Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Το «Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας» στη ΖΕΠ παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης

του Γιάννη Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
 Η αρχιτεκτονική μελέτη του φιλόδοξου «Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας» που θα κατασκευαστεί στη ΖΕΠ, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης από τα στελέχη της ΔΕΠΕΠΟΚ Α.Ε. Πρόκειται για ένα κτίριο, περίπου 4.000 τ.μ., με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 9.000.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ο χρόνος περάτωσης υπολογίζεται μεταξύ του 2016-17. Τι είναι το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας Είναι ένας χώρος εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας προσανατολισμένος στις φυσικές επιστήμες και στις νέες τεχνολογίες.






Στόχος του είναι η κατανόηση του επισκέπτη των επιστημονικών και τεχνολογικών φαινομένων.
 Δεν είναι ένα παραδοσιακά δομημένο Μουσείο ή μία έκθεση τεχνολογίας, προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο εκπαίδευσης που βασίζεται στην φιλοσοφία της μάθησης μέσα από την προσωπική απασχόληση και τον πειραματισμό.

Διαδραστικά εκθέματα

Ο επισκέπτης έχει τον κεντρικό ρόλο, τα εκθέματα λειτουργούν σαν παιχνίδια προκαλώντας τον επισκέπτη να ασχοληθεί μαζί τους.
Μέσα από την αλληλεπίδραση με τα εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει το πως και το γιατί μιας πληθώρας φαινομένων των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας.
Γίνεται χρήση ερεθισμάτων που καλύπτουν όλες τις αισθήσεις.

Θεματικές ενότητες εκθεμάτων

Φυσικά φαινόμενα (φως, ήχος, βαρύτητα)
Στοιχεία της φύσης (νερό, αέρας)
Τεχνολογικά επιτεύγματα (αυτοκίνητο, αεροπλάνο, ηλεκτρονικοί υπολογιστές)
Νόμοι της φύσης (διατήρηση ενέργειας, δράση - αντίδραση, ορμή - κρούση)
Βιολογία (ανθρώπινο σώμα, λειτουργίες οργάνων)

Πρόσθετες υπηρεσίες και παροχές

Καφέ
Εστιατόριο
Κατάστημα με αναμνηστικά
Παιδικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις
Σχολικά εργαστήρια
Εκπαιδευτικές επιδείξεις
Προβολές εκπαιδευτικών ταινιών
Περιοδικές εκθέσεις και επιδείξεις

Σε ποιόν απευθύνεται

Παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας
Ενήλικες από όλες τις συνοικιακές βαθμίδες ερχόμενοι ως συνοδοί των παιδιών αλλά και από μόνοι τους
Κάθε ηλικιακό γκρούπ μπορεί να βρει θέματα σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του
Πόλος έλξης για τον σχολικό τουρισμό

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας στην τοποθέτηση του σημείωσε πως  πρόκειται για ένα έργο που θα κάνει την περιοχή μας προορισμό και θα αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δ. Μακεδονίας και της Κοζάνης.
«Eνα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που μαζί με τις άλλες μεγάλες υποδομές  πολιτισμού που υπάρχουν στην περιοχή μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες».
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Aννα Νανοπούλου σημείωσε πως  «η ΔΕΠΕΠΟΚ χαρακτηρίζεται πάντα από φιλοδοξίες. Μένει να δούμε κάποτε και ένα υλοποιήσιμο έργο. Σ’ άλλες εποχές θα ήμασταν σύμφωνοι για το συγκεκριμένο έργο, όμως επειδή έχουμε πολύ κακή εμπειρία, απ’ ότι αφορά το «έξυπνο» χωριό, ευρυζωνικά δίκτυα που δε λειτούργησαν ποτέ, κτλ., είμαστε άκρως επιφυλακτικοί».
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη τόπος να ζεις» ήταν θετικός απέναντι στην αρχιτεκτονική μελέτη, αλλά έθεσε το ζήτημα της βιωσιμότητας του έργου, μετά την κατασκευή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας