Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Εικόνες ντροπής στο Κέντρο υγείας Σιάτιστας

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Μωρά νοσηλεύονται μαζί με γέροντες και ναρκομανείς
Τριτοκοσμικές συνθήκες επικρατούν στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, το κτίριο του οποίου πριν από έναν μήνα παρουσίασε προβλήματα στατικότητας. Μία πτέρυγα του κτιρίου έκλεισε για λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συνωστίζονται στους διαδρόμους. Την ίδια στιγμή, η δευτεροβάθμια επιτροπή που εξέτασε το κτίριο δεν παρέδωσε το πόρισμα, γεγονός που δημιουργεί βάσιμους φόβους ότι θα έρθει ο χειμώνας και δεν θα έχουν γίνει οι αναγκαίες επισκευές του κτιρίου. Είναι ενδεικτικό ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του διοικητή του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κέντρου Υγείας και του δημάρχου Σιάτιστας, ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Κίτσιου, ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους ότι «δεν έλαβε επισήμως το πόρισμα της επιτροπής στα χέρια του». 

Κατά συνέπεια δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιες εργασίες πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση του Κέντρου Υγείας, αλλά κυρίως πότε θα ολοκληρωθούν, ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει ομαλά. Γι αυτό άλλωστε εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ζητηθούν από τον στρατό κοντέινερς, στα οποία θα λειτουργήσουν τα ιατρεία και οι υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας. Μετά την εμφάνιση των προβλημάτων στατικότητας του κτιρίου στις 15 Ιουλίου, έκλεισαν θάλαμοι νοσηλείας, εξεταστήρια και ιατρεία, ενώ παρέμεινε σε λειτουργία μόνο η νότια πλευρά του κτιρίου.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Στην αίθουσα των έκτακτων περιστατικών εξετάζονται όλοι οι ασθενείς. Δίπλα από παππούδες και από τους ναρκομανείς εξετάζονται μωρά παιδιά», καταγγέλλει η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας Βίκυ Λέτα, προσθέτοντας. «Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές. Ντρεπόμαστε να βλέπουμε τον κόσμο στοιβαγμένο στους διαδρόμους. Επιτέλους πρέπει να λειτουργήσουμε αξιοπρεπώς, αλλά δυστυχώς κανείς δεν μας ενημέρωσε για το τι πρόκειται να γίνει. Ακόμη το πόρισμα της επιτροπής δεν μας κοινοποιήθηκε, ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε». Επίσης, νοσηλεύτριες και προσωπικό του Κέντρου Υγείας καταγγέλλουν ότι «το ακτινολογικό και το οδοντιατρείο δεν λειτουργούν, ενώ οι συνταγογραφήσεις γίνονται στον διάδρομο, παραβιάζοντας ακόμη και αυτό το ιατρικό απόρρητο, με αποτέλεσμα πολλοί να αποφεύγουν να έρχονται ακόμη και να γράψουν τα φάρμακά τους». Τη δική τους οδύσσεια περνούν και οι εφημερεύοντες γιατροί, αφού δεν έχουν έναν χώρο για να ξεκουραστούν, οπότε αναγκάζονται να είναι κυριολεκτικά στο πόδι για ένα εικοσιτετράωρο. «Οι εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά και βιώνουν οι ασθενείς του Κέντρου Υγείας είναι απαράδεκτες. Επιβάλλεται σύντομα να ληφθούν μέτρα και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης, γιατί αν πιάσει ο χειμώνας θα χάσουμε μία ολόκληρη χρονιά», δήλωσε ο δήμαρχος Σιάτιστας Κωνσταντίνος Κοσμίδης. Ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Καραμπατζιάς, ο οποίος επισκέφτηκε προχτές το Κέντρο Υγείας, δήλωσε: «Εργαζόμενοι και ασθενείς είναι ανήσυχοι. Το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας εξυπηρετεί πάνω από 15.000 κατοίκους του Βοΐου. Υπάρχει ευθύνη και καθυστέρηση στην έκδοση του πορίσματος, τόσο από τη διοίκηση του νοσοκομείου όσο και από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, που συγκρότησε την επιτροπή». 
Να σημειωθεί ότι η πολεοδομία Σιάτιστας σε αυτοψία που διενήργησε πριν από έναν μήνα, διαπίστωσε ότι «παρατηρούνται προβλήματα ως προς την ασφάλεια του κτιρίου». Στη συνέχεια ορίστηκε μία δευτεροβάθμια επιτροπή μηχανικών, η οποία όμως ακόμη δεν παρέδωσε το πόρισμά της. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, προτείνονται συγκεκριμένες εργασίες και επισκευές για την αποκατάσταση του κτιρίου, για τις οποίες θα χρειαστεί να εκπονηθεί ειδική μελέτη. Η ανησυχία όλων είναι ότι παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση και ο χειμώνας θα βρει «άστεγο» το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας