Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΚΚΕ: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το εργοδοτικό έγκλημα σε εργοτάξιο κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή Βερμίου της Π.Ε. Κοζάνης

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Για το εργοδοτικό έγκλημα σε εργοτάξιο κατασκευής αιολικού πάρκου στην περιοχή Βερμίου της Π.Ε. Κοζάνης.

Ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, συνέβη στις 21-3-24 στο Όρος Βέρμιο, στα όρια της Π.Ε. Κοζάνης και Π.Ε. Ημαθίας, στο πλαίσιο κατασκευής υποδομών αιολικού πάρκου, μεγαλώνοντας κι άλλο τη μακάβρια λίστα με τους εργάτες, που δεν γύρισαν ποτέ από το μεροκάματο, στην περιοχή και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα ο εργαζόμενος, χειριστής σπαστήρα, βρήκε τραγικό θάνατο όταν εγκλωβίστηκε στο μηχάνημα την ώρα εργασίας, σε εργοτάξιο στο όρος Βέρμιο, 50 χιλ. περίπου από την Κοζάνη σε μια περιοχή δύσβατη, όπου κατασκευαζόταν δρόμος για αιολικό πάρκο, δημιουργώντας μια σειρά ερωτήματα, όπως αν πληρούνταν οι όροι συντήρησης του μηχανήματος, αν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες στο μηχάνημα για την ασφάλεια του εργαζόμενου, ποιες οι συνθήκες και οι όροι εργασίας ,κ.α.

Το παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, είναι οι βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε., είναι η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης και το κυνήγι του κέρδους, που θεωρεί και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς ως κόστος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνησή, έτσι ώστε :

– Να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος για τήρηση όλων των απαραιτήτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
– Να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Κοζάνης που έχει ευθύνη σε δύο νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, για εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς.
– Να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ασθενοφόρων, γιατρών και νοσηλευτών στα εργοτάξια.
– Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε μηχανήματα και οχήματα των εργοταξίων για την συντήρηση και την ασφαλή λειτουργία τους.
– Να αποζημιωθεί η οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας