Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Προς αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης στους ανθρώπους ;

Για πρώτη φορά, η ερευνητική επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσης σε ποντίκια, έχοντας ως απώτερο στόχο την επιμήκυνση του χρόνου ζωής και στους ανθρώπους, με υγεία ως τα βαθιά γεράματα.
Η ομάδα του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον γενετιστή Ρόναλντ ντε Πίνιο, δημοσίευσε στο περιοδικό «Nature» την εργασία της, σύμφωνα με την οποία οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, μέσω μίας διαδικασίας αναγέννησης των οργάνων του σώματός τους.
«Αυτό που είδαμε στα πειραματόζωα δεν ήταν η επιβράδυνση ή η σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης. Είδαμε μια δραματική αντιστροφή της και αυτό ήταν απρόσμενο», δήλωσε ο Ντε Πίνιο. «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές που θα βελτιώνουν τη δυνατότητα αναγέννησης των οργάνων, καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, κι έτσι να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής τους. Κατά πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί και η διάρκεια ζωής, είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Τυχόν εφαρμογή της διαδικασίας αυτής σε ανθρώπους θα βοηθούσε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, καθώς και σε μείωση των περιστατικών άνοιας, εγκεφαλικών και καρδιοπάθειας, ενώ, παράλληλα, θα συνεισέφερε στην κατανόηση της ανεξήγητης, μέχρι σήμερα από τους επιστήμονες, διαδικασίας της γήρανσης, η οποία προκαλείται από την δράση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα, από το κάπνισμα, την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλους παράγοντες.
Το κλειδί για τη συγκεκριμένη διαδικασία αντιγήρανσης βρίσκεται στη σμίκρυνση του μήκους των τελομερών. Το τελομερές βρίσκεται στην άκρη κάθε χρωμοσώματος (τα περισσότερα κύτταρα του σώματος περιέχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, όπου υπάρχει το γενετικό υλικό) και αποτελείται από επαναλαμβανόμενα τμήματα DNA. Ακόμη, το τελομερές λειτουργεί ως βιολογικό ρολόι, το οποίο προστατεύει τα χρωμοσώματα και, κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, εκείνο κονταίνει λίγο, ώσπου τελικά το κύτταρο παύει να λειτουργεί και «πεθαίνει».
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία είχε αφαιρεθεί το ένζυμο της τελομεράσης, το οποίο εμποδίζει την ανεξέλεγκτη σμίκρυνση των τελομερών. Με την απουσία του ενζύμου αυτού, τα ποντίκια γέρασαν πρόωρα και υπέφεραν από προβλήματα υγείας, όπως μείωση ικανότητας οσμής, μικρότερος εγκέφαλος, κ.λ.π. Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να ενεργοποιήσουν ξανά το ένζυμο με τη βοήθεια της χημικής ουσίας 4-ΟΗΤ. Μετά από ένα μήνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι οι κατεστραμμένοι ιστοί είχαν αναζωογονηθεί αντιστρέφοντας την πορεία γήρανσης τους. «Σε ανθρώπινους όρους, είναι σαν να έχεις ένα 40χρονο που δείχνει πια 80χρονος και καταφέρνεις να αντιστρέψεις τη διαδικασία, ώστε να γίνεται ξανά 50χρονος. Φαίνεται πως υπάρχει ένα σημείο επιστροφής για τα γηράσκοντα όργανα, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα εκτιμήσει σωστά», σχολιάζει ο Ντε Πίνιο.
Ο Ντε Πίνιο προτείνει μια θεραπεία αντιγήρανσης με παροχή χαπιού τελομεράσης στον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία θα γίνεται περιοδικά και μόνο σε νέους, στους οποίους έχει επιβεβαιωθεί η ανυπαρξία καρκινικών κυττάρων. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ στα ποντίκια η τελομεράση παράγεται σε όλη τους τη ζωή, αντίθετα στους ανθρώπους το ένζυμο παράγεται μόνο στους ανηλίκους, λειτουργώντας ως εξελικτικός «συμβιβασμός», σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο οποίος εμποδίζει τη δημιουργία καρκίνου, λόγω της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των κυττάρων. Έτσι η διαδικασία καθίσταται πιο δύσκολη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η ιατρική αυτή ανακάλυψη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στον επιστημονικό κλάδο. Πολλοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί. Ανάμεσα στους υποστηρικτές της εργασίας, βρίσκεται ο δρ. Στίβεν Αρτάντι, ειδικός στα τελομερή στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος απ' τη μια πλευρά επιδοκίμασε την ανακάλυψη, απ' την άλλη, όμως, τόνισε ότι «οποιοδήποτε αντι-γηραντικό φάρμακο για τους ανθρώπους απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία».
Πηγή : www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας