Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Συνεργασία του Περιφερειάρχη με Δημάρχους των ενεργειακών Δήμων για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης Γεώργιος, ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή συνεργασία του με τους Δημάρχους Φλώρινας, Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων είπε:
«Γόνιμη και εποικοδομητική ήταν η συνεργασία που είχαμε, σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους Δημάρχους των ενεργειακών Δήμων της Περιφέρειάς μας, με τη συμμετοχή συνεργατών μας στις οικείες χωρικές και θεματικές Αντιπεριφέρειες, τις τηλεθερμάνσεις, του Προέδρου του ΤΕΕ και κλιμακίου τεχνικών συμβούλων της ΑΝ.ΚΟ.
Στόχος αυτής της επικοινωνίας ήταν η αξιολόγηση της πορείας των έργων που έχουν ήδη αποφασιστεί για κάποιες τηλεθερμάνσεις και είναι σε εξέλιξη, καθώς και η διερεύνηση αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για άλλες, στις οποίες πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Η σπουδαιότητα των έργων και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα έως το 2023, για το σύνολο των τηλεθερμάνσεων και στους τέσσερις ενεργειακούς δήμους, επέβαλλαν την απόφασή μου για την παρακολούθηση της πορείας αυτής συνολικά από την ΑΝ.ΚΟ. με σκοπό την ενημέρωση της Περιφέρειας και της Επιτροπής Δίκαιης Μετάβασης υπό τον κ. Μουσουρούλη σε μηνιαία και τριμηνιαία συγκεντρωτική βάση.      
Με το Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη συζητήσαμε διεξοδικά το μέλλον της τηλεθέρμανσης Φλώρινας και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το Δήμο Φλώρινας με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αφορούν σημαντικές τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό του έργου. Οι κινήσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό από προηγούμενες συναντήσεις μας και είναι σε εξέλιξη, απευθύνονται  κυρίως προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομικών, το ΔΕΣΦΑ τη ΔΕΔΑ και τον ανάδοχο του έργου. Σχετίζονται με καθοριστικές αποφάσεις για την έλευση του φυσικού αερίου και την τροφοδοσία της Φλώρινας και του Αμυνταίου από το νέο μετρητικό και ρυθμιστικό σταθμό που θα κατασκευαστεί από το ΔΕΣΦΑ στον Περδίκα, σύμφωνα με το νέο του πρόγραμμα ανάπτυξης πριν το 2023. Επίσης, σημαντικές και κρίσιμες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κοινού Περιφέρειας και Δήμου σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο για την ομαλή και έγκαιρη κατασκευή συνολικά του δικτύου φυσικού αερίου τόσο στην πόλη όσο και στην Π.Ε. της Φλώρινας. 
Νωρίτερα, σε τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους Αμυνταίου κ. Άνθιμο Μπιτάκη και Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά, αποφασίσθηκε η διασύνδεση των δύο τηλεθερμάνσεων μεταξύ τους και η συνέχιση των εργασιών, που ήδη εξελίσσονται και στα δύο δίκτυα ξεχωριστά. Αναμένουμε επισήμως μια κρίσιμη απόφαση της ΔΕΗ σχετικά με τη διάθεση θερμικού φορτίου από την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαϊδα 5 και μετά το 2028. Η απόφαση αυτή της ΔΕΗ είναι καθοριστική σημαντικών εξελίξεων για την τηλεθέρμανση του Δήμου Εορδαίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά και άλλων επίκαιρων ενεργειών που πρέπει να γίνουν για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας στο μεσοδιάστημα μέχρι και το 2022, αποφασίσθηκαν κοινές παρεμβάσεις των δύο Δήμων και της Περιφέρειας προς τη ΔΕΗ.   
Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε τηλεδιάσκεψη με το δήμαρχο Κοζάνης κ. Λάζαρο Μαλούτα για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέχρι και τη λήψη τελικών αποφάσεων από το Δήμο για νέες επενδύσεις στην τηλεθέρμανση Κοζάνης μέχρι το 2022. Επίσης επικαιροποιήσαμε κοινές ενέργειες, που πρέπει να γίνουν προς τη ΔΕΗ για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης για το ίδιο χρονικό διάστημα.»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας