Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Εχει διαβάσει ο Τσίπρας το Σύνταγμα;

του Άγγελου Κωβαίου από το protagon.gr
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξοργίζεται και απορρίπτει μία διάταξη για την ύστατη δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία. Μόνο που αυτή υπάρχει ήδη στο Σύνταγμα!
Ενα από τα γνωστά ευφυολογήματα του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες εβδομάδες, στην εμμονή του να ευτελίσει την αναθεωρητική πρόταση της κυβέρνησης για το άρθρο 32 του Συντάγματος και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιστρέφεται γύρω από το ότι θα παρέχεται η δυνατότητα εκλογής Πρόεδρου με σχετική πλειοψηφία (στην ύστατη περίπτωση και εφόσον τέσσερις ψηφοφορίες με αυξημένη και απόλυτη πλειοψηφία αποβούν
άκαρπες). Ολα αυτά χωρίς την περιπέτεια διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Κατά τα χαριτωμένα που λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την πρόταση της ΝΔ θα εκλέγεται «Πρόεδρος κομματάρχης» ή «Πρόεδρος διοικητής ΔΕΚΟ»….
Η στάση αυτή του κ. Τσίπρα είναι φανερό ότι προκύπτει από την δική του, ιδιόμορφη προσέγγιση της διαδικασίας. Δεν τον απασχολεί το κύρος του Προέδρου που θα εκλεγεί, αλλά το αν θα παρέχεται η δυνατότητα να μην εκλεγεί Πρόεδρος επειδή έτσι κάπνισε σε κάποιον πολιτικό αρχηγό, που θέλει να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία για να παίξει και να οδηγεί την χώρα σε εκλογές όποτε του γουστάρει ή του παρέχεται η ευκαιρία. 
Καλή ώρα, όπως έκανε κάποιος το 2014… 
Κατά τα λοιπά και ως προς τον πρόεδρο-κομματάρχη και διοικητή ΔΕΚΟ, λόγω της έσχατης δυνατότητας εκλογής με σχετική πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι αδιάβαστος.
 Αλλιώς θα είχε υπόψη του τι γράφει το σημερινό, το ισχύον άρθρο 32, παρ. 4 του Συντάγματος. Το παραθέτουμε: «*4. Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής. »H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. »Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία».

 Εχει βέβαια μια μοναδική δυνατότητα ο κ. Τσίπρας: να παρακολουθήσει κάποια παράδοση του Βαγγέλη Βενιζέλου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας