Η παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο
ήταν αναμενόμενη. Αυτό που δεν ήταν και αποτέλεσε την μεγάλη πολιτική
έκπληξη της μαραθώνιας διαδικασίας ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής
ήταν οι πολλές απώλειες των κομμάτων.
Αναλυτικά από τους 283 βουλευτές υπέρ της παραπομπής για απιστία ψήφισαν 206, κατά 42 και 18 παρών. Αριθμός μικρότερος των 234 βουλευτών που είχαν πει ναι στην επέκταση του κατηγορητηρίου και με το κακούργημα της απιστίας. Για το κακούργημα της παράβασης καθήκοντος, δηλαδή, για τη μη πρωτοκόλληση της λίστας Λαγκάρντ, 220 είπαν ναι, 35 ήταν κατά και 11 παρόντες.
Τέλος, για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου μόλις οι 166 είπαν ναι στην παραπομπή Πακακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου, 34 ψήφισαν κατά και 67 παρών.
Απολογισμός που μαρτυρά πως παρά την γραμμή των Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για την αλλοίωση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ, αρκετοί βουλευτές δεν πείστηκαν. Απόντες από τη ψηφοφορία ήταν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Ο πρώτος μετά το «βρώμικο '89»
Οπως και να'χει ο Γιώργος Παπακωνωσταντίνου γίνεται ο πρώτος πολιτικός μετά τους Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιο Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γιώργο Πέτσο και τη λεγόμενη δίκη του «βρώμικου '89» που παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο.
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του τόνισε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και προχώρησε στην απόλυτη και κατηγορηματική άρνηση των κατηγοριών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιτάθηκε σφόδρα κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τον χαρακτήρισε Καίσαρα και τόνισε πως εκείνος με τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη έθαψε τα στοιχεία και αντί να διώκεται επιβραβεύτηκε με τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Ave Cesar», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έβαλλε και κατά της Βουλής που ετοιμάζεται να στήσει «Ειδικό δικαστήριο για λίστα Λαγκάρντ και όχι για τα μεγάλα σκάνδαλα από τα οποία πλούτισαν πολιτικοί», όπως είπε τονίζοντας πως η «ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από 25 χρόνια, ως φάρσα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε και στην προανακριτική επιτροπή για τις συχνές, πάνω από 100 όπως είπε, εμφανίσεις της στα ΜΜΕ, για τις κρίσεις της τύπου «Θα γελάει το σύμπαν αν πάει για πλημμέλημα» για την αποδόμηση των συνεργατών του και για τον «ντροπιαστικό» τρόπο που εξέταζαν τους μάρτυρες.
Εκανε λόγο για εμπαιγμό επειδή η επιτροπή του έδωσε 17 μέρες προθεσμία για να διαβάσει τη δικογραφία 20.000 σελίδων, δηλαδή του ζητούσε να διαβάζει 1.300 σελίδες ημερησίως και συνέκρινε την περίπτωση αυτή με εκείνη της Τουρκίας και την υπόθεση Οτσαλάν, λέγοντας πως η Τουρκία τιμωρήθηκε από τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές πως εκείνος είναι που ζήτησε τα στοιχεία από τους Γάλλους προκειμένου να διερευνηθούν, άρα δεν γίνεται να κατηγορείται για απιστία, επεσήμανε πως έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την απώλεια του CD, το οποίο αν υπήρχε θα τον βοηθούσε να υποστηρίξει την θέση του.
Καμμένος: «Τελευταία πράξη μιας φαρσοκωμωδίας»
«Τελευταία πράξη μιας φαρσοκωμωδίας που ξεκίνησε με το στήσιμο τεσσάρων καλπών όπου ο πρωθυπουργός έδωσε κομματική εντολή στους δικούς του βουλευτές να μην ψηφίσουν στην κάλπη για τον Γ. Παπανδρέου και τον Λ. Παπαδήμο» χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Όπως είπε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια «άρχισε η διαδικασία της συγκάλυψης, η συμφωνία συγκάλυψης των ευθυνών των κ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και του κ. Βενιζέλου και σήμερα βρισκόμαστε να ψηφίζουμε για τον κ. Παπακωνσταντίνου». Αφού ανέφερε ότι ο ίδιος τον «κυνήγησε πολιτικά» πρόσθεσε όμως ότι ο πρώην υπουργός είναι άλλο ένα παράδειγμα για το πως η σημερινή κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο συγκάλυψης.
Υποστήριξε ότι όπως καλύφθηκε ο κ. Σημίτης στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου από το σύστημα της μεταπολίτευσης αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αναφερόμενος στους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ο κ. Καμμένος είπε ότι ουδείς έλεγχος ολοκληρώθηκε για τα 1678 πρόσωπα και τα 40 νομικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων πολλοί επιχειρηματίες, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, συγγενείς συγκυβερνώντων. «Η ίδια συγκάλυψη έγινε για όλες τις λίστες από τον κ. Προβόπουλο η ευθύνη του οποίου είναι μεγάλη» υποστήριξε και συμπλήρωσε πως εκτελεί εντολές του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέληξε λέγοντας πως ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι αυτή εδώ η τελευταία πράξη συγκάλυψης της συγκυβέρνησης δεν είναι μια πράξη με νομικό αποτέλεσμα. «Δεν θα την πληρώσουν μόνο τρεις για να την πληρώσουν οι υπόλοιποι και ιδίως εκείνοι που ήξεραν, διέταξαν και τελικά συγκάλυψαν» είπε και κατέληξε: «Αν θέλουμε να μιλούμε για αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου έχουμε υποχρέωση να αποδείξουμε ότι θέλουμε και την έρευνα, θέλουμε και το δίκαιο. Και δίκαιο δεν είναι να την πληρώνει ένας για τους υπόλοιπους που αποτελούν μέρη της συμφωνίας».
Νωρίτερα υπέρ της πρότασής τους για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα είχαν ταχθεί οι εισηγητές της πλειοψηφίας των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής, ενώ οι εισηγητές της αντιπολίτευσης τους κατηγόρησαν για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα αδικήματα κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί.
«Θα μιλήσω ως νομικός και όχι ως πολιτικός» επισήμανε ο πρώην υπουργός τονίζοντας ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να παραπέμψει τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 σήμανε και την παραγραφή της υπόθεσης. Και εξέφρασε την αντίθεσή του με το γεγονός ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη λύπη του γιατί η επιτροπή δεν ανακάλυψε ποιος αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου από την αρχική λίστα.
Να σημειωθεί ότι μετά την μυστική ψηφοφορία που θεωρείται βέβαιο ότι θα παραπέμψει τον κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο που τελικά θα αποφασίσει αν υφίσταται ή όχι το θέμα της παραγραφής,
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον μια ακόμη φορά στο παρελθόν, στην υπόθεση Βατοπαιδίου το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι η υπόθεση είχε παραγραφεί και σταμάτησε την ποινική δίωξη, παρά την παραπεμπτική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Μαρκογιαννάκης: Σοβαρή έρευνα η προανακριτική
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης στάθηκε στην πραγματικά σοβαρή, όπως τη χαρακτήρισε, έρευνα που έγινε, παρά το σόου που στήθηκε κατά καιρούς.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή και ειδικώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδίδονταν σε «σόου» και ύβρεις προς το πρόσωπό του και εν τέλει επέλεξαν την μέθοδο της έκδοσης μιας έκθεσης θέσεων, καθώς και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να θέσουν την υπογραφή τους σε ένα πόρισμα νομικά έωλο.
Εξήγησε ότι παρότι και ο ίδιος είναι σύμφωνος με την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και συνομολογεί για τα προβλήματα του ΣΔΟΕ, στην διαδικασία που ακολουθείται πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Μάλιστα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπαναχώρησε από το να καταθέσει αίτημα για συμπλήρωση του κατηγορητηρίου του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε πως δεν στοιχειοθετείται η υπεξαγωγή εγγράφου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος ο κ. Μαρκογιάννης προκάλεσε την κα Κωνσταντοπούλου να καταθέσει μήνυση εναντίον του εφόσον πιστεύει ότι είναι «επίορκος», «έκανε κατάχρηση εξουσίας, συγκάλυψη» και έγινε «υπόθαλψη εγκληματία». «Αλλιώς - όπως είπε - αυτά τα γαβγίσματα θυμίζουν σκύλο που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει».
Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στους βουλευτές της ΧΑ λέγοντας πως ενώ εκτοξεύουν κατηγορίες, δεν συνεισέφεραν στην Επιτροπή απολύτως τίποτα για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Κουτσούμπας: Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ
Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας υπεραμύνθηκε της πρότασης της πλειοψηφίας η οποία ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου για απιστία περί την υπηρεσία και νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, τονίζοντας ότι τα στοιχεία τεκμηριώνουν τα αδικήματα αυτά.
Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πλειοψηφία με την στάση της απέτρεψε να αποδοθούν ευθύνες και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, τόνισε ότι οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν συγκεκριμένες και για συγκεκριμένο πρόσωπο και δεν είχε δικαίωμα να κάνει άλλη έρευνα.
Επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για υποκρισία και κατηγορώντας τον ότι αν ήθελε θα μπορούσε να καταθέσει κατά την διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής, για επέκταση της έρευνας. Κάτι όμως που δεν έκανε, όπως είπε, παραμένοντας για άλλη μια φορά μόνο σε έναν καταγγελτικό λόγο.
Κωνστανοπούλου: Στόχος ΠΑΣΟΚ, ΝΔ η συγκάλυψη της αλήθειας
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα που συνέταξαν οδηγεί στην συγκάλυψη ποινικών ευθυνών, όχι μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ακόμα μίλησε για κυβερνητική αναβάθμιση όλων των πολιτικών προσώπων από τα δύο κόμματα τα οποία εμπλέκονται με τη λίστα Λαγκάρντ.
«Επιθυμία και στόχος σας ήταν η συγκάλυψη της αλήθειας. Είναι αποκαλυπτική η σύμπραξη σας και για τον κ. Βενιζέλο. Με τη στάση και τις ενέργειες σας στην Προανακριτική παρέμειναν συγκαλύπτομενα πολλά σοβαρά γεγονότα όπως η υπεξαγωγή εγγράφου και από τον κ. Βενιζέλο που κρατούσε στο συρτάρι του το usb, το οποίο του είχε παραδώσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ακόμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με επιβαρυντική συνέπεια του νόμου 1608.
Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πολιτική εμπάθειας
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «πολιτική εμπάθειας», αλλά και προσωπικά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για εγωπάθεια και προσπάθεια προσωπικής της προβολής.
«Ο χαρακτηρισμός της κας. Κωνσταντοπούλου σε εμένα για συνήγορο του κ. Βενιζέλου δεν έχει καμία βάση. Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ κατά συγκεκριμένων προσώπων καταντάει να είναι εμμονή μίσους και αντιπασοκικού μένους. Προσπαθήσατε το 1989 να σύρετε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο με ψεύδη και τώρα προσπαθείτε να κάνετε το ίδιο. Η άσκηση δίωξης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα πάρει το δρόμο της μέσα από το Δικαστικό Συμβούλιο. Είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και στηρίζεται σε γεγονότα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής. Υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή μη.
Προσωπικά, χωρίς εμπάθεια και υστεροβουλία, έκανα αυτό που μου υπαγορεύει το καθήκον μου», τόνισε ο κ. Ρήγας ενώ κατέληξε λέγοντας: «Όταν περισσεύει η κομματική εμπάθεια είναι προφανές ότι η αλήθεια δεν μπορεί να λάμψει. Δυστυχώς αυτός ήταν ο οδηγός του ΣΥΡΙΖΑ και εξάγεται από την εισήγησή του. Δεν έχουν καμία νομική τεκμηρίωση οι πολιτικές μικροκομματικές κατηγορίες του. Στόχος του είναι να συκοφαντηθεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τα καταφέρετε όμως».
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος υποστήριξε ότι στην Προανακριτική Επιτροπή έγινε «εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας σε βάρος της νομιμότητας».
Παράλληλα, πρότεινε την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ευθύνες τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τα αδικήματα ψευδορκία, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος όσο και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Κασιδιάρης: Η Βουλή λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή λειτουργεί ως «πλυντήριο σκανδάλων» και ότι η πλειοψηφία της «συγκαλύπτει εγκληματίες».
«Αφήνετε στο απυρόβλητο τον Γιώργο Παπανδρέου, τον άνθρωπο του ΔΝΤ που έφερε στη χώρα τους διεθνείς τοκογλύφους, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που παριστάνει τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης ενώ επέρριψε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με την ΝΔ προφύλαξαν τον κ. Παπανδρέου για να μην προσέλθει βιαίως στη Βουλή.
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δεν μιλά καθαρά και κάνει πολιτικά παιχνίδια. «Είχατε την δυνατότητα και το δικαίωμα να ζητήσετε διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Δεν το κάνατε γιατί μάλλον δεν βρήκατε στοιχεία για να το τεκμηριώσατε, όπως δεν τα βρήκαμε και εμείς. Η πρόταση της πλειοψηφία των 7 βουλευτών και των τριών κομμάτων φυσικά και δεν συγκαλύπτει κανένα. Μετά από μεγάλη προσπάθεια για την αλήθεια καταθέσαμε τεκμηριωμένα την πρόταση μας. Υπάρχει Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει. Εγώ δεν θέλω να πάρω το βάρος ότι έναν πολιτικό άνδρα τον στέλνω στη φυλακή», είπε κλείνοντας ο κ. Οικονόμου.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι στην διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής «ειπώθηκαν πολλά, αποσιωπήθηκαν περισσότερα».
« Στόματα κλειστά, ψέματα περισσότερα. Και αυτό από υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η αλήθεια έχει αποκρυβεί σχεδόν από όλους».
Ακόμα. Ο κ. Χαλβατζής μίλησε για σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου σε ότι αφορά «τα αδικήματα νόθευσης εγγράφου, απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και παράβασης καθήκοντος», ενώ καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, καθώς όπως υποστήριξε γνώριζε την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.
Κεδίκογλου εναντίον ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για «σκοταδιστικές πρακτικές» και «μπλακ άουτ στην ενημέρωση» που ακολουθήθηκαν στην ΕΡΤ από συνδικαλιστές του κόμματος, εξαπέλυσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Ο κ. Κεδίκογλου απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή, ο οποίος τον χαρακτήρισε «υπουργό του μαύρου» λέγοντας από το βήμα της Βουλής: «παρίσταται και ο υπουργός του μαύρου σε μια συνεδρίαση - μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο για μια υπόθεση συγκάλυψης».
«Θα ήθελα να σας είχα δει να δείχνετε μεγαλύτερη ευαισθησία σε κατεξοχήν σκοταδιστικές πρακτικές όπως είναι το "μπλακ άουτ" στην ενημέρωση εναντίον των πολιτικών σας αντιπάλων. Αυτό που γίνονταν από τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο καιρό στην ΕΡΤ. Αυτό που είχε στερήσει την ενημέρωση από τη δημόσια τηλεόραση» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.
Υπογράμμισε πως την Πέμπτη, που θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης για συγκρότηση Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ θα αναφερθεί εκτενώς στα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ.
Αναλυτικά από τους 283 βουλευτές υπέρ της παραπομπής για απιστία ψήφισαν 206, κατά 42 και 18 παρών. Αριθμός μικρότερος των 234 βουλευτών που είχαν πει ναι στην επέκταση του κατηγορητηρίου και με το κακούργημα της απιστίας. Για το κακούργημα της παράβασης καθήκοντος, δηλαδή, για τη μη πρωτοκόλληση της λίστας Λαγκάρντ, 220 είπαν ναι, 35 ήταν κατά και 11 παρόντες.
Τέλος, για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου μόλις οι 166 είπαν ναι στην παραπομπή Πακακωνσταντίνου για νόθευση εγγράφου, 34 ψήφισαν κατά και 67 παρών.
Απολογισμός που μαρτυρά πως παρά την γραμμή των Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για την αλλοίωση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ, αρκετοί βουλευτές δεν πείστηκαν. Απόντες από τη ψηφοφορία ήταν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Ο πρώτος μετά το «βρώμικο '89»
Οπως και να'χει ο Γιώργος Παπακωνωσταντίνου γίνεται ο πρώτος πολιτικός μετά τους Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιο Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γιώργο Πέτσο και τη λεγόμενη δίκη του «βρώμικου '89» που παραπέμπεται σε ειδικό δικαστήριο.
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του τόνισε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και προχώρησε στην απόλυτη και κατηγορηματική άρνηση των κατηγοριών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιτάθηκε σφόδρα κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τον χαρακτήρισε Καίσαρα και τόνισε πως εκείνος με τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη έθαψε τα στοιχεία και αντί να διώκεται επιβραβεύτηκε με τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Ave Cesar», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έβαλλε και κατά της Βουλής που ετοιμάζεται να στήσει «Ειδικό δικαστήριο για λίστα Λαγκάρντ και όχι για τα μεγάλα σκάνδαλα από τα οποία πλούτισαν πολιτικοί», όπως είπε τονίζοντας πως η «ιστορία επαναλαμβάνεται μετά από 25 χρόνια, ως φάρσα».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε και στην προανακριτική επιτροπή για τις συχνές, πάνω από 100 όπως είπε, εμφανίσεις της στα ΜΜΕ, για τις κρίσεις της τύπου «Θα γελάει το σύμπαν αν πάει για πλημμέλημα» για την αποδόμηση των συνεργατών του και για τον «ντροπιαστικό» τρόπο που εξέταζαν τους μάρτυρες.
Εκανε λόγο για εμπαιγμό επειδή η επιτροπή του έδωσε 17 μέρες προθεσμία για να διαβάσει τη δικογραφία 20.000 σελίδων, δηλαδή του ζητούσε να διαβάζει 1.300 σελίδες ημερησίως και συνέκρινε την περίπτωση αυτή με εκείνη της Τουρκίας και την υπόθεση Οτσαλάν, λέγοντας πως η Τουρκία τιμωρήθηκε από τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές πως εκείνος είναι που ζήτησε τα στοιχεία από τους Γάλλους προκειμένου να διερευνηθούν, άρα δεν γίνεται να κατηγορείται για απιστία, επεσήμανε πως έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την απώλεια του CD, το οποίο αν υπήρχε θα τον βοηθούσε να υποστηρίξει την θέση του.
Καμμένος: «Τελευταία πράξη μιας φαρσοκωμωδίας»
«Τελευταία πράξη μιας φαρσοκωμωδίας που ξεκίνησε με το στήσιμο τεσσάρων καλπών όπου ο πρωθυπουργός έδωσε κομματική εντολή στους δικούς του βουλευτές να μην ψηφίσουν στην κάλπη για τον Γ. Παπανδρέου και τον Λ. Παπαδήμο» χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
Όπως είπε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια «άρχισε η διαδικασία της συγκάλυψης, η συμφωνία συγκάλυψης των ευθυνών των κ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και του κ. Βενιζέλου και σήμερα βρισκόμαστε να ψηφίζουμε για τον κ. Παπακωνσταντίνου». Αφού ανέφερε ότι ο ίδιος τον «κυνήγησε πολιτικά» πρόσθεσε όμως ότι ο πρώην υπουργός είναι άλλο ένα παράδειγμα για το πως η σημερινή κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο συγκάλυψης.
Υποστήριξε ότι όπως καλύφθηκε ο κ. Σημίτης στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου από το σύστημα της μεταπολίτευσης αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αναφερόμενος στους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ο κ. Καμμένος είπε ότι ουδείς έλεγχος ολοκληρώθηκε για τα 1678 πρόσωπα και τα 40 νομικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων πολλοί επιχειρηματίες, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, συγγενείς συγκυβερνώντων. «Η ίδια συγκάλυψη έγινε για όλες τις λίστες από τον κ. Προβόπουλο η ευθύνη του οποίου είναι μεγάλη» υποστήριξε και συμπλήρωσε πως εκτελεί εντολές του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέληξε λέγοντας πως ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι αυτή εδώ η τελευταία πράξη συγκάλυψης της συγκυβέρνησης δεν είναι μια πράξη με νομικό αποτέλεσμα. «Δεν θα την πληρώσουν μόνο τρεις για να την πληρώσουν οι υπόλοιποι και ιδίως εκείνοι που ήξεραν, διέταξαν και τελικά συγκάλυψαν» είπε και κατέληξε: «Αν θέλουμε να μιλούμε για αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου έχουμε υποχρέωση να αποδείξουμε ότι θέλουμε και την έρευνα, θέλουμε και το δίκαιο. Και δίκαιο δεν είναι να την πληρώνει ένας για τους υπόλοιπους που αποτελούν μέρη της συμφωνίας».
Νωρίτερα υπέρ της πρότασής τους για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα είχαν ταχθεί οι εισηγητές της πλειοψηφίας των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής.
Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής, ενώ οι εισηγητές της αντιπολίτευσης τους κατηγόρησαν για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα αδικήματα κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί.
«Θα μιλήσω ως νομικός και όχι ως πολιτικός» επισήμανε ο πρώην υπουργός τονίζοντας ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να παραπέμψει τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 σήμανε και την παραγραφή της υπόθεσης. Και εξέφρασε την αντίθεσή του με το γεγονός ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη λύπη του γιατί η επιτροπή δεν ανακάλυψε ποιος αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου από την αρχική λίστα.
Να σημειωθεί ότι μετά την μυστική ψηφοφορία που θεωρείται βέβαιο ότι θα παραπέμψει τον κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο που τελικά θα αποφασίσει αν υφίσταται ή όχι το θέμα της παραγραφής,
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον μια ακόμη φορά στο παρελθόν, στην υπόθεση Βατοπαιδίου το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι η υπόθεση είχε παραγραφεί και σταμάτησε την ποινική δίωξη, παρά την παραπεμπτική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.
Μαρκογιαννάκης: Σοβαρή έρευνα η προανακριτική
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης στάθηκε στην πραγματικά σοβαρή, όπως τη χαρακτήρισε, έρευνα που έγινε, παρά το σόου που στήθηκε κατά καιρούς.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή και ειδικώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδίδονταν σε «σόου» και ύβρεις προς το πρόσωπό του και εν τέλει επέλεξαν την μέθοδο της έκδοσης μιας έκθεσης θέσεων, καθώς και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να θέσουν την υπογραφή τους σε ένα πόρισμα νομικά έωλο.
