Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Τετάρτη 29/04/2020

Το διά περιφοράς δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιείται δύο μέρες πριν την εργατική Πρωτομαγιά που βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας και σ' όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας.
Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της «υγειονομικής» κρίσης, που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ακόμη και στην κορωνίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτά, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας με κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, η ανεργία, η δοκιμή νέων, πιο εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης.
Την ίδια στιγμή, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί γύρω από αυτό υπονομεύουν τις υπαρκτές δυνατότητες της επιστήμης και της έρευνας, που θα μπορούσαν να δώσουν πιο γρήγορα διέξοδο στη σημερινή πανδημία και να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες. Ο «παγκόσμιος πόλεμος» ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και μεγάλες εταιρείες, για την πατέντα του νέου εμβολίου, των θεραπειών και του αναγκαίου υγειονομικού υλικού, επιβεβαιώνουν αυτό που περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνονται και φωνάζουν, ότι «ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός».
Τα διδάγματα από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Ο,τι κέρδισε η εργατική τάξη, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να φάνταζαν ανυπέρβλητοι.
Πάνω από όλα, η Ιστορία απέδειξε ότι η εργατική τάξη, η πιο πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, μπορεί, σε συμμαχία με τις καταπιεζόμενες λαϊκές δυνάμεις, να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.
Στην περιοχή μας η πανδημία του νέου κορονοϊού πάει χέρι-χέρι με τη νέα πανδημία της “απολιγνιτοποίησης” που απειλεί εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Το λεγόμενο “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” είναι στην πραγματικότητα ένας νέος γύρος επιδότησης σε επιχειρηματικούς ομίλους για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας. Τις πρώτες συνέπειες της “απολιγνιτοποίησης” ο λαός της περιοχής τις βίωσε αυτό το χειμώνα με τις λιγνιτικές μονάδες να “βγαίνουν” για διάφορους λόγους εκτός συστήματος (είτε επάρκειας, είτε συντήρησης, είτε γιατί αποσύρονται οριστικά). Έτσι τις μικρές διαθέσιμες ποσότητες θερμικού φορτίου μοιράστηκαν οι κάτοικοι σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο και Κοζάνη και πήραν μια πρώτη “γεύση” του τι θα συμβεί στην “μεταλιγνιτική εποχή”.
“Απολιγνιτοποίηση” σημαίνει κλείσιμο μονάδων και ορυχείων, χιλιάδες απολύσεις και χαμένες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Προϋποθέτει να μετατραπεί η περιοχή μας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη όπως λέει η κυβέρνηση.
Με προτροπή του Υπουργείου Ενέργειας το “Πράσινο Ταμείο” δώρισε 1εκ. Ευρώ στο “Μποδοσάκειο” Νοσοκομείο για την ενίσχυση του απέναντι στην πανδημία στα πλαίσια του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης. Όπως λέει ο λαός: “Να σε κάψω Γιάννη, να σ’αλλείψω λάδι για να γιάνει”! Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα λεφτά του “Πράσινου Ταμείου” προέρχονται από την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων. Δεν μπορεί να είναι δωρητές εκείνοι:
·         που με το PSI “κούρεψαν” το 2012 από τα διασυνδεόμενα τότε Νοσοκομεία Κοζάνης-Πτολεμαΐδας 1,5εκ.€ από τα αποθεματικά τους.
·         που με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση οδήγησαν τα Νοσοκομεία σ’αυτή την άθλια κατάσταση που όλοι μας γνωρίζουμε.
Δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού και επαναφέρουμε το αίτημα να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που σχετίζονται με την Υγεία και μέτρα για την επόμενη μέρα. Όλα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας.
Σχετικά με τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίζουμε ΝΑΙ στα 3 πρώτα Θέματα γιατί έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Δήμου. Δηλαδή:
1.      Τον καθορισμό Αρδευτικής περιόδου & σύσταση θέσεων υδρονομέων διανομής νερού έτους 2020.
2.      Τροποποίηση του Προϋπολογισμού οικ. Έτους 2020.
3.      Υλοτομία Κοινοτήτων Μηλοχωρίου & Αναρράχης 2020
Καταψηφίζουμε το 4ο Θέμα για την αναπροσαρμογή ενοικίου στο 15ο Νηπιαγωγείο.
1.      Σε μια περίοδο που οι επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές έχουν μειωθεί κατά 70% από το 2010 και όπως προβλέπεται από το ΜΠΔΣ (βλ. Μεσοπρόθεσμο), που ψηφίσατε πρόσφατα όλες οι παρατάξεις στο προηγούμενο διά περιφοράς ΔΣ, οι ΚΑΠ θα παραμείνουν καθηλωμένοι μέχρι το 2024. Επομένως θεωρούμε ότι το ενοίκιο είναι αρκετά υψηλό
2.      Το 15ο Νηπιαγωγείο είναι άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες που αυτοκίνητο έσπασε την προστατευτική μπάρα και από “θαύμα” δεν θρηνήσαμε θύματα.
Σε παρόμοια άθλια κατάσταση βρίσκονται και άλλα 4 Νηπιαγωγεία της Πτολεμαΐδας. Συγκεκριμένα το 3ο, 9ο, 11ο και 14ο.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε αναδείξει πάμπολλες φορές το θέμα. “Φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν όλα τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση. Η σημερινή μάλιστα “έκοψε” 50εκ. ευρώ που προορίζονταν για τη σχολική στέγη. Βαραίνει και όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που δεν “έσκυψαν” σοβαρά στα προβλήματα. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο Νηπιαγωγείο χτίστηκε το 2006, ενώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψήφισε η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν προβλέπεται η ανέγερση κανενός Νηπιαγωγείου.
Μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, μπαίνει το ερώτημα, πως μπορούν να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών; με δεδομένο ότι η κατάσταση των μισών Νηπιαγωγείων της πόλης είναι έτσι όπως την περιγράψαμε, με δεδομένο ότι όλες σχεδόν οι καθαρίστριες των Νηπιαγωγείων είναι με μίσθωση έργου και δεν είναι στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής των παιδιών.
Μπορεί να μην υπάρχουν κατάλληλα και ασφαλή κτίρια, μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής της υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, μπορεί να μην συζητούν για την ενίσχυση των Νηπιαγωγείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό (τραπεζοκόμοι, ψυχολόγοι κλπ), μπορεί όμως και έχει τη βούληση να εισάγει την Πληροφορική και τα Αγγλικά όταν ακόμα τα παιδιά δεν έχουν μάθει την μητρική τους γλώσσα. Τα παραπάνω προωθούνται μέσα από το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που ανάρτησε η κυβέρνηση την Τετάρτη 22 Απρίλη για διαβούλευση εν μέσω πανδημίας, για να αντιμετωπίσει λιγότερες αντιδράσεις, όπως έγινε με το πανεπιστημιακό άσυλο μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο για την πρόσβαση και το Λύκειο, το οποίο ψήφισε μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Ακόμα θυμίζουμε ότι ο 1566/85 ψηφίστηκε Αύγουστο, ο 2525/97 από το θερινό τμήμα της Βουλής.

Τετάρτη 29/04/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας