Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέδριο στο Νυμφαίο “Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως πρώτης/μητρικής, δεύτερης/ξένης”

Δελτίο Τύπου
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνει την οργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή για την ελληνική γλώσσα, το θέμα του οποίου είναι: “Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως πρώτης/μητρικής, δεύτερης/ξένης”.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 4 μέχρι 6 Σεπτεμβρίου 2009 στο Νυμφαίο Φλώρινας, στους χώρους της Νικείου Σχολής, και στις εργασίες του έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες ασχολούμενοι με θέματα γλωσσικής διδασκαλίας. Το Συνέδριο αυτό θα αποτελέσει μια πολύ καλή αφορμή για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επιστημόνων αλλά και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολούνται με θέματα που έχουν να κάνουν με τη διδασκαλία της ελληνικής ως πρώτης/μητρικής ή ως δεύτερης/ξένης γλώσσας σε ομογενείς και αλλογενείς.
Τα πορίσματα του Συνεδρίου θα βοηθήσουν επίσης αποφασιστικά και τους ενασχολούμενους με τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας στις χώρες του εξωτερικού, και εκεί όπου υπάρχει μεταναστευτικός ελληνισμός αλλά και εκεί όπου η ελληνική γλώσσα και κουλτούρα αποτελεί αντικείμενο ζωηρού ενδιαφέροντος από μη Έλληνες. Τέλος, το Συνέδριο θα συντελέσει και στη διάδοση και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, εντός και εκτός Ελλάδος, στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ετερότητας και σεβασμού της διαφορετικότητας, καθώς και στον επιστημονικό προβληματισμό για το ρόλο που μπορεί να παίξει η διδασκαλία και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Δ. Ντίνας αν. καθηγητής Γλωσσολογίας - Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας