Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, κατά την ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής στην Ολομέλεια της Βουλής, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για το επόμενο βήμα που είναι η έγκριση την Τρίτη από το Eurogroup, της επόμενης δόσης των 10 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, με ψήφους 152 ψηφίστηκε το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 290 βουλευτές, εκ των οποίων «υπέρ» ψήφισαν οι βουλευτές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι
Γρηγόρης Ψαριανός και Β. Οικονόμου από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς επίσης και οι Ανδρέας Ψυχάρης από τη ΝΔ και Άντζελα Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ, που έστειλαν επιστολές ότι θα ψήφιζαν υπέρ. Ωστόσο, αυτές δεν προσμετρώνται.
Το «Οχι» του Γ.Παπανδρέου
Την ψηφοφορία «σημάδεψε» η καταψήφιση του άρθρου 2 από τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».
Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου.
Το «παρών» του Νικήτα Κακλαμάνη οδήγησε στη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατευθύνθηκε προς το προεδρείο, έγραψε εκείνη την ώρα την δήλωση διαγραφής του βουλευτή, την παρέδωσε στον γενικό διευθυντή της Βουλής, ο οποίος με την σειρά του την παρέδωσε στον Ι. Τραγάκη για να την αναγνώσει στην Ολομέλεια.
Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε σε μία δήλωση αποδοκιμασίας της στάσης του κ.Παπανδρέου και του Απ.Κακλαμάνη για το «όχι» και το «παρών» αντιστοίχως.
Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, τόσο για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στις οποίες προχώρησαν οι υπουργοί, όσο και νωρίτερα από την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η οποία απερρίφθη οδηγώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αποχώρηση από την αίθουσα της Ολομέλειας
Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσαν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το γάλα, την Παιδεία και την Υγεία.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας