Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Ν. Παπανδρέου: Ο Τσίπρας καπηλεύτηκε την Ιστορία της Αριστεράς

Ο Νίκος Παπανδρέου μιλάει για όλους και για όλα σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ» 
-Υποτάχθηκε σε ξένα κέντρα αποφάσεων και χρέωσε τις μελλοντικές γενιές για δεκαετίες 
-Η εξουσία είναι το μεγάλο δέλεαρ για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ
Το… βάπτισμα του… πυρός στην… κολυμβήθρα των ευρωεκλογών θα πάρει ο Νίκος Παπανδρέου, σε μια κρίσιμη μάχη για την Ευρώπη αλλά και την επόμενη μέρα της χώρας. Μέχρι τώρα τον ξέραμε ως συγγραφέα με πολύ καλή παρουσία και αποδοχή. Τώρα θα δοκιμασθεί στο γήπεδο της πολιτικής, όπου είχε πρωταγωνιστήσει ο παππούς, ο Γεώργιος Παπανδρέου, που έμεινε στην Ιστορία ως «Γέρος της Δημοκρατίας», ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Ανδρέας, ο γιος του.
Βαρύ το φορτίο που σηκώνει ο Νίκος Παπανδρέου, με τα φώτα όλο και περισσότερο να πέφτουν πάνω του. Μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται αν θα περάσει τον… πήχη στις εξετάσεις που θα δώσει στις κάλπες των ευρωεκλογών, όπως και για τη συνέχεια, αν δηλαδή θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ή όχι.

Στη συζήτηση που είχαμε στα πλαίσια της συνέντευξης μίλησε με εντυπωσιακή ευκολία και δεν… κόμπιασε σε καμιά ερώτηση. Έδωσε σαφέστατα το στίγμα του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό, η μεσαία τάξη, ενώ παρουσίασε ποιο πρέπει να είναι το αύριο της οικονομίας και τόνισε πώς βλέπει το μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων, με πρώτο τις Πρέσπες, που όπως μας είπε τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτα, τι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη, γιατί με τη λιτότητα η Ακροδεξιά είναι η κερδισμένη.
Ο Ανδρέας δεν θα αποδεχόταν τη Συμφωνία των Πρεσπών – Κάναμε μεγάλες υποχωρήσεις και δεν πήραμε τίποτα
Πιο συγκλονιστική ήταν η κατηγορηματική βεβαιότητά του: «Αν ζούσε ο Ανδρέας δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει»! Όσο για τον πρωθυπουργό, ήταν σαφέστατος για την προσφορά του: «Καπηλεύθηκε την Ιστορία της Αριστεράς, υποτάχθηκε σε ξένα κέντρα αποφάσεων, χρέωσε τις μελλοντικές γενιές για δεκαετίες, διέλυσε τη μεσαία τάξη». Όσο για το γεγονός ότι προβάλλεται ως… διάδοχος του Ανδρέα, η απάντηση του Νίκου Παπανδρέου ήταν αφοπλιστική: «Του λείπουν οι αξίες, η γνώση, το όραμα και η αγάπη για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως προέλευσης και τάξης».
Η κουβέντα με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος προτείνει «το ΚΙΝΑΛ να διαγράψει αυτόνομη πορεία», ήταν η εξής:
// Αν ζούσε ο Ανδρέας, πώς θα α­ντιμετώπιζε την οικονομική κρίση; Αν ζούσε ο Ανδρέας δεν θα είχε κερδίσει ποτέ η Νέα Δημοκρατία (2004) και δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει.
// Για ποιον λόγο αποφασίσατε να μπείτε στη μάχη των ευρωεκλογών; Πιστεύετε ότι η Ευρωβουλή μπορεί να επιβάλλει άλλες πολιτικές και αποφάσεις από αυτές που παίρνει η Κομισιόν; Η Γερμανία δεν αποφασίζει; Ακόμη και η Γερμανία χρειάζεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί καθημερινής βάσεως. Πρέπει βέβαια να ξέρεις να διαπραγματεύεσαι. Το Κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής και να τις αναπέμψει. Αυτό το καθιστά ιδιαιτέρως ισχυρό. Σε γενικές γραμμές, το 80% των νόμων που καθορίζουν την καθημερινότητα και την οικονομία μας περνάει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
// Έχει μέλλον η Ευρώπη όπως λειτουργεί σήμερα η ΕΕ; Μέλλον έχει. Το ερώτημα είναι αν είναι το μέλλον που θέλουμε. Πρέπει να αλλάξουν οι ιδρυτικές συνθήκες για να διαμορφώσουμε την Ευρώπη που θέλουμε. Ευρώπη για όλους και κοντά στον πολίτη.
Η λιτότητα φέρνει την Ακροδεξιά
// Δικό της έργο, όμως, δεν είναι η λιτότητα; Το ξέσπασμα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία για την αύξηση των φόρων δεν είναι αντίδραση στην οικονομική πολιτική της ΕΕ;
Η λιτότητα είναι η ψύχωση της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Δεξιάς, των ομοϊδεατών, δηλαδή, του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχει οικονομική λογική. Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι σαφώς πιο σύνθετο φαινόμενο και έχει να κάνει με την πλευρά των χαμένων της παγκοσμιοποίησης στα εργοστάσια, στην ύπαιθρο και τις φτωχότερες περιοχές. Δεν είναι αντίδραση στην οικονομική πολιτική της ΕΕ, αλλά στις ελλείψεις της πολιτικής της Ένωσης.
// Αποτέλεσμα της πολιτικής της δεν είναι η εμφάνιση της Ακροδεξιάς σε πολλές χώρες-μέλη; Σας ανησυχεί;
Η λιτότητα που επιβάλλει η Δεξιά φέρνει την Ακροδεξιά. Αυτό όμως είναι το σύμπτωμα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία του φαινομένου. Πρέπει να βάλουμε τέρμα στη λιτότητα. Όπως σας είπα, δεν έχει οικονομική λογική. Λογιστική μπορεί. Αλλά η οικονομία και η ανάπτυξη δεν είναι λογιστική.
// Τι πρέπει να αλλάξει;
Χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Οι προοδευτικοί ανά την Ευρώπη ζητούν ένα πρόγραμμα τύπου Σχεδίου Μάρσαλ, με επενδύσεις σε υποδομές για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Επίσης, πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με έμφαση στις ΑΠΕ, και για λόγους οικονομικούς αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα για την πρόνοια και την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας.
// Η ΕΕ δεν θα έπρεπε να προστατεύει την κυριαρχία των κρατών-μελών της, εν προκειμένω της Ελλάδας από τις τουρκικές παραβιάσεις και τις απειλές στο Αιγαίο, καθώς και στην Κύπρο;
Ναι. Απερίφραστα. Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, χρειαζόμαστε κοινό σύστημα ασύλου και κοινή εξωτερική πολιτική. Μεσοπρόθεσμα, η συζήτηση για ευρωστρατό θα εμπέδωνε την κοινή εξωτερική πολιτική και θα μείωνε τις αμυντικές δαπάνες.
// Ο Ανδρέας θα συμφωνούσε με την απόφασή σας να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής;
Ναι. Μου το είχε προτείνει και ο ίδιος το 1989.
// Πρόσφατα δηλώσατε ότι αν στις εθνικές εκλογές δεν προκύψει
αυτοδυναμία, πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση από τα δύο πρώτα κόμματα, διαφορετικά να διεξαχθούν νέες εκλογές. Είστε κατά της συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ;
Η πρόταση μου είναι το ΚΙΝΑΛ να διαγράψει αυτόνομη πορεία. Σε ό,τι αφορά τα μετεκλογικά σενάρια, θα μου επιτρέψετε να απέχω από τη μελλοντολογία. Όλα αυτά τα χρόνια τα μάτια μου έχουν δει πολλά που πολλοί θεωρούσαν απίθανα.
// Θα συμφωνούσατε σε κυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σας παραπέμπω στην προηγούμενη απάντησή μου.
// Από ορισμένες πλευρές ο Αλ. Τσίπρας προβάλλεται ως ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Θεωρείτε ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά; Όχι. Του λείπουν οι αξίες, η γνώση, το όραμα και η αγάπη για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως προέλευσης και τάξης.
// Κατά γενική ομολογία, οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, με ρίζες στο ΠΑΣΟΚ. Τι πρέπει να κάνετε για να προσελκύσετε νέους ψηφοφόρους;
Οι νέοι ψηφοφόροι γυρνούν την πλάτη τους στην πολιτική συνολικά. Πρέπει να μιλήσουμε για τα δικά τους θέματα και να προσφέρουμε απτές λύσεις. Αν δεν το κάνουμε αυτό δεν πρόκειται να μας ακούσουν. Ενδεχομένως και δίκαια.
// Αντίθετα με τον Γιώργο Παπανδρέου, εσείς εκφράσατε ανοιχτά τη διαφωνία σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι κινδύνους πιστεύετε ότι κρύβει για τη χώρα η συγκεκριμένη Συμφωνία; Ο Ανδρέας θα την αποδεχόταν; Μπορούσε ο Τσίπρας να την απορρίψει; Προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα; Λάθος συμφωνία, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο. Κάναμε μεγάλες υποχωρήσεις και δεν πήραμε τίποτα. Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι ο Ανδρέας δεν θα τη δεχόταν.
// Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην Προοδευτική Συμμαχία. Ήταν κίνηση με ιδεολογικό υπόβαθρο ή στόχος είναι η καρέκλα;
Είναι ρητορική η ερώτηση. Ήταν πολιτικός καιροσκοπισμός, αριβισμός και οπορτουνισμός. Η εξουσία είναι μεγάλο δέλεαρ. Η προοπτική της απώλειας της εξουσίας προκαλεί πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό κινούνται σπασμωδικά.
// Πολλοί λένε ότι υπάρχει έλλειμμα πολιτικών προσωπικοτήτων στη χώρα μας. Συμφωνείτε;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει εξαιρετικά στελέχη. Έμπειρα και νεότερα. Αν μας δοθεί η ευκαιρία θα το αποδείξουμε για άλλη μια φορά. Τώρα, προσωπικότητες επιπέδου Μπραντ, Μιτεράν, Πάλμε, Μπερλινγκουέρ και Ανδρέα είναι παράγωγα άλλων εποχών και άλλων διακυβευμάτων. Λείπουν από την ευρωπαϊκή ήπειρο καθώς και απ’ όλο τον κόσμο.
// Πώς κρίνετε τον Αλέξη Τσίπρα ως αριστερό πολιτικό; Η χώρα και ο ελληνικός λαός είναι σε καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν όταν πήρε το τιμόνι στα χέρια του;
Καπηλεύτηκε την Ιστορία της Αριστεράς, τσάκισε το συλλογικό σθένος με το δημοψήφισμα, υποτάχθηκε σε ξένα κέντρα αποφάσεων και χρέωσε τις μελλοντικές γενιές για δεκαετίες. Στην πορεία διέλυσε τη μεσαία τάξη. Αλλά μη ρωτάτε εμένα. Ρωτήστε τους πρώην συντρόφους του.
Ποιος είναι ο Νίκος Παπανδρέου
Ο Νίκος Παπανδρέου γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Yale και του απενεμήθη το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Έχει διδάξει Οικονομικά στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Woodrow Wilson του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα με ειδίκευση στην αναπτυξιακή πολιτική. Σήμερα εργάζεται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι μέλος του Brookings Global Leadership Council και ιδρυτικό μέλος σε διεθνή ομάδα εργασίας με σκοπό την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής. Είναι γραμματέας του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου».
Αρθρογραφεί τακτικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει συγγράψει εννέα βιβλία, ενώ δημιούργημά του είναι το κινηματογραφικό έργο «Πρώτη φορά νονός».

Πηγή: http://www.paron.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξω απο την εοκ εξω απο το νατο

Το Προφίλ μας