Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Είσαι στη λίστα;

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Εσύ είσαι στη λίστα;
Στη λίστα Λαγκάρντ;
Oχι, καλέ σ’ εκείνη την άλλη, αυτή με τις διαθεσιμότητες…
Θα μπορούσε να είναι και ολίγον χιουμοριστικός διάλογος μεταξύ συνοδοιπόρων σε συλλαλητήριο, συνδαιτημόνων σε ταβέρνα ή ευρισκομένων σε καφέ για μια μικρή ανάπαυλα.
Κάπου εκεί έφτασε το πράγμα. Να μας κυνηγούν νυχθημερόν οι λίστες.
Οι λίστες με τους υπό απόλυση, οι λίστες με τους φοροφυγάδες, οι μαύρες λίστες του Τειρεσία.
Και κάπως έτσι βρεθήκαμε απο τις πίστες…στις λίστες να αναθεματίζουμε τη μαύρη μας την ώρα που κάποιος αποφάσισε να μας κάνει απο ανθρώπους με ονοματεπώνυμο, ειδικότητα και επιμορφώσεις, ονόματα σε κατάστιχα διαθεσιμότητας.
Πουθενά οι απολύσεις δεν είναι εύκολο πράγμα. Ούτε στον ιδιωτικό, ούτε στο δημόσιο τομέα. Το γεγονός ότι οι συνοπτικές διαδικασίες που άλλοτε ήταν θλιβερό προνόμιο αποκλειστικά των ιδιωτικών υπαλλήλων, εφαρμόζονται πλέον και στο δημόσιο τομέα, αποτελεί δείγμα του πόσο σκληρά είναι τα πράγματα.
Στην ταινία “Up in the sky” ο Τζορτζ Κλούνεϊ υποδύεται κάποιον που η δουλειά του είναι να απολύει εργαζομένους. Εκείνοι φτάνουν μια ωραία πρωϊα στο γραφείο τους και διαπιστώνουν ότι το μόνο που έχουν μπροστά τους είναι ένα χαρτόκουτο για να μαζέψουν τα πράγματά τους.
Τις τελευταίες ημέρες το δημόσιο, ως εργοδότης, έχει βρει άλλο τρόπο να ενημερώνει για τις επικείμενες απολύσεις. Απλά βγάζει λίστες. Τα υπόλοιπα τα κάνει το ίντερνετ και τα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας