Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Να επισπευθούν οι διαδικασίες για εκκρεμείς πληρωμές αποζημιώσεων προηγούμενων ετών και άμεσα να ενταχθούν νέες περιπτώσεις στο πρόγραμμα αποζημιώσεων μέσω κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας


Με παρέμβαση του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών κ.κ. Μαυρουδή Βορίδη και Χρήστο Σταϊκούρα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης τονίζει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί  της Περιφέρειας και ζητάει την επίσπευση της ολοκλήρωσης των πληρωμών για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις των προηγούμενων ετών και την άμεση αποζημίωση των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημίες την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για ενίσχυση των κτηνοτρόφων εξαιτίας της χαμηλής απορρόφησης των κρεάτων από τις αγορές της Ε.Ε. αλλά και της μείωσης της παραγωγής τους  λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο κ. Κασαπίδης προτείνει την ένταξη των παραγωγών στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) προκειμένου να καλυφθεί άμεσα ένα μέρος των υποχρεώσεων τους και να στηριχθεί το μειωμένο για την φετινή χρονιά εισόδημά τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.


Θέμα: Επίσπευση εκκρεμών πληρωμών αποζημιώσεων προηγούμενων ετών και άμεση ένταξη  
            νέων περιπτώσεων στο πρόγραμμα αποζημιώσεων μέσω κρατικών ενισχύσεων ήσσονος 
            σημασίας (de minimis)

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις που αφορούν στην αγροτική παραγωγή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 
Οι επιπτώσεις της πανδημίας κατέστησαν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον  για τους  παράγωγους εξαιρετικά αβέβαιο. Η αδυναμία εισαγωγής πρώτων υλών απαραίτητων για την παραγωγή, τα προβλήματα εξαγωγής προϊόντων, οι ελλείψεις αλλοδαπών εργατών γης και των λοιπών μετακινήσεων, θέτουν εν αμφιβόλω τη συνέχιση της παραγωγής.
Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των ημερών, την οικονομική στενότητα των παραγωγών και σε συνέχεια  πολυάριθμων ενημερώσεων που μας έγιναν τόσο από συνεταιρισμούς όσο και από μεμονωμένους παραγωγούς της Περιφέρειας μας, ζητάμε τα παρακάτω:

α. Σχετικά με τις εκκρεμείς αποζημιώσεις προηγουμένων ετών.

Για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις παραγωγών όλων των προηγούμενων ετών, ζητάμε την επίσπευση ολοκλήρωσης όλων των  πληρωμών.
 Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από το Πρόγραμμα ΠΣΕΑ 2017, υπάρχουν εκκρεμότητες  για τα σιτηρά στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης. 
Αντιστοίχως εντοπίζονται αρκετές εκκρεμότητες και θα πρέπει να γίνει επανέλεγχος περιπτώσεων για το Πρόγραμμα ΠΣΕΑ φασολιών στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Φλώρινας.
Τέλος μας έχουν επισημανθεί εκκρεμείς αποζημιώσεις παραγωγών κρόκου, μήλων, φασολιών και αμυγδάλων λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων οι οποίες έχουν καταγραφεί και θα πρέπει και για αυτές άμεσα να ολοκληρωθεί η πληρωμή τους.




β. Νέες αποζημιώσεις.

 Οι παραγωγοί μήλων, αχλαδιών, αμύγδαλων, κερασιών και φασολιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκαν και αυτήν την καλλιεργητική περίοδο αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων. Οι βεβαιωμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζημιές που υπέστησαν οι εν λόγω καλλιέργειες την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, χρίζουν άμεσων αποζημιώσεων.
Λόγω των έκτακτων συνθηκών και των άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει, καθώς και της κρισιμότητας για βιοποριστικούς σε πολλές περιπτώσεις λόγους, ζητάμε την ένταξη τους  στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (deminimis), με στόχο την αμεσότερη καταβολή της αποζημίωσης στους δικαιούχους σε σχέση με τις αποζημιώσεις από τις Πολιτικές Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ).
 Αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών υπέστησαν μείωση της παραγωγής αλλά και εξαιτίας της χαμηλής τιμής απορρόφησης του  κρέατος από την αγορά της  Ε.Ε, κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης τους. Η ένταξη τους στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (deminimis) θα μπορούσε να καλύψει άμεσα μέρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων των παραγωγών και να στηρίξει το μειωμένο τη φετινή χρονιά εισόδημα τους.

Αναμένουμε τις ενέργειες σας με την πεποίθηση ότι θα εκτιμηθεί η κρισιμότητα των ημερών που διαβιούμε.

                                                                                O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας




                                                                                 Γεώργιος Κασαπίδης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας