του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Κεκλεισμένων των θυρών ένεκα της πανδημίας του αόρατου και φονικού ιού στην πατρίδα μας και παντού στον κόσμο, που απειλεί αυτήν την ύπαρξη του ανθρώπινου γένους, τελέστηκε (3-4-2020) η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Ο παπάς διάβασε τους Χαιρετισμούς (Άγγελος πρωτοστάτης …. Ω, πανύμνητε Μήτερ …) στο ξύλινο προσκυνηταράκι στο κέντρο του μεσαίου κλίτους, μπροστά στην στολισμένη με ανοιξιάτικα άνθη εικόνα του Ακαθίστου (θερμή ευχαριστήρια προσευχή και ικετευτική φωνή στην Παναγία) εις επήκοον των Αγίων που περιβάλλουν τον Ιερό Ναό, με τη συμμετοχή και των απουσιαζόντων για εύλογη αιτία πιστών, που την ίδια ώρα στα σπίτια τους ευρισκόμενοι, άναψαν κανδήλα και θυμίαμα στο εικόνισμα, στην κατ’ οίκον Εκκλησία, προσευχόμενοι στην Παναγία, επαναλαμβάνοντας το «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς».
Η τεχνολογία έφερε κοντά μας από τη Θεσσαλονίκη, μέσω βιντεοκλήσης, τον Πρωτοψάλτη, (θεολόγο, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Διονύσιος Ψαριανός» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης) Πάρη Γκούνα (καταγόμενο από την Αιανή) που έψαλε το «Το προσταχθέν…», τον Κανόνα «Ανοίξω το στόμα μου», το «Τη Υπερμάχω», το «Άσπιλε», «Την ωραιότητα».
Ήταν αυτή η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου μια γέφυρα προσευχής και μελωδίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και στο Βελβεντό, την πόλη της Παναγίας και του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.
ΗΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ.
Χαίρε, αοράτων εχθρών αμυντήριον…
ΛΑΜΨΑΣ ΕΝ ΑΙΓΥΠΤΩ.
Χαίρε, ανόρθωσις των ανθρώπων …
Αυτά τα δύο υπογραμμίζουμε σήμερα και τα αποδίδουμε με έμφαση στην Παναγία.
Και δεν παύουμε να επαναλαμβάνουμε το: Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς.
Από το διαδίκτυο αλιεύσαμε την είδηση: »Κήρυγμα του Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης, κ.κ. Παύλου, στους Ε’ Χαιρετισμούς, στο Ι.Μ.Ν. Αγ. Νικολάου Κοζάνης, με αναφορές και στην πανδημία του κορωνοϊού: «Ένα μικρόβιο έφτασε να γκρεμίσει τη μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του ανθρώπου στον πλανήτη. Ένα μικρόβιο που ακούσει στ’ όνομα κορωνοϊός. Ο μέχρι τώρα παντοδύναμος άνθρωπος τρέχει τώρα να κρυφτεί. Κλειδώνεται και μένει σπίτι του. Το ίδιο έγινε και στον κατακλυσμό του Νώε, όταν οι άνθρωποι ξέχασαν τον Θεό – Ας προσευχηθούμε με περισσότερη θέρμη και πίστη για όσους είναι στο κρεβάτι του πόνου – Έπειτα να προσευχηθούμε για το Θείο Φωτισμό των ιατρών και νοσηλευτών μας».