Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Τουριστικοί πράκτορες στη Δυτ. Μακεδονία - Πάλι έξω τα Σέρβια

Γράφει η Χρυσάνθη Καραγιαννίδου
Πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων

Νέα αποστολή τουριστικών Πρακτόρων, αυτή τη φορά από την Ουκρανία, επισκέφθηκε την περιοχή μας. Γεγονός πολύ ενθαρρυντικό για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής. Και φυσικά το χαιρόμαστε και το επικροτούμε όλοι.
Όμως μας κάνει τρομερή εντύπωση και μας λυπεί βαθύτατα το ότι για άλλη μια φορά από το πρόγραμμα απουσιάζουν τα Σέρβια.

Πρώτη μέρα  οι Πράκτορες ήταν στην περιοχή μας. Επισκέφθηκαν τη Νεράιδα και στη συνέχεια πήγαν στο Βελβεντό. Σκεπασμένο, μία εκκλησία και ένα Οινοποιείο κάλυψαν όλο το απόγευμα!!!. Καλά όλα αυτά, αλλά αλήθεια δεν γνωρίζουν στον ΕΟΤ ότι υπάρχουν και τα Σέρβια με τα βυζαντινά Κάστρα, μοναδικά στη Δυτική Μακεδονία; Διότι απευθυνθήκαμε στο τουριστικό Γραφείο του Κασκαμανίδη στη Φλώρινα και μας απήντησαν ότι υπεύθυνοι για το πρόγραμμα ήταν ο ΕΟΤ Δυτικής Μακεδονίας. 
Δε θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις και δεν απαξιώνουμε τίποτε, αλλά και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένα οινοποιείο π.χ. αξίζει περισσότερο από μία Καστροπολιτεία.  Τι να πει κανείς…
Δε βρίσκομε λόγια να εκφράσουμε τη θλίψη μας, την απορία μας, την αγανάκτησή μας… Εάν συνέβαινε για πρώτη φορά, θα μπορούσαμε ίσως να το δικαιολογήσουμε –αν και πιστεύουμε πως δε δικαιολογείται… Όμως συνέβη και άλλες φορές. Είχαμε διαμαρτυρηθεί έντονα, αλλά εις «ώτα μη ακουόντων». Γιατί αυτή η μεροληπτική συμπεριφορά κατά των Σερβίων;
Και θα είχαμε πολλά να προβάλλουμε από τον τόπο μας. Παραλείπουμε τις φυσικές ομορφιές, τα φαράγγια, τα ανθρωπόμορφα βράχια, τις βραχοσπηλιές, τους μοναδικούς γεώτοπους, και περιοριζόμαστε μόνο στο μοναδικό στη Δυτική Μακεδονία Κάστρο μας και τη Βυζαντινή Καστροπολιτεία μας, το «Μυστρά της Μακεδονίας.».

Για το Κάστρο των Σερβίων ο Προϊστάμενος της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αντώνιος Πέτκος είχε πει σε σχετική ημερίδα:  «Λόγω της μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του κάστρου και των μνημείων που σώζονται σ’ αυτό, τα Σέρβια εισέπραξαν σε μεγάλο βαθμό τη φροντίδα και την προστασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το 1962 τα τείχη, η Βασιλική, οι Άγιοι Θεόδωροι και οι Άγιοι Ανάργυροι χαρακτηρίστηκαν ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία… Ήδη έχουμε εισηγηθεί … να λειτουργήσει στα Σέρβια σχετικό διακρατικό πρόγραμμα με θέμα την παρουσίαση της στρατηγικής και της μεθοδολογίας αποκατάστασης των κάστρων με πρότυπο την περίπτωση του κάστρου των Σερβίων.»
Η αξία και η σημασία της Καστροπολιτείας των Σερβίων εκτιμήθηκε όχι μόνο πανελλαδικά, αλλά και διεθνώς. Άλλωστε, όπως τόνισε η Ι. Παπαγιάννη, Καθηγήτρια του ΑΠΘ. «Τα Κάστρα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι μνημειακής κληρονομιάς, …είναι ο πιο συχνά επισκεπτόμενος χώρος από τους τουρίστες και σ’ αυτό έχει επενδύσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, στην αξιοποίησή τους σαν πόλο έλξης των τουριστών.»
Και μόνο στον τουριστικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν κάποια θέση, όπως με λύπη μας διαπιστώνουμε. Γιατί, αλήθεια; Ήταν απλά μία παράλειψη ή κάτι άλλο, που δε θα θέλαμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ούτε καν να το σκεφθεί;
Δεν είναι αλήθεια πως όσο περισσότερα έχουμε να επιδείξουμε, τόσο περισσότερο προσελκύουμε τους τουρίστες και άρα τόσο το καλύτερο για όλους; 
Ας προβληματίσει αυτό κάθε υπεύθυνο άνθρωπο


 

18 σχόλια:

Ξενοφών Βαιζογλου είπε...

Επίσκεψη στην Νεράιδα;
Τον προηγούμενο μήνα πληροφορήθηκα μέσου τρίτου προσώπου και μάλιστα μέσου αυτού μου ζητήθηκε να καλύψω τα έξοδα για πρόχειρο φαγητό στο Νοκ, ενημέρωσα τον Δήμαρχο, ο Δήμαρχος παρουσία μου ζήτησε από την αρμόδια της ΕΟΤ Δυτ. Μακεδονίας κάνει ο Δήμος το πρόγραμμα της επίσκεψης, ξενάγηση στην Νεράιδα, Βελβεντό, Κάστρα Σερβίων, Μπουχάρια - Νοχταρια, δυστυχώς δεν έγινε αποδεχτή.
Τρεις ημέρες πριν έρθουν μου ζητήθηκε τηλεφωνικά από την αρμόδια του ΕΟΤ να καλύψω τα έξοδα, πρότεινα να αποδεχτούν την πρόταση του Δημάρχου.
Αν ήρθαν στην Νεράιδα δεν το γνωρίζω, εκείνο που θέλω να καταθέσω είναι ότι δεν γίνεται με αυτόν τρόπο τουριστική προβολή της περιοχής μας.
Ξενοφών Βαιζογλου
Πρόεδρος Νεράιδας

Ανώνυμος είπε...

το συγκεκριμενο γεγονος αποτελει αιτια πολεμου, αν συμφωνει ΟΜΟΦΩΝΑ το συμβουλιο.

Ανώνυμος είπε...

ο μόνος που έχει ικανότητες για προβολή της καστροπολιτειας είναι ο Μπουχουράς.Ρωτήστε λίγο έξω απο τον μικρόκοσμο σας και θα μάθετε! δυστυχώς ο δήμαρχος κοιμάται.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι πολύ παπαρας
Τι περισσότερο μπορούσε ο Δήμαρχος, όταν οι άλλοι στηρίζουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ξεπληρωνουν γραμμάτια

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορουν να συνεργαστουν... ο Δήμαρχος όρισε και ο ΕΟΤ δεν υπάκουσε...αν ειναι δυνατον!!! επίδηξη ισχυς? ..και ο πρόεδρος της Νεραιδας υποταγη στον άρχοντα.......ΑΚΟΥΣΑ απο σοβαρους πολιτες πως θέλουν να κατεβασουν για υποψήφια Δήμαρχο την δημοσιογράφο Ρίτσα Σπυρίδου....Αντε με το καλο!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα με όλο το σεβασμό προς τον θεσμό σας ,του πρόεδρου ενός αξιόλογου συλλόγου ήθελα να σας
επισημάνω κάποια σημεία
Τα μέλη πολιτιστικών συλλόγων προάγουν τον πολιτισμό και μεταδίδουν την παράδοση στις επόμενες γενιές .
Την ανάδειξη τουριστικών και παραγωγικών δόμων της περιοχής πιστεύω ότι κατά κύριο λόγο πρέπει να τον κάνει η δημοτική αρχή.
Πιστεύω επίσης ότι οι ρόλοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι , δηλαδή ο πολιτιστικός σύλλογος πρέπει να έχει υπό την σκέπη του όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις , και η δημοτική αρχή την ανάδειξη των υποδομών είτε είναι μουσεία είτε τοπία είτε παραγωγικές δομές.

Ανώνυμος είπε...

υπάρχει διαπλοκή!!
Βελβεντινοί έχουν πιάσει τα "πόστα", και μιλάνε για σκεπασμένο και οινοποιείο Καμκούτη! Ο καμκούτης γι αυτό σχίζεται για τον Στεργίου, γιατί τα κονδύλια και τα συμπόσια τα έπαιρνε αυτός!!
Ακόμα και η ΔΕΗ κάνει συμπόσια και γλέντια στο κρασοπουλιό του Καμκούτη!!
Έπειτα υπάρχει και ταμπέλα προς το Βελβεντό που λέει "προς Αρχαιολογικό χώρο", και αναρωτιέται κανείς που βρίσκεται!!
Συν τοις άλλοις οι Βελβεντινοί είναι ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ!!..

Ανώνυμος είπε...

Όποιος γνωρίζει τι σχέση έχει η υπευθυνη του ΕΟΤ με το Βελβεντό κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Ετσι δουλευει η παρασκήνιο και λοβητούρα.Ολα για τον περιούσιο λαό. Αγαπητή πρόεδρε του ΜΟΣ ΚΑΣΤΡΑ τίποτα δεν ειναι τυχαίο και μην απευθύνεσαι γενικώς. Η υπευθυνη του ΕΟΤ πληρώνεται και ελέγχεται απο την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αυτά προς αποκατάστασιν της πραγματικότητας.

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ...ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΤΕ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΑΔΕ Η ΣΤΟ ΔΗΝΑ ΤΟΠΟ...ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΜΟΣ ΟΛΑ ΓΥΡΟ ΜΑΣ.

ΡΕ1!!! ΚΑΛΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ...ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΦΡΕΣΚΟΣ ΑΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ...Η ΣΠΥΡΙΔΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΗΛΗ

Ανώνυμος είπε...

xa xa xa xa a xaxaxaxaxaaxaxaxaxaxax Η ΣΠΥΡΙΔΟΥ ΛΕΙΕΙ χαχαχαχαχαχαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει οραγνωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής της περιοχής? Δεν μας το λες να το ξερουμε και εμεις? Αλήθεια σε ποιο Δ.Σ. συζητήθηκε κάτι τετοιο?
Και κάτι ακόμα...
Όταν "οι άλλοι στηρίζουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ξπληρώνουν γραμματεια" και συ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, είσαι τουλάχιστον ανίκανος.

Ανώνυμος είπε...

AN EΙΧΕΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΧΑΝΙΖΕΣ... ΘΑ ΕΙΧΕΣ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΣΕΜΝΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπεις που πάνε τα λεφτά σου;
Έτσι δουλεύει το σόι του Δακη; στους ημετέρους τι είναι δεν είναι εξαγορά ψήφων από τον Δακη

Ανώνυμος είπε...

Έίμαι σίγουρος πως δεν σας παρακολουθεί η Ρίτσα και ούτε θα σας παρακολουθήσει ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες, αλλά δεν μας είπες τίποτα "από σοβαρούς πολίτες που θέλουν να κατεβάσουν" . Ποιοι είναι οι σοβαροί πολίτες, δεν δικαιούμαστε να ξέρουμε;
Θέλουν να κατεβάσουν, δηλαδή οι 5-10 σοβαροί πολίτες θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε 10 μήνες; Όλοι οι άλλοι δηλαδή που θα ψηφίσουν είναι "ασόβαροι??"
Δεν είναι λογικά αυτά που λες. Πες ότι από Σεπτέμβριο θα αρχίσει η παρέλαση ονομάτων από εδώ και από τα καφενεία, και άσε τους "σοβαρούς πολίτες", γιατί και εσύ και εγώ σοβαροί πολίτες είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε πλάκα μέχρι και υποψήφιο δήμαρχο βγάλατε, τι σχέση έχουν αυτά με την καταγγελία.
Πολύ καλά έκανε η Χρυσάνθη, σαν δεν ντρέπεστε αντί να παρατε με τις πέτρες τους εγκάθετους του Δακη στον ΕΟΤ Δ.Μ. που κατευθύνουν τα κονδύλια στους γλύφτες και λαμόγια
Δηλαδή το οινοποιείο και το λιμάνι είναι το αξιοθέατο στην περιοχή μας
ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ!!!!!!!!!!ΠΑΛΙΟΣΚΥΛΑ

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχει ο ΕΟΤ με τον τουρισμό; Πόσο άσχετος με τον Τουρισμό στην Ελλάδα μπορεί να είσαι για να πυστεύεις κάτι τέτοιο;

Ανώνυμος είπε...

Eαν το -πιστεύεις- το γράφεις με υ τότε δικαιούσαι να μην γνωρίζεις τον ρόλο του ΕΟΤ αλλά ούτε και να έχεις άποψη.
Σε όλη αυτή την ανούσια κουβέντα ...την Σπυρίδου αφήστε την απ΄έξω,δεν της ταιριάζει

Το Προφίλ μας