Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ανησυχία για τα νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΔΥΜ), αφού θεωρεί πως ορατό είναι το ενδεχόμενο να έρθουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων στην περιοχή, με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία το οποίο επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας.Όπως σημειώνει μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Χρήστος Κατσίνας, πρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ (Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και με βάση την μέχρι τώρα πολιτική που εφαρμόζεται στην υγεία για την περιοχή, αλλά και τις ίδιες τις δηλώσεις των κυβερνώντων ως προς την αναγκαιότητα ύπαρξης των υφιστάμενων νοσοκομείων, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων έρχονται και στη Δυτική Μακεδονία.


Δεν ξέρει κανείς τίποτα αυτή τη στιγμή, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι κάποια νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία, θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Μας θεωρούν πολλούς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίνας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα οργανογράμματα τα οποία «πέρασαν» από τα νοσοκομεία, τα οποία τροποποιήθηκαν κατά το παρελθόν με στόχο να φαίνεται ότι υπάρχει πληρότητα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκτιμώντας ότι οι όποιες αλλαγές έρθουν θα αφορούν και τη Δυτική Μακεδονία.

Μέχρι τον Αύγουστο οι αλλαγές στο ΕΣΥ
Ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατες ανακοινώσεις του αναφέρθηκε στην αλλαγή χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων, τα οποία θα μετατραπούν σε κέντρα α'βάθμιας φροντίδας αστικού τύπου. Όπως είπε, τα νοσοκομεία που δεν έχουν πληρότητα θα αλλάξουν χαρακτήρα και θα μετατραπούν σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας αστικού τύπου. Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι άμεσα αρχίζει η κατάρτιση του σχετικού σχεδιασμού, όπως σημειώνει το in.gr.
Ο ίδιος παρείχε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο χώρο της Υγείας, καθώς υπάρχουν πολλά κενά: «Ζητάμε προσωπικό, δεν διώχνουμε» είπε.  Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι στην κινητικότητα θα ενταχθούν 1.250 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όχι όμως γιατροί. Όσοι ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας (κυρίως νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό) σε περίπου ένα με δύο μήνες θα μετακινηθούν στη νέα θέση τους, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης. Η μετακίνηση θα γίνει εντός περιφέρειας, παρατήρησε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, σε κινητικότητα θα τεθεί προσωπικό από νοσοκομεία που δεν έχουν πληρότητα και θα μετακινηθούν σε νοσοκομεία που έχουν αυξημένες ανάγκες. Σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, οι αλλαγές αυτές είναι σωστές και αυτονόητες και δεν θα υλοποιηθούν επειδή τις επιβάλει οι τρόικα, αλλά επειδή έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας