Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Αναζητώντας τον ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ ευρώ, Παρθενώνα και Αγριας Δύσης

Αντιευρωπαϊσμός, θολή οικονομική ρητορική, επαγγελία... της παρελθούσης ευημερίας, εναγκαλισμός με τις συντεχνίες. Τελικά τι είναι και τι θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το ατελείωτο γουέστερν με το νόμισμα
Στο Τέξας, στις 4 Νοεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι δεν θα βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Οι εξαγγελίες του όμως στη συνέχεια για ακύρωση του Μνημονίου και εγκατάλειψη όλων σχεδόν των μνημονιακών πολιτικών, όπως διατυπώθηκαν στη συνέντευξή του στην «Αυγή» στις 17 Νοεμβρίου, επανέφεραν ολοζώντανη την απειλή εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά και απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και όχι μόνο...
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις συμβάσεις που έχει συνάψει η χώρα, αλλά και από την πρόσφατη εμπειρία αντιμετώπισης χωρών σε καθεστώς κρίσης, όπως η Κύπρος.
Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην ανησυχεί. Οπως είπε σε συνέντευξή του στην ΕΤ3, έχει έτοιμο το σχέδιο για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη διακοπή χρηματοδότησης. Μόνο που δεν το λέει...

Θα χάσουμε το ΕΣΠΑ
Δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν διαφορετικές γραμμές στο θέμα της συμμετοχής στην ευρωζώνη. Αυτή τη φορά όμως η αντίφαση προκύπτει από τις δηλώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα σε διαφορετικές στιγμές.
n Στο Πανεπιστήμιο του Οστιν, στο Τέξας, δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος στην αντίθεσή του στην έξοδο απ' την ευρωζώνη. Είπε, συγκεκριμένα, ότι μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν, αντίθετα θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα, φαινόμενα φυγής κεφαλαίων και πληθωρισμό.
n Λίγες ημέρες μετά, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε στην επιφάνεια τη συγκρουσιακή στρατηγική του με τους δανειστές, που είναι κυρίως η ευρωζώνη. Μίλησε για αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, ακόμη και για επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Ολα αυτά, όμως, θα έχουν βαρύ κόστος για τη χώρα. Εκτός των άλλων, θα κινδυνεύσει να χάσει τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς που υιοθετήθηκαν στις 7 Νοεμβρίου για τους όρους εκταμίευσης του ΕΣΠΑ, η χρηματοδότηση θα διακόπτεται αν ένα κράτος-μέλος διαπιστωθεί ότι παραβιάζει συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - στην περίπτωσή μας το Μνημόνιο.
Με άλλα λόγια, αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε να ακυρώσει το Μνημόνιο, έστω και «με την ψήφο του λαού», όπως το τοποθέτησε ο κ. Τσίπρας, θα έπρεπε μάλλον να ξεχάσει τα περίπου 14,5 δισ. ευρώ που περιμένουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως το 2020, όπως επίσης - πιθανώς - και τα 3,7 δισ. που αφορούν τις διαρθρωτικές δράσεις στην ύπαιθρο και τα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο για άμεσες αγροτικές ενισχύσεις. Είναι ένα κόστος που θα το σκεφτόταν δύο φορές προτού το αναλάβει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
Εξάλλου, πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπουν ακόμη και την επιβολή προστίμων ύψους 0,1%-0,2% του ΑΕΠ σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος που δεν φροντίζουν να το μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο ή που παραβιάζουν γενικώς το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Θα κοπούν τα δάνεια
Προτού φτάσουμε όμως στο ΕΣΠΑ, αν ο κ. Τσίπρας θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση, θα διακοπεί προφανώς η χρηματοδότηση από το ίδιο το Μνημόνιο - όσο έχει απομείνει. Σημειώνεται ότι το εναπομένον δάνειο από την ευρωζώνη είναι αυτή τη στιγμή 12,7 δισ. ευρώ (προβλέπεται να εκταμιευθεί έως το β' τρίμηνο του 2014), ενώ από το ΔΝΤ υπολείπονται 19,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται να εισπραχθούν έως τον Φεβρουάριο του 2016.
Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ ένα ισχυρό χαρτί: εφόσον διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, τα δανεικά τα χρειαζόμαστε πλέον μόνο για να πληρώνουμε τους δανειστές μας. Επομένως, ακόμη κι αν σταματήσει η χρηματοδότηση, εκείνοι είναι που θα χάσουν.
Σωστό, λένε οι οικονομολόγοι, μόνο που δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Για ένα διάστημα, ίσως οι δανειστές δεχθούν να «το συζητήσουν». Θυμίζουν όμως ότι στην περίπτωση της Κύπρου, με φιλικό προς την Ευρώπη νεοεκλεγέντα πρόεδρο, δεν περίμεναν πάνω από 15 ημέρες. Και μετά ξέσπασε η θύελλα.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν μια νέα κυβέρνηση εξαγγείλει τέτοια μέτρα στις προγραμματικές της δηλώσεις», λέει πηγή από τον ακαδημαϊκό χώρο, «την άλλη ημέρα θα υποχρεωθεί να επιβάλει περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Οι τράπεζες θα κλείσουν».
Με άλλα λόγια, θα επιφέρει τα φαινόμενα τα οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παραστατικά περιέγραψε στο Τέξας: φυγή κεφαλαίων, πληθωρισμός, διακοπή τραπεζικών συναλλαγών.
Σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης, πάει καλά, Αν όχι, όμως...
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας