Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτοβολταϊκά: Στην Κοζάνη ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο

από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/9
Το έργο αναμένεται να ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο πλαίσιο της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει της ΔΕΘ Την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στον κόσμο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο πλαίσιο της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 200 MW, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 8.000 στρεμμάτων, κυρίως σε παλαιά λιγνιτωρυχεία και σε γειτονικές τους περιοχές, και θα κατασκευαστεί σε συνεργασία της ΔΕΗ με ξένο εταίρο, κατά πάσα πιθανότητα την αμερικανική AES.
Ισχύς 
Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους, το έργο θα αναπτυχθεί σταδιακά με στόχο στην ολοκλήρωσή του να φθάσει τα 200 MW, ενώ ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη φθάνουν σε ισχύ τα 50 MW, όχι μόνον λόγω του υψηλού κόστους και της τεράστιας έκτασης που πρέπει να δεσμευτεί προκειμένου να αναπτυχθεί ένα τέτοιο πάρκο αλλά και για θέματα που σχετίζονται με την ηλιοφάνεια, καθώς οι επενδυτές συνήθως προτιμούν τη διασπορά των σημείων εγκατάστασης ώστε να εκμεταλλεύονται καλύτερα τις καιρικές συνθήκες.
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, φωτοβολταϊκό πάρκο είναι ο σταθμός που προγραμματίζει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρική της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW. Το έργο αποτελείται από δύο πάρκα, ισχύος 39 MW και 11 MW, και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός προμήθειας και εγκατάστασης των πάνελ.
Πρωθυπουργικό γραφείο
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι για το πρότζεκτ της Κοζάνης έχει ενδιαφερθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και εντάσσεται στην πολιτική προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων και πράσινης ανάπτυξης. Μία παλαιότερη πρόταση της ΔΕΗ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού της τάξης των 30-50 MW σε εκτάσεις των παλαιών λιγνιτωρυχείων στην Κοζάνη αναβαθμίστηκε σε μέγα-πρότζεκτ όταν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, την αμερικανική ΑΕS, η οποία δραστηριοποιείται σε μεγάλες επενδύσεις ανανεώσιμων (αλλά και θερμικών σταθμών) σε όλο τον κόσμο.
Πάντως, λόγω του μεγάλου μεγέθους του έργου, είναι πιθανόν να υπάρξει συνεργασία και με τρίτη εταιρεία από το εξωτερικό, ιδιαίτερα αν επιλεγεί το μοντέλο διαχωρισμού του σταθμού σε μικρότερα πάρκα.
Τέλος, όσον αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΗ στο εταιρικό σχήμα, οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν ότι το μερίδιό της θα είναι μειοψηφικό.
Η ταυτότητα του έργουΘα κατασκευαστεί πιθανότατα σε συνεργασία με την αμερικανική AES
200 MW  θα είναι η ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού
8.000 στρέμματα  θα είναι η έκταση που θα καταλαμβάνει κυρίως σε παλιά λιγνιτωρυχεία.


700 εκατ. ευρώ  υπολογίζεται ο προϋπολογισμός του έργου
50  MW  είναι η ανώτερη ισχύς των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

8.000 στρέμματα ......
Aπο τον ΠΑΤΕΡΑ του.....και αυτά τα ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ???????????
η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του.......
και των ΔΕΗτζήδων - ΑΕΡΗΤΖΗΔΩΝ........

Ανώνυμος είπε...

Προχθές η τηλεόραση είχε μια εκπομπή για τον Αχελώο. Ο πατέρας τον είχε εκτρέψει εδώ και 30 χρόνια και πότισε όλη την Θεσσαλία. Αυτός να μην κάνει κάτι αντάξιο;

Ανώνυμος είπε...

Anavtithikan ta egkainia toy ergoy.o gap tharthei meta tin ekthesi.xoxoxoxoxoxoxoxo

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ-ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ... ΣΥΝ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. ΠΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ.
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΕΙ Η ΔΕΗ Α.Ε. ΣΤΟ ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ (ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ) ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.
ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΕΙ ΞΕΠΟΥΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ(ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΔΗΛ.) ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΤΙ ΒΛΕΠΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΘΑ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ.ΚΤΛ-ΚΤΛ.
ΥΠ`ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΤΟ ΛΥΣΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΘΑ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΑΣ ΘΑ ΧΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΥ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ.
ΑΙΝΤΕ-ΑΙΝΤΕ!!!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ... ΑΚΟΜΑ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ...ΤΡΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ;
ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΤΕ.
ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΑΝΗΚΕΤΕ Σ`ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ 60.

ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ 5Η ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες οι εξαγγελίες αλλά να μας απαντήσουν η ΔΕΗ και οι συνδικαλιστές της σε δυο ερωτήματα:
1) Αν υπαρχή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αν αναφέρει μέσα πόση θερμότητα έχει ο περιβάλλον χώρος (50o C) και σε πόση απόσταση από το πάρκο καίγετε όλοι η βλάστηση, (φανταστείτε να φυσά προς την Πολεμαίδα ή προς την Κοζάνη, θα μας ψήσει)
2) Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν αφού λειτουργήσει;
Παραπάνω από τέσσερις δεν νομίζω, τα ειδή εγκατεστημένα πάρκα όλα τα χειρίζονται μέσο internet !!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΡΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΙΟΝΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΡΕΥΜΑ ΤΗΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ? ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΕΗ ΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΔΕΗ..ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΑΛΛΟΥ...

Το Προφίλ μας