Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Εγκαινιάστηκε η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, που θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς πολιτισμού της πόλης (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου 2016 η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, που στεγάζεται πλέον σε διώροφο νεοκλασικό κτήριο, επί της οδού Δημοκρατίας 12.Την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων έκανε η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Έλενα Κόρκα.
Στη συνέχεια, στην ομιλία της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας της Αρχαιολογικής Συλλογής και στο αντικείμενο των αξιόλογων ευρημάτων που περιλαμβάνει. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Φώτη Κεχαγιά, ...
τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, την εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού Έλενα Κόρκα και την πρώην διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στις πέντε αίθουσες των εκθεμάτων, από την προϊσταμένη Αρετή Χονδρογιάννη - Μετόκη.
Όσον αφορά το ιστορικό της δημιουργίας της Αρχαιολογικής Συλλογής, αναφέρθηκε ότι η αρχική Έκθεση είχε εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 1989, ενώ έπαψε να λειτουργεί μετά από τον μεγάλο σεισμό του 1995. Το κτίριο, που αποτελεί δωρεά του ευεργέτη Παναγιωτίδη στο Δήμο Κοζάνης, ο οποίος τον παραχώρησε για χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού, αποκαταστάθηκε από το Δήμο, στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η νέα πλέον Έκθεση που ολοκληρώθηκε το 2016 και εγκαινιάστηκε σήμερα, περιλαμβάνει αρχαιότητες από όλο το νομό Κοζάνης, που
αποκαλύφτηκαν από την παλαιότερη και νεότερη επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα. Τα ευρήματα, προϊστορικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, εκτίθενται σε πέντε αίθουσες και στον αύλειο χώρο του κτηρίου και είναι μαρμάρινα ευρήματα (αγάλματα, αναθηματικές στήλες), ταφικά κατάλοιπα, λίθινα, οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα, κοσμήματα, πήλινα αγγεία και ειδώλια, κ.α.    
Αξίζει πάντως να αναφερθούν οι πολλοί θετικές εντυπώσεις για τα εκθέματα, που εκφράστηκαν από τους πολλούς επισκέπτες που είχαν κατακλύσει το χώρο της Αρχαιολογικής Συλλογής, που θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό σημείο αναφοράς πολιτισμού της πόλης.
ΥΓ. Στα καθ’ ημάς Καμβουνιώτικα, από μια πρόχειρη ματιά, εντοπίσαμε εκθέματα που προέρχονται από την Ελάτη (μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή) και το Φρούριο (αιχμή δόρατος από θέση «Βλάχος» και μεταλλικό μαχαιρίδιο από θέση «Κάμπος»).
…περισσότερα (2 ΒΙΝΤΕΟ – 51 ΦΩΤΟ) στο mikrovalto.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ, Η ΑΛΛΙΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΙ ΚΟΖΑΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΛΕΨΟΥΝΕ, ΘΕΣ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΝΩΝ, ΘΕΣ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΘΕΣ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΒΙΩΝ, ΤΩΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΥΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΡΟ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΘΑ ΑΞΙΩΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝΕ ΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ?

Το Προφίλ μας