Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εντοπίστηκε ο κρυμμένος ενεργειακός θησαυρός του Ιονίου και της Κρήτης – Τα γεωτρύπανα ξεκινούν στο τέλος του 2014 εκτιμάει το υπ. Περιβάλλοντος

Στο πόρισμα των Νορβηγών ερευνητών αναφέρονται 4 περιοχές με σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου – Διαβάστε που είναι
- Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έσοδα για το Δημόσιο περί τα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 χρόνων
- Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών που οι Νορβηγοί ερεύνησαν γραμμές 12.500 χιλιομέτρων, δηλαδή κατά 50% μεγαλύτερων από τον αρχικό προγραμματισμό
- Ήδη πετρελαϊκοί κολοσσοί προχωρούν σε προαγορά των ερευνητικών δεδομένων Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν πλέον τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών και για αυτό ο υπουργός Γ. Μανιάτης έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ''μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων'', δηλαδή φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Από σήμερα μάλιστα η νορβηγική εταιρεία PGS, θα πουλάει σε πετρελαϊκές εταιρείες τα δεδομένα που συνέλεξε μετά από έρευνες σε 12.500 χιλιόμετρα.


Σύμφωνα με το Έθνος, ήδη έχουν προχωρήσει σε προαγορά δεδομένων ο γαλλικός κολοσσός TOTAL, και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Κατά το δημοσίευμα τα δεδομένα θα πωληθούν προς 500 δολάρια το χιλιόμετρο, και εκτιμάται πως το Δημόσιο μπορεί μόνο και μόνο από τα δεδομένα της έρευνας να εισπράξει εως και 30 εκατομμύρια δολάρια.

Οι τέσσερις περιοχές με τον κρυμμένο ενεργειακό θησαυρό που έρχεται πλέον στο φως είναι:

- Η πρώτη ξεκινά στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, περνάει στους Παξούς και Αντίπαξους και φτάνει στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο

- Η δεύτερη είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει εως την τρίτη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανοιχτά του Κατάκολου

- Η τέταρτη είναι στη Νότια Κρήτη και φτάνει στα όρια με τη Λιβύη και την Ιταλία

Σύμφωνα με διαρροές στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος από τα κοιτάσματα στις συγκεκριμένες περιοχές το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει ακόμα και 150 δισ. ευρώ στα επόμενα 30 χρόνια.

Όλα δείχνουν πάντως πως όλο το πακέτο των ερευνητικών δεδομένων θα έχει αξιολογηθεί και αναλυθεί εως το τέλος του 2013 και στόχος είναι να ξεκινήσουν τα γεωτρύπανα στο τελος του 2014.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας