Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Δημιουργία MEDIALab σε 9 Δημόσιες/Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας από το FutureLibrary, με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» & Συνεργασία Future Libraryμε τη Google

Πώς έχεις σκεφτεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του μέλλοντος και τι θα ήθελες να μπορούσες να κάνεις μέσα σε μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη; Ποιος είναι ο ρόλος της Βιβλιοθήκης σήμερα και ποιες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας καλείται να καλύψει;
Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013 το Future Library ανακοίνωσε τη συνεργασία με 9 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, με σκοπό να μετατρέψει, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ένα κομμάτι τους σε MEDIA Lab, σε νέους δηλαδή ελκυστικούς και άνετους χώρους δημιουργικότητας που ευελπιστούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα.
aMEDIALabsθα δώσουν ευκαιρίες κυρίως σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες να εκτεθούν στις τέχνες και την τεχνολογία. Είναι μια συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μεγαλύτερη πρόκληση, πέρα από το σχεδιασμό καινοτόμων υπηρεσιών και την κατασκευή μοντέρνων χώρων, να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε το μικρόβιο του πειραματισμού και της επιχειρηματικότητας στο DNAτων βιβλιοθηκών, ως οργανισμών", αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής του Future Library, κ. Δημήτρης Πρωτοψάλτου.


Η κυρία Εύα Πολυζωγοπούλου, Επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δήλωσε, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου: Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να υποστηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες και τις δράσεις που θα εξοπλίσουν με τα αναγκαία εφόδια την κοινωνία για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Αυτή η πίστη είναι που οδηγεί το Ίδρυμα να διαθέτει πάνω από το 60% των συνολικών του δωρεών σε προγράμματα για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες, πολλά από τα οποία απευθύνονται στους νέους και στην δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών.
Στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το έργο, ο σκοπός, η φιλοσοφία και το όραμα των MEDIA Labs. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και σχεδιασμός των νέων χώρων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ  η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι, με στόχο να εγκαινιαστούν το Δεκέμβριο του 2013, πλαισιωμένοι από έναν μαραθώνιο δημιουργικών και καινοτόμων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, υπάλληλοι των Βιβλιοθηκών αυτών θα εκπαιδευτούν έτσι, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν κατάλληλα τους νέους αυτούς χώρους.
Στην προσπάθεια αυτή του Future Library συμμετέχει και η Google. Στη Συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, μέσα από την οποία η Google θα παράσχει τεχνογνωσία στη σχεδίαση χώρων που προάγουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει την εκπαίδευση των υπάλληλων των Βιβλιοθηκών σε θέματα βέλτιστης εκμετάλλευσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας.
"Συνεργαζόμαστε με το Future Library που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για τη μετεξέλιξη των Βιβλιοθηκών σε σημεία αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Κοινό μας όραμα είναι οι Βιβλιοθήκες να γίνουν χώροι ανταλλαγής ιδεών, δημιουργικότητας, καινοτομίας και πρόσβασης στην παγκόσμια γνώση & πληροφορία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Public Policy Manager της Google, κ. Διονύσης Κολοκοτσάς.
Ο VP της εταιρίας A&M Architects που ανέλαβε το σχεδιασμό των MEDIA Labs, κ. Αλέξανδρος Κομνηνός, αναφέρει για τα MEDIALabs: “Το σχεδιαστικό εργαλείο επιλογής οργανώνει σε ζώνες δραστηριοτήτων, όπως studio επεξεργασίας ήχου και εικόνας, ζώνη διαδραστικής συνεργασίας και δημιουργίας, ομαδικής και ατομικής μελέτης και επικοινωνίας. Στοχεύοντας έτσι, στην ενοποίηση του φυσικού με τον ψηφιακό χώρο μέσα από άνετους, εργονομικούς και ελκυστικούς χώρους που συνεργάζονται για την υποστήριξη αυτής της ιδέας”.
Οι 9 Βιβλιοθήκες: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς / Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου / Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης / Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων / Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου / Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας / Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης / Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το website των Media Labs του Future Library, καθώς και να κατεβάσουν εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο για τα Media Labs.
Contact information: Δέσποινα Γερασιμίδου | Future Library Project Manager | despina@futurelibrary.gr
Σχετικά με το «FUTURE LIBRARY»
Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY»: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» (http://about.futurelibrary.gr/) ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Σχετικά με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,06 δισεκατομμυρίου ($1,39 δισεκατομμύρια), μέσω 2.503 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €72 εκατομμύρια ($93 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.
Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας