Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεδρίασε η Ένωση Ελλ. πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα υπό την προεδρία του Χρ. Μπουχουρά

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της “Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα” που αποτελεί μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό Οργανισμό που συστάθηκε ως σωματείο τον Ιανουάριο του 2008 και στον οποίο συμμετέχουν ως τώρα 40 μέλη-φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συμμετέχει ο Νομάρχης Ζακύνθου, Διονύσης Γάσπαρος, έπειτα από σχετική πρόσκληση που του έγινε. Η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου και επί τάπητος τέθηκαν οι στόχοι και το πρόγραμμα δράσης της “Ένωσης”, που στοχεύει στην ανάδειξη, προβολή και συντήρηση των μεσαιωνικών κτισμάτων άμυνας και κατοικίας, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε στον ευρωπαϊκό και ευρύτερο χώρο.
Στη συνεδρίαση έδωσαν το “παρών” εκτός του κ. Γάσπαρου, ο πρόεδρος της Ένωσης, Χρήστος Μπουχουράς (πρόεδρος Δ/Σ Δήμου Σερβίων Κοζάνης), ο Διευθυντής της Νίκος Δεληβοριάς και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ, αντιδήμαρχος του Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζωογογιάννης, καθώς και ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΝΑΖ, Διονύσης Ραλλάτος. Oπως αναφέρθηκε από τους παρευρισκόμενους, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, η Ελλάδα έχει σημαντική υστέρηση και διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγος για τον οποίο καθίσταται αναγκαία η υλοποίηση ορισμένων βασικών έργων, όπως:
* Χαρτογράφηση και αποτύπωση των κάστρων, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
* Σήμανση και ηλεκτροφωτισμός τους.
* Εκπόνηση μελετών και κατασκευή οδών πρόσβασης για όλα, ανεξαρτήτως μεγέθους.
* Εκπόνηση μελετών και σταδιακή εφαρμογή σχεδίων ανάπλασης του εσωτερικού και εξωτερικού τους.
* Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν, από την πλευρά του, ο κ. Γάσπαρος σημείωσε ότι όλες οι προτάσεις ήταν ομόφωνες και συμφωνήθηκε να προγραμματιστούν οι παρακάτω δράσεις:
* Έκδοση μηνιαίας εφημερίδας από την Ένωση που θα αποστέλλεται σε όλους τους φορείς.
* Προβολή όλων των μνημείων στις τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού.
* Αναζήτηση προσώπων που έχουν διάθεση να προσφέρουν στην ανάδειξη, προβολή και συντήρηση όχι μόνο των κάστρων, αλλά συνολικότερα των μνημείων της μεσαιωνικής περιόδου.
* Συνεργασία με τεχνοκράτες που θα βοηθήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση
* Υλοποίηση συνεδρίου την επόμενη χρονιά στην Κοζάνη, για ενημέρωση των δύο πλευρών που συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα, της Τ.Α. (Νομαρχίες, Δήμοι), και των αρχαιολόγων. Εκεί θα συμμετέχουν και διεθνείς παρατηρητές, ενώ στόχος τέθηκε να γίνει προσέλκυση και σε άλλους επιστήμονες.
* Επιπλέον, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα “καθαρά” τεχνοκρατικό τμήμα για την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων που μπορούν να προέρχονται από το ΕΣΠΑ, το “Leader” ή την ΟΥΝΕΣΚΟ. Αναφερόμενος στη Ζάκυνθο, ο Νομάρχης σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει ο ηλεκτροφωτισμός του Κάστρου, υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση μπορεί να βοηθήσει σ' αυτή την κατεύθυνση. Στάθηκε και στην ευκαιρία ανάδειξης και συντήρησης των μνημείων στα Στροφάδια και επεσήμανε πως σε αυτή την προσπάθεια θα επιστρατευτεί ο Δήμος Ζακυνθίων και η Ιερά Μητρόπολη. Ανάλογες για το γενικό σχεδιασμό, ήταν και οι τοποθετήσεις των κ.κ. Μπουχουρά και Ζωογογιάννη, που ευχαρίστησαν τον κ. Γάσπαρο για την κίνησή του να αποδεχθεί την εκπροσώπηση της Ένωσης στην ΕΝΑΕ.
Πηγή: http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=18496

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Katapliktiki fotografia, ton exoune sfinosi ton Proedro kai 1 1/2 Dimarxo stin mesi, ton opio opos fenete ton exoune xes.....no, strimogmeno i8ela na po sto Dimarxiako simboulio, ase tora pou 8a allaxi kai kivernisi ton blepo pali na xanagirizi sto Pasok, alla distixos den politeyete ston nomo i Diamadopoulou. !!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο… αποκαλεσθείς ''Πρόεδρος και 1/2 Δήμαρχος'' εχει μεγαλύτερα οράματα! Δεν περιορίζεται στην θέση του...Προέδρου(!) Μεσαιωνικών Κάστρων, αλλά ο στόχος του, είναι βαθυστόχαστος!
Απο πηγές...των σκέψεων του, διατείνεται να ομολογεί και να δείχνει οτι τον ενδιαφέρει η Δημαρχία και παρασκηνιακώς ετοιμάζει το έδαφος να χρησθεί του χρόνου-τέτοια εποχή- επίσημα υποψήφιος!
Είναι βαθύς γνώστης όλων των Δημοτικών Θεμάτων και είναι τέλειος στην παρασκηνιακή ζύμωση!Είναι άριστος στους υπόγειους χειρισμούς θεμάτων και άψογος φακίρης, άλλα να φαινονται και άλλα να γίνονται για το ίδιο θέμα, δημοσίως. Τις ικανότητες του αυτές, καθ' ομολογίαν, τις είχε παρουσιάσει πρό πολλού και στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο οποίο διατελέσας Πρόεδρος Δ.Σ, κατηύθυνε τα θέματα, με παρασκηνιακή ευελιξία, που ο Δήμαρχος ουδέποτε το αντιλαμβανόταν...
Με όλες αυτες τις Μαγικές ικανότητες του, ο πρώην 1/2 Δήμαρχος ετοιμάζεται για την μεγάλη εκπληξη του χρόνου, αποδεικνύοντας το πόσο Μέγας Φακίρης είναι:Υποψήφιος Δήμαρχος Σερβίων...

Ανώνυμος είπε...

τα ίδια και τα ίδια απο "ανωνυμους", απορώ αν τσιμπάει κανένας με αυτές τις χαζομάρες :)

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρος κάστρων ο Μπουχουράς.Τι αστείο?

Ανώνυμος είπε...

Σας είναι αστείον και κωμικόν, που ο τέως Πρόεδρος και 1/2 Δήμαρχος είναι Πρόεδρος των Αρχαιολογικών Καστρων!Γιατί δεν γράφετε ενα επαινετικόν λόγον για αυτόν και λέτε τι αστείον!
Θεωρείτε οτι η θέσις που κατέχει ο τέως μισός δήμαρχος δεν τον αναδεικνύει ως μια κορυφαία προσωπικότης της περιοχής?
Τι λέτε 12.31?

Ανώνυμος είπε...

Σεπτέμβριος 2009 5:53 μμ :
File mou pragmatika exo ekplagi einai akrivos opos ta les, eisai mesa sto mialo tou, aytos oramatizete na diekdikisei to dimarxio, rotas omos ama 8a pari xrisma apo to koma giati emena oi plirofories alla me lene, den einai pote dinaton proin pasoktzis na pari episimo xrisma apo tin nea dimokratia.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η περιγραφή 5:53!!! ειλικρινά...

Ανώνυμος είπε...

ρε συ μην κάνεις στημένη κουβέντα, καρφώνεσαι

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλο θα ακούσουμε; Ας προτείνουμε επιτέλους έναν σοβαρό άνθρωπο για δήμαρχο. Η νεολαία μας έχει και κάποια υπομονή.. έχει πλέον αηδιάσει με τα Σέρβια.

ai-vreS είπε...

Σχόλιο από ανώνυμο φίλο (αφαιρέσαμε κάποιες προσβλητικές αναφορές):

Σας πειράζει ο Μπουχουράς.θέλω να δω ποιον θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες δημοτικές εκλογές ως υποψηφιο δημαρχο. που θα ειναι και κυβέρνηση...θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι...ετοιμασα και εγω ένα ψηφοδέλτιο... όλου του δήμου ενωθείτε πάλι κάτω από μά κουκούλα που λέγεται Αγαπιος.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγάπιος εχει την Διοίκηση ΠΑΕ Κοζάνης, είναι πετυχημένος επιχειρηματίας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης.Με ελάχιστο χρόνο στην καθημερινότητα του, δεν προλαβαίνει να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου.Οσο για τις δημοτικές, είναι αμφίβολο να δειξει ενδιαφερον για υποψηφιότητα, ελλείψει χρόνου...

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς για τα Σέρβια.

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι εκείνο, που σε κάνει να εχεις επιφυλάξεις και να λες ευτυχώς για τα...Σέρβια?

Το Προφίλ μας