Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Λουκέτο σε 929 επιχειρήσεις στο Ν. Κοζάνης το 2011

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Άλλες 121 έκλεισαν τον Ιανουάριο του 2012 Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν τα λουκέτα και σε επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, καθώς 929 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί από τα μητρώα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Ν. Κοζάνης μέσα στο 2011, ενώ άλλες 121 επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα στον Ιανουάριο του 2012.


Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας έρευνα του «Π», καθώς με βάση τα στοιχεία του ΕΒΕ Κοζάνης το 2011 διαγράφηκαν από τα μητρώα του 929 επιχειρήσεις, τη στιγμή που ο αριθμός εγγραφών νέων επιχειρήσεων για την ίδια χρονιά ανήλθε στις 702, αριθμός δηλαδή πολύ μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Οι σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν συρρικνώσει σε εντυπωσιακό βαθμό την επιχειρηματικότητα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, καθώς σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του επιμελητηρίου Κώστα Κυριακίδη στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, τα λουκέτα για το 2012 κοντεύουν τα 150. Για την ακρίβεια, με βάση τα μητρώα του ΕΒΕ, οι επίσημες διαγραφές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ανήλθε τον Ιανουάριο σε 121, μάλιστα μόλις 8 από αυτές έκλεισαν για λόγους συνταξιοδότησης, ενώ ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο ανήλθε σε 76
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λουκέτα επιχειρήσεων για τη διετία 2009-2010 ξεπέρασαν τις 2000, ανήλθαν συγκεκριμένα σε 2.026. Καθώς, οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του ΕΒΕ Κοζάνης μόνο το 2009 ανήλθαν σε 1032, ενώ άλλες 994 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο μέσα στο 2010. Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης το στοιχείο ότι συρρικνώνεται συνεχώς ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων, αφού υπερτερεί την τελευταία τριετία ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν. Ειδικότερα, οι εγγραφές το 2009 ανήλθαν σε 789 (έναντι 1032 που έκαναν διαγραφή), το 2011 οι εγγραφές ανήλθαν σε 832 έναντι 994 που διαγράφηκαν και το 2011 έγιναν μόλις 702 εγγραφές νέων επιχειρήσεων όταν οι διαγραφές- όπως προαναφέρθηκε- ανέρχονται σε 929.
Για «τραγική κατάσταση» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Κυριακίδης την Κυριακή, στην ετήσια εκδήλωση του Εμπορικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας: «Διανύουμε μια οικονομική κρίση με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Οι συνάδελφοι επαγγελματίες το μόνο μέλημά τους τον καιρό αυτό είναι το πώς θα διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η κερδοφορία». Σχολιάζοντας το κλείσιμο επιχειρήσεων και καταστημάτων είπε ότι παρά το γεγονός ότι κλείνουν καθημερινά ανοίγουν και αρκετά καταστήματα. Ως εκ τούτου, το ΕΒΕ «πρέπει να είναι έτοιμο αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ακόμη το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας να τους υποστηρίξει και να τους στοχεύσει σε έναν επιχειρηματικό δρόμο και ένα επιχειρηματικό τοπίο, που θα παλέψει για να εφαρμόσει η ελληνική πολιτεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού η οικονομία μας στηρίζεται στις ΜΜΕ που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων και προσθέτουν το 67% του ΑΕΠ της χώρας μας».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ ανέφερε ακόμη ότι το επιμελητήριο θα εκμεταλλευθεί «κάθε αναπτυξιακό εργαλείο, κάθε δυνατότητα που μας δίνεται. Δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα που αφορούν την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε, κοντά στον συνάδελφο, κοντά στον επαγγελματία». Σημείωσε δε ότι το ΕΒΕ έκανε ήδη κάποιες παρεμβάσεις, όπως για το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) διότι τα ποσά που πληρώνουν οι επαγγελματίες είναι πολύ μεγάλα. «Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας στον διοικητή του ΟΑΕΕ και με τον υπουργό Οικονομικών για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και σκοπεύουμε με όλα τα επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας να κάνουμε συνάντηση στην Αθήνα για να κάνουμε κάποιες προτάσεις αναφορικά με την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας», εννοώντας το πολικό ψύχος που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή και εμπόδισε τους επαγγελματίες να δουλέψουν. «Εκμεταλλευόμενοι αυτά τα αρνητικά μας πλεονεκτήματα, θα κατέβουμε στην Αθήνα για να θέσουμε κάποιες προτάσεις για τα επιχειρηματικά δεδομένα στην περιοχή μας λόγω των κλιματολογικών αλλαγών», είπε.
Ο κ. Κυριακίδης ερωτηθείς τέλος για το ζήτημα της μείωσης του αποθεματικού του ΕΒΕ (από την αυθαίρετη μετατροπή του σε ομόλογα και μείωσή του περισσότερο από 60%) που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα μεγάλη αναστάτωση, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν τα μέλη του ΕΒΕ, καθώς η διοίκησή του προσπαθεί να μεταφέρει κάποια ποσά σε τρεχούμενο λογαριασμό και πως σε συνεργασία με τα άλλα επιμελητήρια και την κεντρική ένωση επιμελητηρίων θα κινηθεί νομικά για τη διαφύλαξη των αποθεματικών που προέρχονται από τις συνδρομές των μελών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας