Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Σοκάρουν οι μαρτυρίες γυναικών που βιάστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ [βίντεο]

Τα επίσημα στοιχεία – δεν είναι ενδεικτικά, βέβαια – κάνουν λόγο για 91 επιθέσεις και βιασμούς γυναικών στην πλατεία Ταχρίρ κατά την διάρκεια της εξέγερσης των Αιγυπτίων. Σοκάρει ως γεγονός, σοκάρουν δε πολύ περισσότερο οι μαρτυρίες γυναικών-θυμάτων.
Η οργάνωση Human Rights Watch, που έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, δέχτηκε 46 καταγγελίες στις 30 Ιουνίου, 17 την 1η Ιουλίου και 23 στις 2 Ιουλίου. Μία από τις γυναίκες, σύμφωνα με εθελοντές της οργάνωσης, χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση μετά τον βιασμό της με αιχμηρό αντικείμενο.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Η 30χρονη μουσικός Yasmine El Baramawy εμφανίστηκε πρόθυμη να περιγράψει στην οργάνωση Human Rights Watch την επίθεση που δέχτηκε στην πλατεία Ταχρίρ στις 23 Νοεμβρίου 2012 και διήρκεσε 90 λεπτά. "Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα 30 άνδρες σε έναν φράκτη. Όλοι τους είχαν χαμογελαστά πρόσωπα και βιντεοσκοπούσαν την επίθεση με τα κινητά τους τηλέφωνα. Έβλεπαν μία γυμνή γυναίκα που δεχόταν επίθεση και ξυλοδαρμό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι αστείο έβρισκαν σε αυτό. Αυτό είναι κάτι που ακόμα με προβληματίζει και δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι".
Ο 24χρονος Karim Massoud, εθελοντής της οργάνωσης Human Rights Watch, περιγράφει τα όσα έζησαν στην προσπάθειά τους να προστατέψουν μία 20χρονη γυναίκα από τη μανία του πλήθους το βράδυ της 30ης Ιουνίου.
"Χρησιμοποίησαν όπλα για να μας επιτεθούν. Καταφέραμε να την πάρουμε μέσα σε μία καφετέρια, όπου και την ντύσαμε γιατί δεν είχε το παντελόνι της. Μόνη διέξοδος ήταν το παράθυρο. Τη συνόδευσα στο ασθενοφόρο που δέχτηκε επίθεση από το πλήθος.
Αιμορραγούσε πολύ στο ασθενοφόρο, αλλά είχε τις αισθήσεις της. Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο, ο γιατρός είπε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η κολπική αιμορραγία".
Εθελοντές σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν και 45 λεπτά για να διασώσουν γυναίκες που δέχονταν επίθεση από ομάδα δεκάδων ατόμων.
Ο Dirk Wanrooij, επίσης εθελοντής, περιγράφει την άγρια επίθεση 15 ανδρών κατά μιας νέας κοπέλας που ξεκίνησε στη μέση του δρόμου.
"Έσπρωξαν την κοπέλα στον φράχτη ενός κτιρίου. Υπήρχαν πολλά όπλα. Χρησιμοποίησαν μαστίγια, ζώνες, ξύλινα ραβδιά και ρόπαλα. Ο αριθμός των ανδρών αυξήθηκε σε 40. Ήταν πολύ βίαιη επίθεση. Ορισμένοι μάρτυρες φώναζαν ότι είναι ιερόδουλη και άλλοι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι"


Egypt Epidemic of Violence από newsviewΠηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας