Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

«Παγωμα» προσλήψεων λόγω εκλογών – Τι θα γίνει με την 3Κ/2018 και τους εκπαιδευτικούς

Η προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου οδηγεί στο «πάγωμα» κάθε είδους προσλήψης στο Δημόσιο μέχρι και την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 2190/94 κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος απαγορεύεται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η
έκδοση πράξεων που αφορούν το διορισμό ή την πρόσληψη κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει.
Υπενθυμίζεται η παραπάνω απαγόρευση αφορά όχι μόνο τις τελικές πράξεις αλλά και όλες τις σχετικές προπαρασκευαστικές πράξεις ή/και αποφάσεις, εφόσον αυτές είναι κατά νόμο αναγκαίες προϋποθέσεις για την έκδοση της τελικής πράξης της σύνθετης διοικητικής ενέργειας (διορισμού ή πρόσληψης). Δηλαδή δεν δημοσιεύονται προκηρύξεις για πλήρωση θέσεων προσωπικού ούτε πράξεις διορισμού, δεν εκδίδονται ανακοινώσεις για πρόσληψη προσωπικού, δεν δημοσιεύονται πίνακες επιλογής προσωπικού τακτικού ή έκτακτου, δεν υπογράφονται πράξεις διορισμού. Οι σχετικές διαδικασίες που είχαν ήδη κινηθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται, δηλαδή αναστέλλονται προσωρινά, και συνεχίζονται αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης.
Κατά συνέπεια, κατόπιν της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών μέχρι την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που θα προκύψει (κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος) από τις εκλογές αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ΑΣΕΠ που εμπίπτουν στην παραπάνω απαγόρευση. Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή ενστάσεων που είχαν ανακοινωθεί πριν την προκήρυξη των εκλογών διακόπτονται και συνεχίζονται αμέσως μετά τη λήξη της αναστολής και μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση εναπομείναντος χρονικού διαστήματος έως την εκπνοή τους.
Tι θα ισχύει για την 3Κ/2018
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΣΕΠ οι διαδικασίες για την εκδοση των οριστικων αποτελεσματων της 3Κ/2018 ειναι σε τελικό στάδιο και απομένουν μόλις 15 αιτήσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στελεχη του ΑΣΕΠ μιλησαν στο e-dimosio και ειπαν οτι ισως ειναι και θεμα ημερων η ανακοινωση των τελικων πινακων. Εαν ωστοσο δεν προλαβει η Ανεξάρτητη Αρχή να δημοσιευσει τους τελικούς πίνακες πριν την διάλυση της Βουλής και της προκήρυξης νέων εκλογών, τοτε θα πρέπει να περιμένουμε την εγκύκλιο του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να δούμε εαν θα εξαιρεθεί του «παγώματος» η εν λόγω προκήκυξη όπως ειχε συμβεί με ανάλογη εγκύκλιο στις Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τι θα ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς
Ανάλογα με την 3Κ/2018 θα πράξει το ΑΣΕΠ και για τις διαδικασιες της προκήρυξης των Εκπαιδευτικών. Προς το παρον απο αυτά που μας λενε τα στελεχη της Ανεάρτητης Αρχής οι διαδικασίες συνεχίζονται κανονικά μεχρι την προκηρυξη νεων εκλογών. Στη συγκεκριμένη περιπτωση ωστοσο των εκπαιδευτικών θα πρέπει να ληφθεί υποψιν οτι εαν παγωσουν λόγω εκλογων οι διαδκασίες αιτήσεων για τους διορισμους και τις προσλήψεις αναπληρωτών, ενδεχομένως το ΑΣΕΠ μετα την ορκομωσία της νέας Κυβέρνησης να μην προλάβει να καταρτίσει πινακες και να ελέγξει τις αιτήσεις ωστε να εχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμου για ολο το προσωπικό μεχρι τις 11 Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη να εξαιρεθούν απο το γενικότερο «πάγωμα» οι προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Πηγή: airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας