Με καθυστέρηση ενός αιώνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ολοκληρώνεται και στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο για την αποτέφρωση νεκρών. Οι εγκαταστάσεις καύσης θα πρέπει να δημιουργούνται μέσα ή δίπλα σε νεκροταφεία, να πληρούν ειδικές προϋποθέσεις για τις εκπομπές ρύπων, ενώ υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη λειτουργία τους θα είναι οι δήμοι.
Ενδιαφέρον έχει ήδη από ετών εκφράσει ο Δήμος Αθηναίων, για την αδειοδότηση χώρου στο Σχιστό.
Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά σε δημόσια συζήτηση το 1987 από τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Μιλτιάδη Εβερτ και κατόπιν το 2000, με εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη. Το πρώτο βήμα έγινε με νόμο του 2006 (Ν. 3448/06), ωστόσο, απέμενε η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με την απόφαση (που υπεγράφη από το υπ. Περιβάλλοντος και μένει να υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία), τα «κέντρα αποτέφρωσης νεκρών» μπορούν να δημιουργούνται μέσα ή δίπλα σε νεκροταφεία, εντός σχεδίου (καθώς θεωρούνται εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης) ή εκτός σχεδίου, έπειτα από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις καύσης, τα μηχανήματα αποτέφρωσης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τις εκπομπές ρύπων ώστε να μην επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
Ως πρότυπο χρησιμοποιήθηκε η γερμανική νομοθεσία, που θεσπίζει ιδιαίτερα αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. Υπεύθυνοι για τη δημιουργία και τη λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης θα είναι οι δήμοι, που θα εκδίδουν την άδεια αποτέφρωσης κατ’ εντολήν των οικείων του θανόντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου