Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Η πρώτη παγκόσμια μελέτη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τη σφραγίδα Κρητικού - Τι έδειξε

Η έρευνα έγινε από ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον ερευνητή Κωνσταντίνο Βαρδαβά ενώ δημοσιεύεται επίσημα στο διακεκριμένο επιστημονικό περιοδικό Chest. Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι παρόμοιες με αυτές του κανονικού καπνίσματος.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν σχετικά μικρότερες επιπτώσεις, κυρίως όσον αφορά τις βλαβερές συνέπειες από την καύση του τσιγάρου.

«Στη μελέτη παρατηρήσαμε αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων μετά από πέντε λεπτά χρήσης, παρόμοια με την αύξηση που παρατηρείται με το ενεργητικό κάπνισμα τσιγάρου» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας κύριος Βαρδαβάς κι εξηγεί:

«Συνολικά οι πνευμονικές αντιστάσεις σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά περίπου κατά 20%. Παρόμοια αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων παρατηρείται μετά το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου και τέτοιες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης βρέθηκαν αλλαγές στο εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με την πνευμονική φλεγμονή και την ανάπτυξη πνευμονικής υπεραντιδραστικότας».

Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών λέει πως το ότι δε γίνεται καύση κατά τη διάρκεια χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δε σημαίνει αυτό ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες.

Εθνικές αλλά και διεθνείς τοξικολογικές αναλύσεις από διάφορους φορείς αλλά και από τον αντίστοιχο αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες σε κάποιες αναλύσεις έχουν ανιχνευτεί τοξικές και καρκινογόνες.

Ενα παράδειγμα ουσίας που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και που προβάλλεται ως «αβλαβής ατμός» είναι ο λεγόμενος «διαλύτης» του ηλεκτρονικου τσιγάρου το οποίο αποτελείται κυρίως από προπυλική γλυκόλη.
Η ουσία αυτή έχει ενοχοποιηθεί για ερεθισμό των αεροφόρων οδών και την ανάπτυξη άσθματος στα παιδιά. Χρησιμοποιείται και ως αντιψυκτικό, αποσμητικό σώματος και για αραίωση μπογιάς.

Σύμφωνα με τον κύριο Βαρδαβά παράλληλα, έχουν κυκλοφορήσει πολλά φυλλάδια στην αγορά, τα οποία αναφέρουν ότι το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία, ότι βγάζει «αβλαβή ατμό» και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, ακόμα και σε κλειστούς χώρους.

«Αυτά τα στοιχεία αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών μιας και ούτε «αβλαβή» είναι και ούτε επιτρέπεται η χρήση του παντού αφού υπόκειται στις ίδιες νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για το τσιγάρο, οπότε απαγορεύεται η χρήση του σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε αεροδρόμια, αλλά και γενικά σε κάθε χώρο που ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος» εξηγεί ο κύριος Βαρδαβάς.

«Αν χρησιμοποιούσαμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τη διακοπή του καπνίσματος, πιθανώς το μακροχρόνιο κέρδος να είναι μεγαλύτερο από το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την υγεία» υποστηρίζει αναφερόμενος στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μεθόδου διακοπής του καπνίσματος ο κ. Βαρδαβάς.

«Παρ' όλα αυτά δεν έχουν γίνει μελέτες που να δείχνουν ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου βοηθαέι στην διακοπή» προσθέτει ο ερευνητής και συμπληρώνει:

«Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου απλώς παρατείνει την εξάρτηση στην νικοτίνη. Δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που είναι η εξάρτηση αλλά απλώς δημιουργούμε προσωρινή ανακούφιση. Ο καλύτερος τρόπος διακοπής είναι ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και συμβουλευτικης υποστήριξης και τα κέντρα διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα κάνουν εξαιρετική και επιστημονικά αποδεδειγμένη δουλειά».

newsit.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αρε κατι "επιστήμονες" που γεννάει αυτός ο τόπος!!!
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

esmoke είπε...

Αγαπητοί Κύριοι,

Με αφορμή δημοσιεύματος σας αναφορικά με τo ηλεκτρονικό τσιγάρο και την επικινδυνότητα του θα θέλαμε να τονίσουμε τα κάτωθι:

Η εταιρεία μας GETA Hellas εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα επώνυμα και ευρωπαϊκά προϊόντα Esmoke. Το υγρό αναπλήρωσης ( e-liquid ) που χρησιμοποιούμε για την αναγόμωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων Esmoke ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΙΚΟΤΙΝΗ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ προπυλενική γλύκολη ούτε καμιά άλλη αμφισβητήσιμη ουσία, ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ ΚΑΘΑΡΗ ΦΥΤΙΚΗ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ υψηλής καθαρότητας κατάλληλη για φαρμακευτική χρήση.

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε με ασφάλεια πως κάθε μελέτη, άποψη, γνώμη, δημοσίευση στην οποία δεν λαμβάνονται υπόψιν προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν νικοτίνη, ούτε προπυλενική γλυκόλη, ούτε άλλες αμφιλεγόμενες ουσίες, αποτελεί μετά βεβαιότητας προσπάθεια δυσφήμησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και εξυπηρετεί προφανώς άλλα συμφέροντα.

Απόδειξη για την ακρίβεια των ισχυρισμών μας θα βρείτε στον υπερσύνδεσμο "Esmoke, Σύνθεση και Ασφάλεια" όπου μπορείτε να δείτε όλα τα πιστοποιητικά, την σύνθεση και την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του υγρού αναπλήρωσης Esmoke καθώς και πρόσφατες χημικές αναλύσεις.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πρόσφατο έλεγχο των προιόντων μας από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, από το Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και από τον ΕΟΦ !

Στον πιο πάνω υπερσύνδεσμο μπορείτε επίσης να διαβάσετε την επίκαιρη ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ FAME LAB του δρ. Ανδρέα Φλουρή, η οποία υποστηρίζει ότι η επίδραση του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον οργανισμό είναι κλινικά ασήμαντη! Για κάποιον περίεργο λόγο όμως η ανωτέρω μελέτη δεν βρήκε τον δρόμο της προς την δημοσιότητα παρόλο που τα ευρήματα της παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Τέλος σε απάντηση άλλων δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων στον τύπο που υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι επιβλαβές μεταφέρω το κάτωθι κείμενο από την ιστοσελίδα:
giromiro.blogpot

"επιλέξετε να συνεχίσετε να πεθαίνετε από το συμβατικό κάπνισμα, γιατί μπορεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα να σας δημιουργήσει δερματικά εξανθήματα, φαγούρα και δυσκοιλιότητα. Επίσης μοιάζει με συμβατικό τσιγάρο και επειδή έχει αρωματικά υγρά, μπορεί να το αγοράζουν μικρά παιδιά. Οπως τις τσίχλες. Αλλά τις τσίχλες νικοτίνης δεν τις πειράζουμε γιατί τις έχουμε ήδη εγκρίνει."

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο... αξίζει...

Με εκτίμηση,

Χαρ. Γιαννακού
http://esmoke.gr

Το Προφίλ μας