Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ιερή Αρχιερατική Παράκληση στη Σκούλιαρη

του παπαδάσκαλου Κων/νου Ι. Κώστα 
Στην Ιερή Αρχιερατική Παράκληση προς την Παναγία στον κατάμεστο (από Σκουλιαριώτες παραθεριστές όλων των ηλικιών, γυναικών, ανδρών, μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου-Λυκείου) Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σκούλιαρη, χοροστάτησε (8-8-2013) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. 

Η Παράκληση προγραμματίστηκε βέβαια από το Σεβασμιώτατο μέσα σε μια αντίληψη (ανάγκη) για την ποιμαντική και λειτουργική εξακτίνωση της ενέργειάς του, τροφοδοτώντας το Λαό με το λειτουργικό και κηρυγματικό λόγο της Εκκλησίας (και ανοίγοντας έτσι τους ορίζοντες ως δείγμα γραφής και για άλλους τομείς του δημόσιου βίου - ο νοών νοήτω -  δεν βλάπτεσαι όταν ανοίγεσαι, τουναντίον ωφελείς και ωφελείσαι), ωστόσο όμως υπήρξε και
αίτημα των κατοίκων του χωριού στο οποίο ανταποκρίθηκε με χαρά ο Μητροπολίτης.

Το εκκλησίασμα γιορτινό στην αυλή του Ναού ανέμενε τον Επίσκοπο. Ο Ναός πεντακάθαρος. Ο αύλειος καταπράσινος χώρος με την Παναγία του στο κέντρο ανέμενε για την έναρξη της Παράκλησης στη Θεοτόκο, που η αναμονή της για την κοινότητα των λαών και των εθνών στηρίζεται στη βεβαιότητά της ως
‘’ευρυχωροτέρα των ουρανών’’ και στη δυνατότητα των (εθνικών και τοπικών) κοινωνιών να την πραγματοποιούν κάθε μέρα με περισσότερη διαύγεια σκέψης και αφοβία ενεργειών τους.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος, είπε, ότι έχουμε ανάγκη τη σωστική πρεσβεία της Παναγίας, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται πάλι στη Σκούλιαρη και συνεχάρη τους όλους ανθρώπους του χωριού και την εκκλησιαστική επιτροπή για τον ευπρεπισμό του Ναού μέσα στον οποίο συνεπαίρνεσαι με τις ολοκάθαρες τοιχογραφίες των Αγίων γύρω στους τοίχους του.

Μίλησε για το Διαφωτισμό που ήθελε τον άνθρωπο κάτι παραπλήσιο με τα ζώα και είπε πως ο άνθρωπος είναι ‘’ζώον θεούμενον’’. Το Άγιο Πνεύμα, είπε, μας πληροφορεί πως ο άνθρωπος έχει προορισμό να ζήσει. Ο Διαφωτισμός, είπε, ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί ακόμα την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ο δικός μας χώρος, εξήγησε, έδωσε πολλά: φιλοσοφία, ιατρική, τέχνη, μουσική, θεολογία, μαθηματικά. Οι πρόγονοί μας, είπε, προσφέρθηκαν στο Θεό. Σήμερα σωζόμαστε, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που προσεύχονται διακαώς. Η Παναγία, που ο Θεός την προανήγγειλε με τους Προφήτες, γεννήθηκε με όλους τους νόμους της φύσης, ήταν ωστόσο καρπός προσευχής.
Η Παναγία, είπε, όταν 15 χρονών την επισκέφτηκε ο Άγγελος, για να γίνει μητέρα του Θεού, ήταν θεόσοφη. Εξ αυτού του γεγονότος και ως μητέρα του Θεού, στον Οποίο προσέφερε την ύπαρξή της, έχει δυνατή και αποτελεσματική παρρησία για εμάς στο Χριστό. Αναφέρθηκε στο θαύμα του Χριστού στο γάμο της Κανά της Γαλιλαίας (όπου ο Χριστός έκανε το νερό κρασί) για να τονίσει την παρρησία της Μάνας στον Υιό. Η Παναγία, είπε, συνηγορεί για μας, ‘’ως έχουσα μητρική παρρησία’’. Όλοι είμαστε προέκταση της μάνας και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε στοργικοί και ανεκτικοί ο ένας στον άλλον και όχι ανελέητοι και καταδικαστικοί ή και απορρίπτοντας ο ένας τον άλλον.

Η περίοδος αυτή, είπε, είναι περίοδος για να επανέλθουμε στις ρίζες μας. Να επανέλθουμε στο Θεό. Δεν μας αφήνει ο Θεός. Εμείς τον αφήνουμε. Ο Θεός δεν τιμωρεί. Είναι μόνο αγαθότητα. Μας περιμένει. Ποιος πατέρας θέλει να βλέπει τα παιδιά του μέσα στις βρωμιές, στις κλοπές και σε όλα που λερώνουν τον άνθρωπο; Ο άνθρωπος κοντά στο Θεό ησυχάζει. Και, κατέληξε, ηρεμεί σαν το παιδάκι.

Ο Ιερός Ναός προσέφερε λιτό νηστήσιμο κέρασμα στο καταπράσινο και δροσερό προαύλιο (στην ‘’πλατεία’’ του Ναού, του πάλαι ποτέ Δημοτικού Σχολείου και του χωριού συνάμα με το τρεχάμενο κρύο νερό της βρύσης-πηγής) όπου παρακάθισε και ο Σεβασμιώτατος και τα ευλόγησε όλα.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
9-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας