Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Εορδαίας: Απορίες και ερωτήματα από τη συνέντευξη του Αντιδημάρχου

Διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον και προσοχή την «επικοινωνιακή» συνέντευξη στις 15-5-2013 στον τοπικό τύπο του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας για το πρόγραμμα προϋπολογισμού των διαφόρων έργων στον Δήμο και μας προέκυψαν εύλογες απορίες και ερωτήματα.
Είναι καλό να υποστηρίζεις με πάθος την νέα Δημοτική Αρχή, αλλά αν δεν κάνουμε λάθος και στις 2 προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και μάλιστα σε επιτελικές θέσεις βρισκόταν ο κος Αντιδήμαρχος. Τι συνέβη και ξαφνικά επικαλείται την «πολιτική βούληση;»

Δεν θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες του όλου προγράμματος του προϋπολογισμού αλλά καλό είναι οι δημότες να ανατρέξουν στο έντυπο «δημότης Πτολεμαΐδας» Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2007 στην σελίδα 16 όπου και θα δουν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πτολεμαΐδας του 2008 για να κάνουν και την σύγκριση. (Σημειωτέον ότι αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών είναι ο ίδιος ο τωρινός αντιδήμαρχος). Επίσης από το ίδιο έντυπο του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2009 υπάρχει στις σελίδες 5, 6, και 7 όλο το πρόγραμμα του Δήμου, και καλό είναι οι δημότες να αντιπαραβάλλουν αυτά με την συνέντευξη του κου Αντιδημάρχου για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Θα σταθούμε σε 2-3 σημεία γιατί μας έκαναν μεγάλη εντύπωση.
Αναφέρεται ο κος Αντιδήμαρχος για την υπόθεση Κομάνου και λέει «Ότι δεν έγινε επί 15 χρόνια, κληθήκαμε σαν νέα δημοτική αρχή να τα αντιμετωπίσουμε…… κτλ.» και συνεχίζει «… ξεμπλοκάραμε το αρχικό έργο, επικαιροποιήσαμε όλες τις μελέτες …κτλ.»
Γιατί δεν μας λέει ο κος Αντιδήμαρχος τι εννοεί «ξεμπλοκάραμε» γιατί κάποια πράγματα πρέπει επιτέλους να λέγονται με το όνομά τους. Ποιοι; ή Ποιος «μπλόκαρε» και Τι. Οφείλει ο κος Αντιδήμαρχος, από την ώρα που γνωρίζει κάτι να το πει, όπως οφείλει να μας πει, Πώς έγινε αυτό το «ξεμπλοκάρισμα»; (Αν εννοεί ότι πλέον η νέα Δήμαρχος είναι καλύτερη του ή των προηγουμένων, αυτό θα το κρίνουν οι Δημότες), αν δεν το έχουν ήδη κάνει, αν εννοεί κάτι άλλο οφείλει επίσης να μας το πει.
Αναφέρει επίσης «επικαιροποιήσαμε όλες τις μελέτες… κτλ.» Άρα μελέτες υπήρχαν, τι λοιπόν συνέβη και δεν είχαν πάει για ένταξη; Αν πάλι εννοεί ο κος Αντιδήμαρχος ότι ξανακάναμε επίκαιρες τις μελέτες γιατί είχαν μείνει ανενεργές, οφείλει και πάλι να μας εξηγήσει τι συνέβη, με σαφήνεια. Μάλιστα επειδή η λέξη «επικαιροποίηση» έγινε πολύ της μόδας τελευταία από την πλειοψηφία του τωρινού Δημοτικού Συμβουλίου και αφορά και τα νέα κοιμητήρια, γιατί δεν μας λέει ο κος Αντιδήμαρχος από το 2005 και συγκεκριμένα, με την 353/17-6-2005 απόφαση του το Δημοτικό συμβούλιο που ψήφισε κανονισμό λειτουργίας κοιμητηρίων, Τι συνέβη και ξαφνικά επικαιροποίησε πάλι στις 5-3-2013 το κανονισμό αυτό;
Εδώ θα απαντήσουμε εμείς, εκτός και αν θέλει να μας απαντήσει εγγράφως πλέον ο κος Αντιδήμαρχος, μιας και στα όσα έγγραφα έχουμε καταθέσει (και δεν είναι λίγα), ποτέ και κανείς δεν έχει απαντήσει έως σήμερα. Να το γνωρίζουν αυτό οι συνδημότες μας για το «νέο ύφος της νέας δημοτικής αρχής». Η απάντηση είναι, η επικαιροποίηση στις 5-3-2013 έγινε μόνο και μόνο για να εμφανιστεί στο δικαστήριο από τον Δήμο ότι υπάρχει κανονισμός λειτουργίας κοιμητηρίων. Το δικαστήριο έγινε στις 13-3-2013, και αφορούσε ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν 5 οικογένειες συνδημοτών μας σχετικά με τις εκταφές οστών. Ας θαυμάσουν λοιπόν οι συνδημότες μας την συνέπεια της πλειοψηφίας της τωρινής Δημοτικής Αρχής, 8 ημέρες πριν το δικαστήριο κατέθεσε για ψήφιση επικαιροποίηση του ανενεργού από το 2005 κανονισμού λειτουργίας των κοιμητηρίων. Θέλετε συνέχεια; Ποιος ήταν ο εισηγητής του τότε κανονισμού; (2005), ποιος άλλος ο σημερινός αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου!!! Μήπως δεν είναι τυχαίο ότι πριν την συνέντευξη του κου Αντιδημάρχου (15-5-2013), μια σχεδόν εβδομάδα άλλος Αντιδήμαρχος έδωσε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο συνέντευξη πάλι για το ίδιο θέμα; (Εκταφές, και νέα κοιμητήρια;).
Και επειδή ανοίξαμε το θέμα των νέων κοιμητηρίων. 25-6-2009 υπογράφτηκε η σύμβαση κατασκευής της περίφραξης με ημερομηνία περάτωσης 22-10-2009. Στην συνέχεια ο ανάδοχος παίρνει 4 παρατάσεις εκτέλεσης του έργου οι οποίες και ψηφίζονται με αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. (30-10-2009, 27-4-2010, 28-6-2010, 5-10-2010 και τελική ημερομηνία παράδοσης στις 19-2-2011). Και μέχρι εδώ να υποθέσουμε ότι φταίει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Όμως στην οποία δημοτικός σύμβουλος ήταν και ο σημερινός κος Αντιδήμαρχος, δεν διαβάσαμε πουθενά να αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης του σε ότι τον αναλογεί, παρά μας αναφέρει, «Έτσι το έργο ξεκίνησε και σταμάτησε πάλι, λόγω πολιτικής βούλησης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής….». Τι θέλει να μας πει ο κος Αντιδήμαρχος; Μόνο ο ίδιος μπορεί να μας εξηγήσει. Αυτά από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Στις 18-4-2011 ο ανάδοχος ζητά διάλυση της σύμβασης την οποία και δέχεται η νέα Δημοτική Αρχή και ορίζεται νέος ανάδοχος στον οποίο και δίνονται, (φυσικά μετά από αίτησή του), 5 παρατάσεις περάτωσης των εργασιών μέχρι 19-2-2013. Και δεν σταματάμε μέχρι εδώ. Στις 4-2-2013 ο νέος ανάδοχος ζητά νέα παράταση μέχρι 4-6-2013, και την οποία επίσης ψηφίζει η πλειοψηφία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, και μάλιστα του δίνει και ένα «μπόνους» 15 ακόμη ημερών μέχρι 19-6-2013. Πότε ψηφίστηκε η παράταση; Την ίδια ακριβώς ημέρα 5-3-2013, δηλαδή την ίδια ημέρα που η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφιζε την επικαιροποίση του ανενεργού κανονισμού του 2005 (είπαμε λόγω της επικείμενης δίκης).
Την ίδια μέρα, αλλά και νωρίτερα που οι αντίστοιχοι αντιδήμαρχοι διαβεβαίωναν τους δημότες με δηλώσεις τους ότι «τρέχουν» τις διαδικασίες για τα νέα κοιμητήρια, την ίδια ακριβώς ημέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφιζαν παράταση εργασιών στον ανάδοχο.!!!!! Και ενώ οι δημότες αγανακτούσαν με την χωρίς πρόσκληση εκταφή των οικείων τους, την μη τήρηση στοιχειωδών κανόνων εκταφής κτλ. που 2 μήνες νωρίτερα είχαν καταγγείλει στα ΜΜΕ, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έδινε παράταση στον εργολάβο. Επειδή το θέμα των εκταφών και των κοιμητηρίων έχει πολύ…. δρόμο ακόμη επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε.
Αναφέρει ο κος Αντιδήμαρχος για καταγραφή και αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων, όμως η μη αποδοχή της πρότασής μας που είχαμε καταθέσει για παραχώρησή τους σε διάφορους συλλόγους είχε ήδη το πρώτο της «θύμα», και εννοούμε την καταστροφή από πυρκαγιά του νεοκλασικού κτηρίου στο αγροκήπιο. Φοβόμαστε ότι και άλλα δημοτικά ακίνητα όσο «αδρανεί εγκληματικά» η Δημοτική Αρχή θα έχουν (αν δεν έχουν ήδη), την ίδια ή παρόμοια τύχη. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το κτήριο του ευεργέτη Κεχαγιά στο κέντρο της πόλης που κινδυνεύει, και υπήρχε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου το 2010 για συντήρηση με 150.000 €.
Τέλος θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε και στο διυλιστήριο ποσίμου νερού. Ένα έργο 130.000.000 δρχ., τελειωμένο το 1998 ακόμη δεν λειτουργεί. Υπάρχουν και σχετικά έγγραφα που αποστείλαμε και οι διαβεβαιώσεις που πήραμε από τον προηγούμενο πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ ήταν, ότι θα ολοκληρωνόταν το 2012. Μπορεί να σκεφτεί ο καθένας πόσο επίκαιρο είναι το θέμα λόγω του εντοπισμού σε γειτονικό Δήμο του εξασθενούς χρωμίου στο νερό.
Αφήστε λοιπόν τις εντάξεις νέων έργων όταν δεν έχετε τελειώσει τα από χρόνια ενταγμένα, και απαντήστε με ειλικρίνεια και όχι περιστροφές στους δημότες μας αλλά και σε μας για τα εύλογα ερωτήματά που σας θέσαμε.
Θα επανέλθουμε……

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Κωτίδης Νικόλαος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Συμεωνίδης Μάριος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας