Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Εισήγηση Δημήτρη Ψευτογκά στον απολογισμό της περιφέρειας

Κύριε πρόεδρε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα πάνω στον απολογισμό ενός χρόνου λειτουργίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν καλά τη δουλειά τους, προσδίδοντας τουλάχιστον όγκο για ένα έργο, που αν και θα κριθείτε στο τέλος της τετραετίας, δεν θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας.

Ούτε οι ανάγκες ενός πρωτόγνωρου και ανατρεπτικού  θεσμού πού έλειπε από την δομή μιας σύγχρονης και δημοκρατικής πολιτείας και στερούσε από τις λαϊκές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου από ένα εργαλείο δημοκρατίας, αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης, καλύπτονται με την διαχειριστική λογική ενός διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου η Κοζάνη βρίσκεται στο επίκεντρο και οι άλλοι απλώς συμπληρώνουν το «καρέ»!
Ενώ θεσμικά εξισορροπείται και αποδυναμώνεται η μονοπολική, γραφειοκρατική και απαρχαιωμένη Αθηνοκεντρική δομή, δεν επιθυμούμε την αναπαραγωγή του ίδιου μοντέλου σε μικρότερη κλίμακα να μεταφερθεί και να λειτουργήσει εδώ.
Εμείς θέλουμε στο επίκεντρο να βρίσκεται ο πολίτης!
Θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς για εμάς!
Θέλουμε μείωση των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων.
Για μας είναι μια από τις βασικές υποχρεώσεις και λειτουργίες της επιτυχημένης Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Για μας εδώ η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι επιπλέον  μια κατ’ εξοχήν πολιτική διαδικασία.
Αυτό τον χρόνο είδαμε τις αδυναμίες διασύνδεσης στην διαμόρφωση του στρατηγικού προγραμματισμού του κεντρικού κράτους, που επιτέλους πρέπει να γίνει επιτελικό, με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.
Πρέπει να υπάρξει και συνοχή και διασύνδεση και κυρίως κοινό ΟΡΑΜΑ!
Αυτό βλέπουμε ότι απουσιάζει από πεπραγμένα Όραμα και στόχευση!
Το όραμα είναι η ψυχή που θα αποτελέσει και την καθοριστική κινητήρια δύναμη επιτυχούς και δημιουργικής πορείας του τόπου μας.
Ο χρόνος είναι πολύ λίγος δεν πρέπει όμως να είναι το άλλοθι να μην προχωρήσουμε και να θέσουμε τις βάσεις ενός σταθερού μεσομακροπρόθεσμου προγραμματισμού και σε αντιστοίχηση όλο το στελεχιακό δυναμικό μας γιατί ο τόπος αυτός έχει ανάγκη τον καθένα. τον πιο ασήμαντο και τον πιο περιθωριακό!
Δεν περισσεύει κανείς!
Έστω και με λάθη ή παραλείψεις πρέπει να προχωρήσουμε!
Να δούμε τα δυνατά μας σημεία, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τις ευκαιρίες και τις απειλές.
Να αναλύσουμε το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον.
Να διαμορφώσουμε τις εναλλακτικές λύσεις σε κάθε τομέα
Να επιλέξουμε την καταλληλότερη
Να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο και κυρίως να καθορίσουμε τις διαδικασίες ελέγχου που απουσιάζουν παντελώς από την ελληνική πραγματικότητα.
Δεν πρέπει να αφήσουμε στην τύχη της και αποδιοργανωμένη τη Διοίκηση.
Είναι γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτόν τον τομέα και χρειάζονται άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης και στοίχισης. Είναι ένα εργαλείο που αποτυπώνει τις ικανότητες και την δυνατότητα της ηγεσίας να είναι αποτελεσματική και αποδοτική.
Χωρίς διοίκηση δεν μπορούμε να πάμε μπροστά.
Όσες επενδύσεις και αν έχουμε , όσα σχέδια και αν έχουμε, μικρή απόδοση και αποτελεσματικότητα θα έχουμε, αν η διοίκηση απέχει ή δεν συμμετέχει ολοκληρωτικά και σε αυτό θα κριθείτε κύριε περιφερειάρχη και εκεί πρέπει να πετύχετε!

Είναι μεγάλη η ευθύνη που επωμιζόμαστε και είμαι σίγουρος πως πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να φανούμε αντάξιοι της εντολής που μας ανέθεσαν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας!
Εμείς, η παράταξή μας, "Αρχή...ζουμε μαζί" θα συμμετέχουμε με βάση τις αρχές , τις προγραμματικές μας θέσεις και τις δεσμεύσεις που έχουμε, ώστε να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών και την αναπτυξιακή πορεία.
Στον τομέα της χωροταξίας και του περιβάλλοντος όπου μου έχει ανατεθεί η ευθύνη από την παράταξή μας, πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.
Ζούμε σε μια περιφέρεια με περιβαλλοντικό πλούτο. Εθνικούς δρυμούς, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, μοναδική βιοποικιλότητα, μεγάλα ποτάμια και λίμνες θαυμαστές και με ένα υδρολογικό απόθεμα που αγγίζει το 70% της χώρας.
Εκλεκτά προϊόντα της γής και του μόχθου των αγροτών και καινοτόμων επιχειρηματιών είναι ενδεικτικά του μεγάλου πλούτου και των μεγάλων δυνατοτήτων.
Όμως  βιώνουμε και μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα με την ρύπανση από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και από την άναρχη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την έλλειψη προδιαγραφών και ελέγχου  του πλαισίου λειτουργίας των.
Θέσαμε και θα συνεχίζουμε να θέτουμε δύο θέματα αρχής στον τομέα αυτόν.
Πρώτα πρώτα, τον χωροταξικό σχεδιασμό και καθορισμό των χρήσεων γης και
Δεύτερο την ίδρυση φορέα διαχείρισης και προστασίας των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.
Χωρίς αυτά δεν μπορούμε ούτε να σχεδιάσουμε ούτε να υλοποιήσουμε καμία αναπτυξιακή διαδικασία με όραμα και στρατηγική.
Θα σκοντάφτουμε συνεχώς, θα αυτοαναιρούμαστε, θα πισωγυρίζουμε και θα καρκινοβατούμε!
Είναι σαφές ότι η ενέργεια και ο λιγνίτης είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης στη Δυτ. Μακεδονία.
Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.
Έδωσε πλούτη στην περιοχή μα και πολλά προβλήματα στρεβλής ανάπτυξης. Επιβάρυνε την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, δημιούργησε μια μεταπρατική κοινωνία, απαξίωσε και υποβάθμισε την αξία της πρωτογενούς παραγωγής και ενός μεταποιητικού και δημιουργικού κλάδου πέριξ αυτής τόσο απαραίτητων, για μια ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη. Κανείς δεν αρνείται την μεγάλη γεωστρατηγική σημασία των λιγνιτικών κοιτασμάτων και την ικανότητά τους να εισφέρουν και οικονομικά και εθνικά.
Η χρήση τους πρέπει να γίνει με φειδώ, με όλους τους κανόνες σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος και να παραταθεί όσο το δυνατόν μέχρι άλλες πηγές που θα τους υποκαταστήσουν να μην υποθηκεύσουν την Εθνική μας ανεξαρτησία.
Δεν μπορούμε να παράγουμε ενέργεια και να ποτίσουμε με θάνατο τα παιδιά μας. Η θυσία στον Μινώταυρο της προόδου είναι ετεροβαρής! Η ηλιακή ενέργεια, τα υδροηλεκτρικά μικρά και μεγάλα που γίνονται και προγραμματίζονται(π.χ του Ελαφίου Γρεβενών, όπου θα απασχολήσει και το Ευρωκοινοβούλιο μετά από σχετική επερώτηση των Οικολόγων), τα αιολικά πάρκα με τις ανεμογεννήτριες, πρέπει να αποφασιστούν συνολικά στα πλαίσια μιας μεγάλης συμμετοχικής διαδικασίας, ευρείας διαβούλευσης όπου πρέπει να ζυγίσουμε τα πάντα επακριβώς και να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις προγραμματισμού και χωροθέτησης που θα σεβαστούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ιστορία, την παράδοση, την βιοποικιλότητα και τις σύγχρονες ανάγκες ενός στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα εικοσαετίας, σε άμεση συνάρτηση με την κεντρική κυβέρνηση. Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε διαδικασίες τύπου Μπούρινου, ή έγκρισης άναρχων, ΜΥΕ, όπως στον Εθνικό δρυμό της Πίνδου ή στο φαράγγι Αετιάς στα Γρεβενά, ή φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών ανάλογα με τις βουλήσεις ευκαιριακών κερδοσκόπων! Kάθε μέρα χάνεται και μια ομορφιά της πατρίδας μας. Και αυτοί που φταίνε δεν είμαι σίγουρος ότι θα λογοδοτήσουν ποτέ!

Πρέπει να προστατέψουμε και το απόθεμα γεωργικής εύφορης γης, τοπία υψηλής αισθητικής αξίας, ιστορικά μνημεία και ανθρώπινες αξίες!
Να βάλουμε ως στόχους την δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε οικισμούς άνω των 3000 κατοίκων και οικονομικές μορφές μικρότερης κλίμακας βιολογικών σε κάθε οικισμό με ελάχιστο ή καθόλου κόστος το οποίο θα μετατραπεί στο μέλλον σε υπεραξία: ποιότητα ζωής, κερδισμένα χρόνια, ελκυστικοί προορισμοί, αναπτυξιακές ευκαιρίες…
Θα πρέπει να σκεφτούμε όχι μόνο το κόστος κατασκευής αλλά κυρίως το κόστος λειτουργίας που το επωμίζονται οι μόνιμοι και λιγοστοί κάτοικοι.
Επειδή όμως η συνεισφορά είναι μεγάλη στην διατήρηση της ποιότητας των σπανιζόντων αποθεμάτων γλυκού νερού, Επειδή συμβάλλουμε στην ύδρευση της Θεσσαλονίκης αυξάνοντας το δικό μας κόστος ζωής,
Επειδή συμβάλλουμε θυσιάζοντας πολλά(πολύτιμη γή, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα) στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας  από τη ΔΕΗ με τα μεγάλα φράγματα Είναι απαραίτητη η θέσπιση τέλους ύδατος και ειδικού πράσινου φόρου που θα είναι ανταποδοτικός και θα επιτρέπει την διάθεσή του σε αναπτυξιακές τοπικές δράσεις.
Επειδή με την οικονομική κρίση θα γίνονται εντονότερα τα φαινόμενα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής (παράνομη υλοτομία, χρήση για θέρμανση ρυπογόνων πρώτων υλών κλπ) πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις ορθής διαχείρισης και προστασίας του εναπομείναντος φυσικού μας πλούτου και  μέτρα προαγωγής της υγείας των πολιτών.
Πρότασή μας ήταν και παραμένει η δημιουργία περιβαλλοντικής αστυνομίας για τον έλεγχο και την προστασία αυτών που αποφασίζουμε εδώ μέσα και δεν ξέρουμε τι γίνεται σε βάθος χρόνου.
Τέτοιες δράσεις πρέπει να χρηματοδοτήσουμε άμεσα.
Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας θα ενταθούν και στον διατροφικό τομέα.
Δεν θα επιτρέψουμε υποβάθμιση των παραγομένων προϊόντων και τροφίμων. Προτείναμε  κάτι πρωτοποριακό πρέπει όχι να μετεξελίξουμε το ΚΕ.ΠΕ, αλλά να κάνουμε κάτι διαφορετικό, ένα νέο φορέα πιστοποίησης και ελέγχου, ένα «μικρό» περιφερειακό ΕΦΕΤ.
Έτσι θα έχουμε δημόσιο έλεγχο και προστασία της Δημόσιας  Υγείας και των πολιτών και ταυτόχρονα δωρεάν πιστοποίηση  ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας των παραγομένων και διακινουμένων  αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.
Θέλουμε να ξέρουμε τι τρώμε και τι δίνουμε στα παιδιά μας.
Έτσι θα πάψουν να διακινούνται και ηλιέλαια με ορυκτέλαια διατροφικά σκάνδαλα (να διακινούνται π.χ ηλιέλαια με ορυκτέλαια) που λόγω της απουσίας ελέγχου και μηχανισμών υπονομεύουν την υγεία των πολιτών.
Δεν πρέπει να απαιτούμε ελληνικά ποιοτικά προϊόντα και να βλέπουμε τους αγρότες μας να καταβάλλουν βαρύ τίμημα σε μονοπωλιακές πιστοποιητικές εταιρείες, που φθάνει στο 30% του εισοδήματός των.
Δεν μπορούν να ζήσουν οι αγρότες, δεν μπορούμε να έχουμε ελληνική πρωτογενή παραγωγή!
Από σας εξαρτάται κ. Περιφερειάρχη αν θέλετε να τα κάνουμε πράξη αυτά.
Δεν μπορούμε ούτε με ανείσπρακτα πρόστιμα ούτε με ψηφίσματα να κάνουμε πολιτική. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι χρήσιμο, χειροπιαστό και πρωτοποριακό Εσείς πρέπει να πάρετε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και να τα κάνουμε πραγματικότητα, μέσα από διάλογο, αξιολόγηση και σύνθεση.
Νομίζουμε ότι αυτό θέλουν και απαιτούν όλοι οι Δυτικομακεδόνες συμπολίτες μας από έναν νέο πρωτοποριακό θεσμό και από την ηγεσία που κινητοποιεί, εμπνέει και καθοδηγεί με σιγουριά και σχέδιο.
Eιδικώτερα για την ΠΕ Γρεβενών: Σταθήκαμε με παρρησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στις υποδομές και στο αναπτυξιακό της μοντέλο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Χωρίς λαϊκισμούς και στείρες αντιπαραθέσεις με τις ερωτήσεις μας και τις αναγωγικές τοποθετήσεις μας επί θεμάτων γενικότερου περιφερειακού και εθνικού ενδιαφέροντος εκφράσαμε και το σχέδιο και τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας.
Ο κάθετος άξονας Ε65, ο δρόμος Γρεβενών-Δεσκάτης, ο δρόμος Γρεβενών-Βασιλίτσας είναι υποδομές άμεσης προτεραιότητας. Σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού δεν υποστέλλουμε τη σημαία της σιδηροδρομικής Εγνατίας που θα δώσει άλλες προοπτικές σε όλη τη Δυτική Μακεδονία.
Το πράσινο αειφόρο αγροτοδιατροφικό μοντέλο πρέπει να  αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να συνδεθεί με τον τομέα των υπηρεσιών στα πλαίσια ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δρόμοι πολιτισμού πρέπει να συνδέσουν τα πέτρινα γεφύρια, τα μοναστήρια, τα πεντακάθαρα ποτάμια, τις φυσικές και τεχνητές λίμνες, τα περήφανα βουνά μας και τον αρχαιολογικό και επιστημονικό μας πλούτο!
Στα πλαίσια αυτά ζητήσαμε και αγωνιζόμαστε για:
Την ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας και την απευθείας σύνδεσή του με εναέριους αναβατήρες (λιφτ) από Φιλιππαίους και από τα υψώματα της Λάβδας, του Πανοράματος και της Σμίξης, την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στα Γρεβενά και την συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στο Καστρί, έναρξη νέων, την συντήρηση του Κάστρου των Χλαπών, ένα σύγχρονο Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς και την ταυτόχρονη ίδρυση Γεωπαρατηρίου, την συντήρηση, την προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών και των μοναστηριών μας, δημιουργία και λειτουργία δρόμων πολιτισμού , για νέες μορφές ανάπτυξης πέριξ της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα, για την επέκταση των αρδευτικών στα πληττόμενα χωριά Δήμητρα και Παλιουριά, για την ύδρευση της Κατάκαλης στα πλαίσια της τήρησης των συμφωνημένων από τη ΔΕΗ ,για αναβάθμιση της παραγωγική μας  βάσης και την παραγωγή επώνυμων προϊόντων ποιότητας στον αγροτοδιατροφικό τομέα….
Με τις επίκαιρες ερωτήσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις μας,  για το Χιονοδρομικό Κέντρο, το σχέδιο της Πόλεως των Γρεβενών, το Αστεροσκοπείο του ΄΄Ορλιακα, για την βελτίωση του δρόμου Γρεβενών-Δεσκάτης μετά τις σημαντικές φθορές του οδοστρώματος που υπέστη από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων λόγω του κλεισίματος των Τεμπών,τον Ε65 και την σύνδεση και επέκταση του με την Δεσκάτη και την Ελασσόνα, την σιδηροδρομική Εγνατία, την ποιότητα ζωής,την ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και άλλες ανθρωπογενείς δράσεις, για την παραχώρηση γης στους αγρότες μας, που εξελίχθηκε σε τραγέλαφο και κυνήγι μαγισσών στην ΠΕ Γρεβενών, για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν άλλες κατηγορίες εργαζομένων δείξαμε έμπρακτα και χωρίς λαϊκισμούς το αμέριστο ενδιαφέρον για τον τόπο με συνέπεια, πίστη στις αρχές μας και αταλάντευτη αγωνιστικότητα. Μέσα σε τόσες δυσκολίες και τις δυσμενείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, στον άκρατο τοπικό λαϊκισμό και τον ατέρμονα καιροσκοπισμό, είναι και στον τόπο μας φανερές οι ελλείψεις και οι ανεπάρκειες της εξουσίας.
Περισσεύουν τα «καμώματα» και η αμετροέπεια!
Απουσιάζουν η ουσία, η αυτογνωσία και η διάθεση για συνεργασία!
Η επικοινωνιακή  ψευδαίσθηση δεν μπορεί να καλύπτει ούτε την ανεπάρκεια των υπευθύνων ούτε τα υπαρκτά προβλήματα που επέρχονται ως καταιγίδα και καταπνίγουν τους συμπολίτες μας!
Τα Γρεβενά ήταν και είναι σε πραγματική κατάσταση ανάγκης!
Τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι τίποτα μπροστά στην πολιτική γύμνια και βαρυχειμωνιά που ενέσκηψε, ενώ η υπανάπτυξη, η οικονομική κρίση, η τεράστια ανεργία των νέων, των επιστημόνων, η παραγωγική καθίζηση είναι η ζοφερή μας πραγματικότητα. Αντί για ριζική αντιμετώπιση και εκ βάθρων αναδιάρθρωση έχουν μια  κοντόφθαλμη και η επιφανειακή αντιμετώπισή ή εγκαταλείπονται στην τύχη και στην καταστρεπτική μανία της οργής και του θυμού! Εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο!
Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, προσωπικών επιλογών και άγνωστων επιδιώξεων και δημόσιων αντεγκλήσεων και προπηλακισμών, δεν θα συμμετέχουμε!
Είμαστε δύναμη ευθύνης, ειρήνης, δημοκρατίας και σταθερότητας!
Πιστεύω ότι δικαιώνουμε και διευρύνουμε, με την καθημερινή μας παρουσία, την  εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι περισσότεροι συμπατριώτες μας στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.

 Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Γρεβενών
Περιφερειακός Σύμβουλος «Αρχή…ζουμε μαζί»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας