Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Το ολοκαύττωμα (Δεκέμβριος1943) Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου και Σκούλιαρης στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης (11-4-2014) στην Αθήνα της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Άγκελας Μέρκελ επαναφέρουμε, από τον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, στην επικαιρότητα ανάμεσα στα άλλα καυτά ζητήματα που η επίσημη κρατική θεματολογία συζητά και (πρέπει να) διαχειρίζεται για το συμφέρον του ελληνικού λαού,
το μεγάλο για την περιοχή μας (και για την ανθρώπινη συνείδηση) ζήτημα των πυρπολήσεων (ολοκαυτώματος) των τριών ορεινών χωριών των Πιερίων ορέων Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου και Σκούλιαρης (Αγίας Κυριακής) από τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής το Δεκέμβριο του 1943.

Συνοπτικά: Το Δεκέμβριο του 1943 τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στο πλαίσιο των διαβόητων ‘’αντιποίνων’’, εισέβαλαν στο Παλαιογράτσανο, στο Καταφύγι και στη Σκούλιαρη και πυρπόλησαν τις εκκλησιές, τα σχολεία, τα σπίτια, τα ποιμνιοστάσια. Πυροβόλησαν, σκότωσαν, απαγχόνισαν και πυρπόλησαν: 13 ανθρώπους στο Παλαιογράτσανο, 22 ανθρώπους στο Καταφύγι και 7 ανθρώπους στη Σκούλιαρη-Αγία Κυριακή.  Σαρανταδύο (42) συνολικά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χωρίς να μάθουν ποτέ το ‘’γιατί’’.

Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στην καγκελάριο της Γερμανίας την κ. Μέρκελ όλα αυτά και να της υπενθυμίσουμε για το ηθικό χρέος της δημόσιας συγνώμης απέναντι στα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού, που (για να είναι ειλικρινής και όχι σύγχρονος φαρισαϊσμός και ανέξοδη διπλωματία) πρέπει να συνοδευτεί με συνέπεια και από τις οφειλόμενες από το γερμανικό κράτος κατοχικές αποζημιώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό και στο ελληνικό κράτος - στον επιμερισμό του στις τοπικές κοινωνίες με τις θεσμικά εκλεγμένες (όχι σφετεριστές) διοικήσεις τους.

Ξέρουμε ότι η φωνή μας δεν μπορεί να φτάσει στα αυτιά της κ. Μέρκελ. Μπορεί όμως να φτάσει (να ακουστεί και να ληφθεί υπ’ όψιν - θα ληφθεί;) στα αυτιά των πλησίον σε εμάς θεσμικών οργάνων και προσώπων, ώστε να κάνουν εκείνοι αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσα εμείς.  

Απευθύνουμε, για μια ακόμη φορά, έκκληση στους θεσμικά αρμοδίους: στο Δήμο Σερβίων-Βελβεντού (στο Δήμαρχο κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλο), στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κοζάνης (στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Σόκουτη), στους πέντε Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, (με αλφαβητική σειρά: κ. Κασαπίδη Γεώργιο, κ. Κουκουλόπουλο Πάρι, κ. Μακρή Ραχήλ, κ. Ουζουνίδου Ευγενία και κ. Παπαδόπουλο Μιχάλη).

Η πρόταση - φωνή μας είναι: Προωθείστε σταθερά και αταλάντευτα, μεταξύ των άλλων σοβαρών και φλεγόντων ζητημάτων, που η θεματολογία ορίζει και επιβάλλει και τούτο το επίσης πάντα επίκαιρο και ζωτικό ζήτημα (ολοκαύτωμα, συγνώμη, κατοχικές αποζημιώσεις) που έχει πανανθρώπινη ευαισθησία και απροσμέτρητη αξία για τη ζωή των ανθρώπων, για την ειρήνη και την ενότητα των λαών της οικουμένης.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
11-4-2014

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Sevaste mou Pate
Poly oraia i epistoli gia to olokaftoma. Polla sygxaritiria.
Efhomai kali M. Evdomada,kai me to kalo na dehtoume kai tin
Anastasi tou Kyriou.
Heretismous se olous.
Georgios Papavasiliou.

Το Προφίλ μας