Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

"Οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από καλούς πολίτες που δεν πάνε να ψηφίσουν" George Nathan


Του Παν-όπτη από το kozanimedia.gr
Το φαινόμενο της αποχής από τις εκλογές το είδαμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση και, κυρίως, ως πολιτική επιλογή τον Ιούνιο του 2009 στις τότε ευρωεκλογές. Συζητήθηκε πολύ και ακολούθησαν αναλύσεις επί αναλύσεων. Το ξαναβρίσκουμε, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, μπροστά μας και σήμερα, Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Ειδικά από νέους ανθρώπους, αλλά και πολλούς, πλέον, μεγαλύτερους ηλικιακά. 

Αναμενόμενη, ίσως, αντίδραση μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση κρίσης για τη χώρα μας και, φυσικά, για το πολιτικό της σύστημα. Και δικαιολογημένη. Είναι, όμως, η αποχή η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα; Όπως έγραφε, λοιπόν, επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε, ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «Καθημερινή» και στις 7 Σεπτεμβρίου 2007, «Kατά τον Στάνισλαβ Λεμ «στη ζωή δεν υπάρχουν λύσεις παρά μόνο επιλογές».
Το ίδιο ισχύει και στη διαχείριση των κοινών, αυτό που ονομάζουμε πολιτική. Κι εκεί δεν υπάρχουν λύσεις, αλλά μόνο επιλογές. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κάποιοι ψάχνοντας την άριστη λύση κάνουν τη χείριστη επιλογή. Απέχουν, επιτρέποντας σε εκείνους που δεν έχουν τόσο αγαθές προθέσεις, να διαμορφώσουν το δικό τους πολιτικό σκηνικό. Ισχύει, δηλαδή, διαχρονικά η ρήση του Τζορτζ Νέιθαν, που θέλει τους κακούς πολιτικούς να εκλέγονται από καλούς πολίτες που δεν πάνε να ψηφίσουν. Και τα κόμματα ιεραρχούνται και οι πολιτικοί. Μπορεί να μην υπάρχουν άριστες επιλογές, μπορεί να μην υπάρχουν καν καλές. Από τις «κακές» όμως σίγουρα υπάρχουν και χειρότερες. Αυτές δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιβραβευθούν με την αποχή».
Προφανώς, λοιπόν, και σήμερα, Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010, υπάρχουν, ίσως, «κακές» λύσεις που εφαρμόζονται για την έξοδο από την οικονομική, θεσμική, πολιτική και κοινωνική μας κρίση. Όμως, την ίδια στιγμή, όλοι, λίγο πολύ, αντιλαμβανόμαστε πως οι υπόλοιπες «καλές» λύσεις είναι και οι χειρότερες δυνατές. Όπως και η χειρότερη δυνατή επιλογή σήμερα είναι εκείνη της αποχής…

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξεκίνησε η ροή αποτελεσμάτων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, σημειώνεται μεγάλη αποχή!Ενδεικτικό οπως αναμένεται να φθάσει η αποχή στο 12%! Σύμφωνα με το κλίμα που επικράτησε στα Σέρβια και στα χωριά, οι εκλογές εγιναν με απόλυτη ηρεμία.Στο Βελβεντό, προσήλθαν αρκετοί να ψηφίσουν,ενω εξω απο τα εκλογικά τμήματα, υπήρχε πολύς κόσμος...
Για τα Σέρβια, οι 2 που πάνε στο Β' γύρο, αναμένεται να επιβεβαιωθεί γύρω στις 11 το βράδυ...

Ανώνυμος είπε...

Αρκετός κόσμος, κυρίως υποψήφιοι είναι μαζεμένοι αυτή την στιγμή στα 3 εκλογικά κέντρα των υποψηφίων δημάρχων Κωνσταντόπουλου,Μακρυγιάννη και Παπαδόπουλου.Χαμόγελα και αισιοδοξία κυριαρχεί σε όλους και οι συζητήσεις γίνονται για το ποιοί πάνε Β' γύρο....

Ανώνυμος είπε...

Σε πρωταγωνιστή της εκλογικής αναμέτρησης τείνει να εξελιχθεί η αποχή από τις εκλογές, σύμφωνα με την αίσθηση που έχουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, όπου η αποχή στις ώρες αιχμές ξεπερνούσε, πάντα με βάση την αίσθηση που υπάρχει στο υπουργείο Εσωτερικών, το 35 ακόμα και το 40%.

Πηγές από το υπουργείο εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει μαζική προσέλευση στο δεύτερο μεγάλο κύμα που σημειώνεται σε κάθε εκλογική διαδικασία και αφορά τις ώρες από τις 17:00 έως το κλείσιμο της κάλπης.

Καλύτερα σε ότι αφορά τη συμμετοχή είναι τα πράγματα στην επαρχία, όπου λόγω της πληθώρας των υποψηφίων και των συγγενικών και τοπικών δεσμών υπήρξε μεγαλύτερη κινητοποίηση.
Ωστόσο και στην επαρχία, πάντα με βάση εκτιμήσεις, υπάρχει σχετικά μικρή προσέλευση ετεροδημοτών.

Ανώνυμος είπε...

Tα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με την ροή...

ΦΡΟΥΡΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 47 ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ 28 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 18 ΤΣΙΓΚΑ 3

Ανώνυμος είπε...

Και μια γεύση απο Κοζάνη, σύμφωνα με την ροή...
291 Ε.Τ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΑΚΗΣ 72 ΠΑΠΑΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ 103 ΤΣΑΚΩΝΑΣ 34 ΚΥΡΙΝΑΣ 20 ΑΛΤΙΝΗΣ 4 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 3

Ανώνυμος είπε...

Aξιοσημείωτο των πρώτων αποτελεσμάτων, -σύμφωνα με την ροή- στην περιοχή Σερβίων, είναι σε αρκετά εκλογικά κέντρα δημοτικών διαμερισμάτων πρώτος ερχεται ο Κωνσταντόπουλος και μετά ο Μακρυγιάννης...
Ο Παπαδόπουλος είναι αρκετά πίσω και γίνεται σαφές οτι στο Β' γυρο ταξιδεύουν οι κομματικώς υποστηριχθέντες, δηλ Κωνσταντόπουλος και Μακρυγιάννης...

Ανώνυμος είπε...

Σκληρή η μάχη για την Περιφέρεια, με ...ισοδύναμο ποσοστό Δακή και ΠαπαΙορδανίδη!
Ενδεικτικό, σύμφωνα με την ροή αποτελεσμάτων:

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ 2,1 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ

ΔΑΚΗΣ 41,99 ΠΑΠΑΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ 41,43 ΤΣΑΚΩΝΑΣ 8,99 ΚΥΡΙΝΑΣ 4, 26 ΑΛΤΙΝΗΣ 1,66 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ 1,66

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ Η ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ;

Ανώνυμος είπε...

Να κάνουμε εκλογές, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, που θα περιέχει τα ονόματα όλων όσων ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές τα τελευταία τριάντα χρόνια και είναι ακόμη ζωντανοί οι άνθρωποι.
Δεν χρειάζεται υποβολή υποψηφιότητας.
Ολοι οι παραπάνω θα είναι υποψήφιοι στο ενιαίο αυτό ψηφοδέλτιο.
Θα είναι πολλά ονόματα φαντάζομαι, οπότε θα είναι ένα …μακρύ ψηφοδέλτιο.

Ο κάθε εκλογέας να έχει δικαίωμα να σταυρώσει από ένα ως δέκα ονόματα υποψηφίων.

Και τους πρώτους 300 να τους εξορίσουμε για 2 χρόνια από την χώρα και να δημεύσουμε το 1/3 (ένα τρίτο) της περιουσίας τους.

Ε, αν γίνει τέτοια εκλογή θα πάνε σχεδόν όλοι οι έλληνες να ψηφίσουν.

Είμαι σίγουρος πως η αποχή θα πέσει κάτω από 5%.

Εσείς τι λέτε κ.(Π.Π)Π@@τσα Παρδαλή;

Το Προφίλ μας