από το ΕΘΝΟΣ
Το 30% των κατοίκων της περιοχής υποφέρουν από αλλεργικές ρινίτιδες, όταν ο μέσος όρος σε όλη τη χώρα είναι μεταξύ 10% - 20%. Ευθύνονται τα αιωρούμενα σωματίδια, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Τριπλάσιο από το πανελλαδικό αλλά και της γειτονικής Φλώρινας είναι το ποσοστό των αλλεργικών ρινίτιδων στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, που η εξόρυξη του λιγνίτη την τοποθετεί στη δεκάδα των πιο ρυπογόνων πόλεων της Ευρώπης.
Το ποσοστό των αλλεργικών ρινίτιδων στους κατοίκους της πόλης φτάνει στο 30%, όταν το πανελλαδικό είναι μεταξύ 10-20%, ενώ χρήσιμα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Πτολεμαΐδας θα δώσει η πρώτη οργανωμένη επιδημιολογική μελέτη, η οποία χρηματοδοτείται από τη Νομαρχία Κοζάνης και ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τα αποτελέσματα μελέτης για τις αλλεργικές ρινίτιδες που έκαναν γιατροί του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, Ονούφριο Μαυρίδη, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Επικοινωνίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Πτολεμαΐδας με το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Οι γιατροί της κλινικής κατέγραφαν τα περιστατικά αλλεργικών ρινίτιδων σε άτομα ηλικίας 15-30 χρόνων από την Πτολεμαΐδα, τη Δυτική Εορδαία και τη Φλώρινα. Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι το ποσοστό στον πληθυσμό της Πτολεμαΐδας φτάνει στο 30%, ενώ στην κοντινή Φλώρινα μόλις στο 10%. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, τα αυξημένα ποσοστά οφείλονται στα αιωρούμενα σωματίδια που επικάθονται στους ρινικούς βλεννογόνους, εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τη χρήση του λιγνίτη, ενώ στη Φλώρινα που το περιβάλλον είναι πιο καθαρό τα ποσοστά πέφτουν κατακόρυφα.
«Η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η πρόληψη και ο δεύτερος τρόπος είναι η φαρμακευτική αντιμετώπιση με τα αντιισταμινικά σκευάσματα. Οσον αφορά τη συμπτωματολογία, είναι πολύ εύκολο να αντιληφθεί κανείς την αλλεργική ρινίτιδα, καθώς προκαλεί κνησμό στη μύτη, συνεχές φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα, δακρύρροια και πονοκέφαλο. Καλό είναι πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα αυτά, να γίνει η θεραπεία στους έχοντες την ευαισθησία», τόνισε ο κ. Μαυρίδης.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αλλεργικές ρινίτιδες βρίσκονται σε έξαρση αυτό το διάστημα, λόγω της μεταφοράς της γύρης στο περιβάλλον, ενώ αν δεν διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα, ανάμεσά τους και βρογχικό άσθμα.
Αλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι ότι, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, το 80% των μαθητών της Πτολεμαΐδας παρουσιάζει προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πάνω από 12 πνευμονολόγοι, γεγονός που δείχνει την ανάγκη αντιμετώπισης αναπνευστικών προβλημάτων.
Δήμαρχος
Ανησυχία και προβληματισμοί
«Προβληματιζόμαστε, ανησυχούμε και ξέρουμε πως όλα όσα ακούγονται έχουν μια δόση αλήθεια. Αλλά δεν δαιμονοποιούμε την κατάσταση και δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια αυτή. Για τον λόγο αυτό περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που παρήγγειλε η Νομαρχία Κοζάνης, για να πούμε στη συνέχεια με ακρίβεια πόσο μολυσμένη είναι η περιοχή μας», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου