίζοντας το σημείο του Σταυρού, πήραν (σε μικρά κομμάτια) αντίδωρο του Παναγίου Τάφου, τεμάχια από το βασιλικό του Αγιασμού που τελέσαμε στον Ιορδάνη ποταμό και μικρές εικόνες της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας.

Όλα αυτά είναι απτά σημεία της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας, που καθώς τα επιζητούμε, ενεργοποιούν την ‘’εξαχρειωμένη’’ εικόνα μας,
μεταμορφώνουν τις υπάρξεις, τα πρόσωπά μας και δημιουργούν διάθεση για σχέση με το Θεό και με τους ανθρώπους. Γλυκαίνουν την καρδιά, ραγίζουν και σπάζουν το άτομο-φλοιό, μας βγάζουν έξω, στον Άλλο, στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, στην κοινωνία χωρίς εισαγωγικά.  

Στο Ευχέλαιο προσθέσαμε στα καθιερωμένα τροπάρια των Αγίων και πολλά από όσα ψάλαμε στα Ιεροσόλυμα: ‘’Ω, γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ Σου το κάλλος;’’, ‘’Ω, φως των οφθαλμών μου, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πώς τάφω νυν καλύπτη;’’, ‘’Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει, και η γη το σπήλαιον, τω απροσίτω προσάγει’’, ‘’Ακατάληπτον εστί, το τελούμενον εν σοι, και αγγέλοις και βροτοίς, Μητροπάρθενε, Αγνή’’, ‘’Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου’’, ‘’Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…’’.  

Πρόκειται για τροπάρια και ύμνους, που υπερβαίνουν το χρόνο και τις γεωγραφικές (και όποιες άλλες επινοημένες) αποστάσεις, που αγγίζουν το συναίσθημα και το θερμαίνουν, που συγκινούν και συν-κινούν (=δημιουργούν κίνηση) σε πρόσωπα, κοινωνίες τοπικές και εθνικές για τη γνωριμία τους, και για την κατανόηση της δυνατότητας, της (διά του Χριστού και εν τω Χριστώ) συνύπαρξής τους, με την αποβολή των επιφυλάξεων και των καχυποψιών, των εχθροτήτων, του φανατισμού, των αλληλοεξοντώσεων, γνωρίσματα δηλαδή διαιρετικά, που ακόμα, δυστυχώς, καλά κρατούν. Γνωρίσματα ενός ‘’παλαιού κόσμου’’, που ήρθε πια η ώρα για να φύγει. Αφού πλέον, η βασιλεία του Θεού, κατά τον αδιάψευστο λόγο του Χριστού, είναι μέσα μας και ανάμεσά μας. ‘’Ιδού γαρ η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστίν’’. (Λουκ. 20, 21).

‘’Νιώθω χαρά και ελευθερία με όλα αυτά τα τροπάρια και με την ιστορία των Αγίων Τόπων. Αυτό είναι. Έτσι πρέπει να νιώθουμε πάντα όλοι. Χαρά και ελευθερία’’, έλεγε μετά την Ακολουθία ο Θ.Κ. μαθητής της Β’ Λυκείου. ‘’Κι ακόμα εκείνη η φράση, που είπε ο ψάλτης στον Απόστολο, ‘’η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει’’, είναι, έτσι νομίζω εγώ, το αποκορύφωμα όλων. Το πρόσεξα, μου έκανε εντύπωση’’, είπε στην ίδια συζήτηση η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Ι.Στ.

Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι του Ναού με εδέσματα: τσάι, κέικ, ελαιόψωμα, σταφιδόψωμα, λουκούμι, καφές κ.ά., που τα ετοίμασαν και τα πρόσφεραν με χαρά και με αγάπη οι γυναίκες της Ενορίας.

Ο Ιερός Ναός διαθέτει σε 16σέλιδο γραπτό κείμενο το ‘’ Προσκυνηματικό οδοιπορικό στους Αγίους Τόπους - Νοέμβριος του 2013’’. 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
14-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας