Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Μεταξύ Ιρλανδίας και Βουλγαρίας

Tου Πασχου Μανδραβελη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Υπάρχει μια απορία σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται με τους κατώτερους μισθούς. Πώς γίνεται η νεοφιλελεύθερη Ιρλανδία να έχει κατώτατο μηνιαίο μισθό 1.462 ευρώ (στοιχεία Eurostat Ιανουαρίου) κι εμείς -που χρόνια παλεύουμε μη γίνουμε Ιρλανδία- τρέχουμε τώρα να διατηρήσουμε τα 863 ευρώ; Πώς γίνεται η Βρετανία με όλη την παράδοση της Θάτσερ, που βδελυσσόμεθα, να έχει κατώτατο μισθό 1.139 ευρώ, ενώ εμείς που δώσαμε αγώνες κατά της επάρατης ιδεολογίας της να πληρωνόμαστε περίπου τα δύο τρίτα, κι αυτά να είναι απειλούμενα; Μήπως ήταν λάθος το εθνικό μας δόγμα «ε, δεν θα γίνουμε και Ιρλανδία» όπως είχε πει το 2002 ο κ. Σημίτης;
Στο κάτω κάτω της γραφής υπάρχει τρόικα και στην Ιρλανδία, αλλά δεν ζητούν μείωση κατώτατων μισθών, παρόλο που είναι 60% μεγαλύτεροι των ελληνικών.
Επίσης στην Ιρλανδία δεν γίνεται καμιά διαπραγμάτευση περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων. Εχουν απελευθερωθεί εδώ και χρόνια και η οικονομία της έχει την ευελιξία να προσαρμοστεί στις συνθήκες της κρίσης πολύ πιο εύκολα και λιγότερο τραυματικά από την Ελλάδα. Εδώ η τρόικα ακόμη ψάχνει την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών των μηχανικών. Αυτές καταργήθηκαν διά νόμου, αλλά τελευταία στιγμή μπήκε μια διάταξη που επιτρέπει στο ΤΕΕ να τιμωρεί πειθαρχικά όποιον μηχανικό θέλει να δώσει χαμηλότερες των... καταργημένων κατώτατων αμοιβών. Ούτε έχουν στην Ιρλανδία κανένα Βορίδη που να ψάχνει εκτός από τα πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια για να κρατήσει κλειστό το επάγγελμα των ταξί (αλήθεια: αν το πρόβλημα είναι ο κυκλοφοριακός φόρτος και το περιβάλλον γιατί δεν μπαίνουν πληθυσμιακά κριτήρια και στα Ι. Χ.;).
Στην Ιρλανδία επίσης όταν ένας πολίτης ή ένας επιχειρηματίας αγοράζει ένα ακίνητο δεν έχει υποχρεωτική παράσταση και δεύτερου νομικού πέραν του συμβολαιογράφου. Συνήθως -και κυρίως στις μεγάλες αγοραπωλησίες- χρησιμοποιούν πολλούς δικηγόρους, αλλά δεν πληρώνουν υποχρεωτικά δικηγόρο για κάθε αγοραπωλησία άνω των 11.000 ευρώ! Το υποχρεωτικό χαράτσι δηλαδή υπέρ της συμπαθούς τάξεως των δικηγόρων, παρόλο που περιλαμβάνεται στο πρώτο Μνημόνιο, είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Επίσης οι επιχειρήσεις στην Ιρλανδία δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν ισολογισμούς σε δύο εφημερίδες, ένα υποχρεωτικό τέλος υπέρ των εκδοτών και των δημοσιογράφων. Γενικώς, στην Ιρλανδία δεν υποχρεούνται να πληρώνουν πολλά αφανή τέλη υπέρ τρίτων, τα οποία μπορεί το καθένα από αυτά να είναι μικρό, αλλά στο τέλος προκύπτει ένας διόλου αμελητέος λογαριασμός. Και δεν είναι μόνο τα λεφτά. Ολα αυτά τα τέλη πρέπει κάπως να πιστοποιούνται, που σημαίνει χαρτιά, υπογραφές, χρόνος, με μια λέξη: γραφειοκρατία.
Ολα αυτά, λοιπόν, δεν υπάρχουν στην Ιρλανδία και γι’ αυτό ουδείς ασχολείται με τα 1.462 ευρώ που είναι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός. Ασχολούνται με τα δικά μας 863 ευρώ γιατί βαρέθηκαν να ψάχνουν τους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις των Ρέππα, Βορίδη, Λοβέρδου, Χρυσοχοΐδη και λοιπών παλικαριών (48 έχουμε, μην τους ματιάξουμε) και ίσως να το πήραν απόφαση: αφού η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, δεν θέλει να γίνει Ιρλανδία, αναγκαστικά θα γίνει Βουλγαρία.
Α! Να μην ξεχάσουμε. Την περασμένη εβδομάδα, η Ιρλανδία βγήκε στις αγορές...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βρε καλώς τα παιδιά! Αρχίζουν ένας - ένας και εμφανίζονται οι επικριτές του μνημονίου. Ποιος τους πιστεύει; Ποιους θέλουν να πείσουν;

Γιατί – έστω και τώρα – βγαίνουν σαν τις αθώες Μαγδαληνές να μας πουν ότι το μνημόνιο ήταν λάθος και μας σπρώχνει ολοένα περισσότερο στον γκρεμό;

Καταρχάς να τους κατατάξουμε στις εξής κατηγόριες:

Οι δημοσιογράφοι, που στήριξαν τις επιλογές Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου άκριτα, λέγοντας τότε ότι οι επιλογές αυτές ήταν μονόδρομος, δεν δέχονταν ότι δεν διαπραγματεύτηκαν με την τρόικα και επέκριναν – σχεδόν λοιδορούσαν – όσους μιλούσαν για άνευ όρων παράδοση στους πιστωτές και στους κερδοσκόπους.

Τώρα έχουν κάνει κωλοτούμπες πιο εντυπωσιακές από αυτές του... μπλοφαδόρου Καρατζαφέρη!

Οι διάφοροι βουλευτές – κυρίως του ΠΑΣΟΚ – που έκαναν την πάπια, έλεγαν ότι ψηφίζουν για τη σωτηρία της χώρας, δεν ασκούσαν κριτική σε όσα ανερυθρίαστα έλεγε εκείνος ο μοιραίος για τη χώρα Παπακωνσταντίνου και τώρα ανακάλυψαν τα λάθη και τις «κόκκινες γραμμές», με στόχο να γλιτώσουν την εκλογική κατάρρευση που επέρχεται.

Στην τελευταία κατηγορία, διάφοροι επιχειρηματίες, μεγαλόσχημοι και μη, που μιλούσαν τότε για την ανάγκη να δώσουμε και ό,τι... πολύτιμο έχουμε στους πιστωτές, γιατί έτσι λειτουργεί η παγκόσμια αγορά! Τώρα ανακάλυψαν τις διαπραγματεύσεις, το κούρεμα, τις αντιστάσεις, να δούμε τον δρόμο της ανάπτυξης και διάφορα τέτοια.

Υποκριτές, Φαρισαίοι, να μπουν μπροστά σε μια πορεία ανάπτυξης της χώρας.

Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Έχουν και παραέχουν. Να μην ξεχνάμε τι λέει και πότε ο καθένας. Και να εισπράξουμε από τον κόσμο το «κόστος».

Οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες.

Οι πολίτες ξέρουν πώς, πόσο και πότε θα χρεώσουν τον καθένα.

Αντώνης Δελλατόλας
http://topontiki.gr/article/28794

Το Προφίλ μας