Εξήγησε ότι παρότι και ο ίδιος είναι σύμφωνος με την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και συνομολογεί για τα προβλήματα του ΣΔΟΕ, στην διαδικασία που ακολουθείται πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Μάλιστα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπαναχώρησε από το να καταθέσει αίτημα για συμπλήρωση του κατηγορητηρίου του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε πως δεν στοιχειοθετείται η υπεξαγωγή εγγράφου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος ο κ. Μαρκογιάννης προκάλεσε την κα Κωνσταντοπούλου να καταθέσει μήνυση εναντίον του εφόσον πιστεύει ότι είναι «επίορκος», «έκανε κατάχρηση εξουσίας, συγκάλυψη» και έγινε «υπόθαλψη εγκληματία». «Αλλιώς - όπως είπε - αυτά τα γαβγίσματα θυμίζουν σκύλο που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει».
Πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στους βουλευτές της ΧΑ λέγοντας πως ενώ εκτοξεύουν κατηγορίες, δεν συνεισέφεραν στην Επιτροπή απολύτως τίποτα για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Κουτσούμπας: Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ
Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας υπεραμύνθηκε της πρότασης της πλειοψηφίας η οποία ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου για απιστία περί την υπηρεσία και νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, τονίζοντας ότι τα στοιχεία τεκμηριώνουν τα αδικήματα αυτά.
Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η πλειοψηφία με την στάση της απέτρεψε να αποδοθούν ευθύνες και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, τόνισε ότι οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής ήταν συγκεκριμένες και για συγκεκριμένο πρόσωπο και δεν είχε δικαίωμα να κάνει άλλη έρευνα.
Επιτέθηκε δε στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για υποκρισία και κατηγορώντας τον ότι αν ήθελε θα μπορούσε να καταθέσει κατά την διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής, για επέκταση της έρευνας. Κάτι όμως που δεν έκανε, όπως είπε, παραμένοντας για άλλη μια φορά μόνο σε έναν καταγγελτικό λόγο.
Κωνστανοπούλου: Στόχος ΠΑΣΟΚ, ΝΔ η συγκάλυψη της αλήθειας
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα που συνέταξαν οδηγεί στην συγκάλυψη ποινικών ευθυνών, όχι μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ακόμα μίλησε για κυβερνητική αναβάθμιση όλων των πολιτικών προσώπων από τα δύο κόμματα τα οποία εμπλέκονται με τη λίστα Λαγκάρντ.
«Επιθυμία και στόχος σας ήταν η συγκάλυψη της αλήθειας. Είναι αποκαλυπτική η σύμπραξη σας και για τον κ. Βενιζέλο. Με τη στάση και τις ενέργειες σας στην Προανακριτική παρέμειναν συγκαλύπτομενα πολλά σοβαρά γεγονότα όπως η υπεξαγωγή εγγράφου και από τον κ. Βενιζέλο που κρατούσε στο συρτάρι του το usb, το οποίο του είχε παραδώσει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Ακόμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με επιβαρυντική συνέπεια του νόμου 1608.
Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πολιτική εμπάθειας
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «πολιτική εμπάθειας», αλλά και προσωπικά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για εγωπάθεια και προσπάθεια προσωπικής της προβολής.
«Ο χαρακτηρισμός της κας. Κωνσταντοπούλου σε εμένα για συνήγορο του κ. Βενιζέλου δεν έχει καμία βάση. Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ κατά συγκεκριμένων προσώπων καταντάει να είναι εμμονή μίσους και αντιπασοκικού μένους. Προσπαθήσατε το 1989 να σύρετε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο με ψεύδη και τώρα προσπαθείτε να κάνετε το ίδιο. Η άσκηση δίωξης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα πάρει το δρόμο της μέσα από το Δικαστικό Συμβούλιο. Είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και στηρίζεται σε γεγονότα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής. Υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή ή μη.
Προσωπικά, χωρίς εμπάθεια και υστεροβουλία, έκανα αυτό που μου υπαγορεύει το καθήκον μου», τόνισε ο κ. Ρήγας ενώ κατέληξε λέγοντας: «Όταν περισσεύει η κομματική εμπάθεια είναι προφανές ότι η αλήθεια δεν μπορεί να λάμψει. Δυστυχώς αυτός ήταν ο οδηγός του ΣΥΡΙΖΑ και εξάγεται από την εισήγησή του. Δεν έχουν καμία νομική τεκμηρίωση οι πολιτικές μικροκομματικές κατηγορίες του. Στόχος του είναι να συκοφαντηθεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τα καταφέρετε όμως».
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος υποστήριξε ότι στην Προανακριτική Επιτροπή έγινε «εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας σε βάρος της νομιμότητας».
Παράλληλα, πρότεινε την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ευθύνες τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τα αδικήματα ψευδορκία, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος όσο και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Κασιδιάρης: Η Βουλή λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή λειτουργεί ως «πλυντήριο σκανδάλων» και ότι η πλειοψηφία της «συγκαλύπτει εγκληματίες».
«Αφήνετε στο απυρόβλητο τον Γιώργο Παπανδρέου, τον άνθρωπο του ΔΝΤ που έφερε στη χώρα τους διεθνείς τοκογλύφους, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που παριστάνει τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης ενώ επέρριψε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με την ΝΔ προφύλαξαν τον κ. Παπανδρέου για να μην προσέλθει βιαίως στη Βουλή.
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι δεν μιλά καθαρά και κάνει πολιτικά παιχνίδια. «Είχατε την δυνατότητα και το δικαίωμα να ζητήσετε διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Δεν το κάνατε γιατί μάλλον δεν βρήκατε στοιχεία για να το τεκμηριώσατε, όπως δεν τα βρήκαμε και εμείς. Η πρόταση της πλειοψηφία των 7 βουλευτών και των τριών κομμάτων φυσικά και δεν συγκαλύπτει κανένα. Μετά από μεγάλη προσπάθεια για την αλήθεια καταθέσαμε τεκμηριωμένα την πρόταση μας. Υπάρχει Δικαστικό Συμβούλιο για να αποφασίσει. Εγώ δεν θέλω να πάρω το βάρος ότι έναν πολιτικό άνδρα τον στέλνω στη φυλακή», είπε κλείνοντας ο κ. Οικονόμου.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι στην διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής «ειπώθηκαν πολλά, αποσιωπήθηκαν περισσότερα».
« Στόματα κλειστά, ψέματα περισσότερα. Και αυτό από υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η αλήθεια έχει αποκρυβεί σχεδόν από όλους».
Ακόμα. Ο κ. Χαλβατζής μίλησε για σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου σε ότι αφορά «τα αδικήματα νόθευσης εγγράφου, απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και παράβασης καθήκοντος», ενώ καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, καθώς όπως υποστήριξε γνώριζε την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.
Κεδίκογλου εναντίον ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για «σκοταδιστικές πρακτικές» και «μπλακ άουτ στην ενημέρωση» που ακολουθήθηκαν στην ΕΡΤ από συνδικαλιστές του κόμματος, εξαπέλυσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Ο κ. Κεδίκογλου απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή, ο οποίος τον χαρακτήρισε «υπουργό του μαύρου» λέγοντας από το βήμα της Βουλής: «παρίσταται και ο υπουργός του μαύρου σε μια συνεδρίαση - μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο για μια υπόθεση συγκάλυψης».
«Θα ήθελα να σας είχα δει να δείχνετε μεγαλύτερη ευαισθησία σε κατεξοχήν σκοταδιστικές πρακτικές όπως είναι το "μπλακ άουτ" στην ενημέρωση εναντίον των πολιτικών σας αντιπάλων. Αυτό που γίνονταν από τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο καιρό στην ΕΡΤ. Αυτό που είχε στερήσει την ενημέρωση από τη δημόσια τηλεόραση» τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.
Υπογράμμισε πως την Πέμπτη, που θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης για συγκρότηση Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ θα αναφερθεί εκτενώς στα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου