Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Στο ρυθμό των…Ρίχτερ η Κοζάνη!

των Π. Πλιάτσιου και Β. Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Στο ρυθμό των… ρίχτερ χορεύει από το μεσημέρι της Τρίτης ολόκληρη η Κοζάνη και η ευρύτερη περιοχή, με τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου να έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους κατοίκους και προβληματισμό στους επιστήμονες και στους τοπικούς φορείς.
Μετά τον πρώτο, ισχυρό σεισμό των 4,7R της Τρίτης και τους συνεχείς μετασεισμούς, ο επίσης ισχυρότατος σεισμός των 4,6R που σημειώθηκε χθες, Τετάρτη, σχεδόν στις 4.30 το απόγευμα και πάλι με επίκεντρο κοντά στο Ρύμνιο, προκάλεσε πραγματικά πανικό στον κόσμο που βγήκε στους δρόμους!
Πιο συγκεκριμένα, στα 4,6 R καταγράφηκε ο νέος σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, του ΑΠΘ, ο οποίος σημειώθηκε στις 16.28΄ στα 20 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά της Κοζάνης, με μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τον σεισμό, ο οποίος είναι στο ίδιο σημείο με τον εξίσου μεγάλο σεισμό της Τρίτης, κοντά στην Αιανή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το νέο χθεσινό, ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν νέες σοβαρές ζημιές και ρωγμές σε περισσότερα σπίτια της Αιανής, όπου οι κάτοικοι είναι πραγματικά ανάστατοι.
Ερωτηθείς από τον «Π.Λ.», ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, για το εάν και κατά πόσο είναι φυσιολογική η σεισμική αυτή δραστηριότητα ο ίδιος απάντησε πως «προφανώς έχουμε μια σεισμική διέγερση στην περιοχή και δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας, ότι έχει δώσει σχετικά πρόσφατα ισχυρό σεισμό. Και υπ’ αυτές τις συνθήκες και αυτά που γνωρίζουμε δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία από αυτή τη διέγερση. Όπως ο ίδιος τόνισε, φαίνεται ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα είναι σε λίγο διαφορετικό επίκεντρο από αυτό μεγάλου σεισμού του 1995. Όσο για τη λειτουργία των φραγμάτων και το κατά πόσο αυτά επηρεάζουν, ο ίδιος απάντησε πως «ένα φράγμα δεν μπορεί να αλλάξει τη σεισμικότητα μιας περιοχής. Μπορεί να επιβαρύνει, όμως, ή να εκδηλώσει σεισμούς σε μια περιοχή, λίγο νωρίτερα ίσως από ό,τι πρόκειται να εκδηλωθούν». Ωστόσο ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «η οποιαδήποτε τέτοια συσχέτιση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Τέλος επισήμανε ότι ο κόσμος πρέπει κατά το δυνατόν να παραμείνει ψύχραιμος. Οι επιστήμονες μελετούν τα φαινόμενα, και την εξέλιξη τους, όπως και τη σεισμική διέγερση που φαίνεται να υπάρχει.

Κλιμάκιο του Δήμου Κοζάνης στην Αιανή
Αυτοψία σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτήρια που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της 2ας Ιουλίου 2013, πραγματοποίησαν κλιμάκια του Δήμου Κοζάνης στελεχωμένα από μηχανικούς, με σκοπό τον έλεγχο και την καταγραφή του μεγέθους των ζημιών που προκλήθηκαν. Τα κλιμάκια, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, μετέβησαν στις τοπικές κοινότητες Αιανής, Ρυμνίου και Χρωμίου που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
Επικεφαλής των κλιμακίων ήταν ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Στάθης Τσανακτσίδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον εντεταλμένο σύμβουλο, αρμόδιο για τις Δημοτικές Ενότητες Ελίμειας και Αιανής Νίκο Βλάχο.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων μεταφέρθηκαν στο Δήμαρχο Κοζάνης  Λάζαρο Μαλούτα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Ο Δήμαρχος Κοζάνης επικοινώνησε άμεσα με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον ενημέρωσε για τις ζημιές που υπάρχουν στα κτήρια, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να πραγματοποιηθούν επιτόπιοι έλεγχοι. Τα κλιμάκια του Τ.Α.Σ. έχουν ήδη μεταβεί στις τοπικές κοινότητες.

Τι λέει ο Κώστας Παπαζάχος
Ο σεισμός των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μπορεί να μην εμπνέει καμία ανησυχία, θα πρέπει όμως να μας προβληματίζει, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος μίλησε στο news.gr. Όπως επισημαίνει διανύουμε μία περίοδο ασθενούς σεισμικής δραστηριότητας και “καλό είναι σεισμοί σαν αυτόν να μας θυμίζουν ότι κατά μέσο όρο ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ εμφανίζεται στον ελλαδικό χώρο κάθε χρόνο και να μην εφησυχάζουμε”.
“Τέτοιοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο γίνονται κάθε εβδομάδα. Είναι μία χώρα σεισμογενής η Ελλάδα. Όταν γίνονται σε ηπειρωτικές περιοχές όμως, η ανησυχία που προκαλείται στους κατοίκους έιναι μεγαλύτερη. Και νότια της Κρήτης σημειώθηκε πρόσφατα σεισμός και μάλιστα έντασης 6,1 Ρίχτερ και στην Κάρπαθο, αλλά επειδή το επίκεντρο ήταν μακριά από κατοικημένες περιοχές δεν αναστάτωσε τους κατοίκους”, σημειώνει ο έγκριτος σεισμολόγος.
“Το γεγονός έρχεται περισσότερο να ξυπνήσει μνήμες στους κατοίκους λόγω ισχυρού σεισμού το Μάιο του1995 στην περιοχή. Η γένεση τέτοιων σεισμών δεν σηματοδοτεί έξαρση σεισμικής δραστηριότητας. Υπάρχει σταθερή σεισμικότητα σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Υπήρχαν εποχές στις δεκαετίες 50 και 60 αλλά είναι σαφές ότι δεν διατρέχουμε μία τέτοια περίοδο, ώστε να έχουμε συνέπειες.
Όπως αναφέρει ο κύριος Παπαζάχος, ο σεισμός που έγινε πριν από λίγε ημέρες στην Νότια Κρήτη έγινε 80 με 100 χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένη περιοχή και παρά το γεγονός ότι είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός.
“Ο σεισμός των 5,9 το 1999 στην Αθήνα ήταν βλαπτικότερος οικονομικά σεισμός για την πόλη. Αυτό που επηρεάζει είναι ο χώρος και οι συνέπειες. Τα τελευταία χρόνια μετά το 2008 δεν έχουμε τη γέννεση μεγάλων σεισμών της τάξεως του 6,5 με δυσμενείς συνέπειες στον ελλαδικό χώρο, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι έχει ατονήσει η δραστηριότητα”, καταλήγει ο κύριος Παπαζάχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας