Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κοινή συνέντευξη τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε στην έκτακτη αυτή συνέντευξη Τύπου. Είχαμε μια συνάντηση προηγουμένως με τον συνάδελφο και αγαπητό φίλο Ανδρέα Λοβέρδο. Θα του δώσω το λόγο να σας πει το αντικείμενο της συζήτησής μας.


Α. Λοβέρδος: Ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι, συγνώμη για την αναστάτωση, ειδικά ζητώ συγνώμη από τους συντάκτες του Υπουργείου Υγείας, που το πρωί ήταν εκεί για τη συνέντευξη του Μάρκου Μπόλαρη για τα προνοιακά επιδόματα και την εθνική λίστα που από αύριο -όπως ακριβώς είχαμε προδιαγράψει και είχαμε δεσμευτεί- ξεκινάει η κατάρτισή της, για να αποφύγουμε δαπάνες περίσσιες που δεν πάνε στους δικαιούχους περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Ζητώ συγνώμη λοιπόν που σας ξαναφέρνω τώρα το απόγευμα, αλλά όπως σας είχα πει σε εσάς τους συντάκτες του Υπουργείου μας, την Πέμπτη έχουμε μια διάσκεψη με όλους τους εκπρόσωπους των φαρμακευτικών παραγωγικών εταιρειών -ξένων και ελληνικών- με τις φαρμακαποθήκες, με τα φαρμακεία, τους γιατρούς για να συζητήσουμε πια τη συγκεκριμένη πολιτική, πάνω σε ένα δημοσιονομικό στόχο από τους μεγαλύτερους, που αφορά όμως και το βαλάντιο του Έλληνα φορολογούμενου ταυτοχρόνως.

Είναι από τις λίγες στιγμές, μέσα σε αυτή την σκληρή πορεία των δυόμισι ετών, που ένας δημοσιονομικός στόχος απαντάει ευθέως, χωρίς μεσολάβηση, χωρίς καμία μεσολάβηση, στις απαιτήσεις του Έλληνα πολίτη να έχει το φάρμακό του, αλλά να μην υπάρχει κακοδιοίκηση και διαφθορά στον τομέα αυτό.

Έχουμε λοιπόν ένα κλειστό προϋπολογισμό, που όπως προσδιορίστηκε και συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους, θα είναι περίπου το ποσό που η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να καταναλώσει για φάρμακο το έτος 2012, δηλαδή 2.880.000 ευρώ.

Αυτό αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας που συνεποπτεύουμε με τον συνάδελφος τον κ. Κουτρουμάνη, αλλά και τα Ταμεία τα οποία δεν έχουν δεχτεί να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ είναι απ' έξω και στα οποία παρατηρήθηκε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Για όλα τα Ταμεία λοιπόν, ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα, οι δυνατότητες της μηνιαίας κατανάλωσης είναι 240 εκατ. ευρώ.

Κάθε τρίμηνο, όπως έχουμε σχεδιάσει και σχετική διάταξη νόμου συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις το εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, θα υπάρχει αυτός ο κλειστός προϋπολογισμός που θα ελέγχεται ανά μήνα, και ανά τρεις μήνες αναλογικά φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και οπωσδήποτε κυρίως οι παραγωγές εταιρείες, θα επιστρέφουν το υπερβάλλον. Συνεπώς προκλητή συνταγογράφηση, αδικαιολόγητη συνταγογράφηση που αυξάνει τις δαπάνες χωρίς ο ασθενής να την έχει ανάγκη, θα καταργηθούν πάραυτα.

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που θα καταγραφεί και στο κείμενο της συμφωνίας. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις γι' αυτό και συνεχίζουν να γίνονται. Υπάρχουν προτεραιότητες από την πλευρά τη δική μας ότι στο στόχο θα τον επιτύχουμε έτσι και αντιπρόταση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πάμε με τη δραστική ουσία. Το θέμα αυτό εμείς το συζητάμε, γιατί επιμένουμε ότι η δική μας λύση είναι πρόσφορη και θα έχει αποτέλεσμα τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, το Μάρτιο, τώρα δηλαδή, ενώ η άλλη λύση είναι αβέβαιη,  είναι μακροπρόθεσμη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ούτως ή άλλως πάντως συγκρατήστε ότι πέρα από αυτό το θέμα που συζητάμε, ακόμη και ο κ. Πλασκοβίτης έχει αναλάβει τη τελική του διευθέτηση, όλοι μας συμφωνούμε αυτός είναι ο αριθμός, ο τελικός αριθμός. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ παραπάνω από τα 2.880.000. Ό,τι είναι πάνω από αυτό είναι κακοδιοίκηση, είναι δαπάνη που δεν είναι χρήσιμη για τον ασθενή και για τον ασφαλισμένο, είναι λεφτά του ελληνικού λαού που χάνονται άδικα.

Κάναμε τη συνεργασία με τον κ. Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης επ’ αυτού του θέματος που πρέπει αυτές τις ώρες και μέρες να τελειώσει και η σχετική συμφωνία να ενσωματωθεί στην γενική συμφωνία με την οποία θα υπογράψει η χώρα μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπολοίπους. Το θεωρώ μείζον. Θα ακούσετε εσείς του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη και τη συζήτηση με όλους τους φορείς. Έπρεπε να το έχουμε συνεννοηθεί κεντρικά και αυτό κάναμε σήμερα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και από εδώ και πέρα το μόνο που μένει είναι η τελική συμφωνία και η έναρξη εφαρμογής της με τη συμφωνία με τους εταίρους την Πέμπτη. Θα σας ενημερώσουμε πού ακριβώς και τι ώρα θα γίνει. Αυτά κ. Υπουργέ από εμένα.

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας στον Ανδρέα Λοβέρδο και το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας για την συμβολή του στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και κυρίως τον επικαιροποιημένο δημοσιονομικό στόχο του 2012.

Οι δαπάνες υγείας, οι δαπάνες οι σχετικές με το φάρμακο, οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες που θέλουμε να μειωθούν σε σχέση με τη λειτουργία των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι τα τρία βασικά μέτωπα στον δημοσιονομικό αγώνα που δίνουμε, στο πλαίσιο ενός πολύ ευρύτερου αγώνα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας γύρω από το νέο πρόγραμμα.

Η συμβολή του Υπουργείου Υγείας είναι καθοριστική. Είχαμε σήμερα την τελική πολιτική σε κυβερνητικό επίπεδο συζήτηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και έτσι έχουμε μια καθαρή κυβερνητική γραμμή στα θέματα αυτά, την οποία στηρίζει και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία –είμαι βέβαιος– της Κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου. Και θέλω για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υγείας, γιατί συνέβαλε με ενθουσιασμό και με πάθος στην προσπάθεια αυτή που είναι μια συλλογική εθνική προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ. Μπορείτε να κάνετε μερικές ερωτήσεις.

Δ. Γαλονάκη (Ην-Ων): Δύο ερωτήσεις θα κάνω. Η μια ερώτησή μου είναι για σας κ. Λοβέρδο: Θα υπάρξει μια μειωμένη λίστα φαρμάκων; Γιατί με βάση το κούρεμα προετοιμάζεται μείωση στη λίστα φαρμάκων; Και για τον κ. Βενιζέλο: Για τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση το κούρεμα και με βάση τον κ. Τσουπαρόπουλο που είναι στο ΤΣΠΕΑΘ, , μας έχει αναφέρει, ότι από τα δυο δισ. ευρώ που έχουμε μέσα θα γίνει ένα δισ. ευρώ. Κύριε Βενιζέλο μήπως προτίθεστε με βάση τις νέες συμφωνίες να ενισχύσετε και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως τις τράπεζες που δώσατε 240 δισ. ευρώ; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Να απαντήσω. Για την συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο λεγόμενο PSI, δηλαδή στο πρόγραμμα στήριξης της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους από τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, έχω αναφερθεί πάρα πολλές φορές εδώ και μήνες, έχω αναφερθεί την παραμονή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου,  όταν από τις Βρυξέλες δήλωσα ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων.

Εάν τα ταμεία δεν μετάσχουν στο PSI η χώρα θα καταστραφεί δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά. Θα πτωχεύσει. Και όταν πτωχεύει η χώρα, δεν υπάρχει κρατικός προϋπολογισμός ικανός να επιχορηγεί σε ετήσια βάση τα ταμεία, να καλύπτει τα ελλείμματά τους, να διασφαλίζει την χορήγηση συντάξεων, όχι μόνο κύριων, αλλά και επικουρικών και άλλων παροχών.

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αναλογιστικά βασίζεται στην ύπαρξη του κράτους και στα υγιή δημόσια οικονομικά. Άρα, αυτή η μεγάλη επιχείρηση εξυγίανσης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, είναι ταυτόχρονα και μια επιχείρηση για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Κάθε χρόνο οι επιχορηγήσεις που δίνει το κράτος στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης ισούνται με το 50% της περιουσίας του σε τίτλους του δημοσίου, του χαρτοφυλακίου τους σε κινητές αξίες. Άρα, μέσα σε δυο χρόνια, ή για να το πω διαφορετικά, κάθε δυο χρόνια, το δημόσιο ούτως ή άλλως δίνει στα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους.

Αλλά, τα Δημόσια Ταμεία είναι τμήμα της γενικής Κυβέρνησης ούτως ή άλλως. Άλλα ούτως ή άλλως συνδιαμορφώνει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα το έλλειμμα ή το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης και το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Η συμμετοχή των Ταμείων είναι αναγκαία, γιατί όταν θέλουμε να μετάσχουν ξένα ασφαλιστικά ταμεία, όπως όταν θέλουμε να μετάσχουν και ξένες τράπεζες, πρέπει να είμαστε πειστικοί, να μετέχουν δηλαδή πρώτα οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.  Και έχουμε τη δυνατότητα, γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά δοσοληψίες στο εσωτερικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να αναπληρώσουμε όποια περιουσιακή απώλεια με περιουσία ιδιωτική ή και δημόσια του δημοσίου, η οποία μπορεί να μεταφερθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για να υπάρχει, λοιπόν, ασφαλιστικό σύστημα, για να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων μακροπροθέσμως, πρέπει να επιβιώσει η εθνική οικονομία. Και για να επιβιώσει η εθνική οικονομία, πρέπει να εφαρμόσουμε την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, να πετύχουμε στο νέο πρόγραμμα και στο PSI.

Α. Λοβέρδος: Από την πλευρά μου έχω να συμπληρώσω στην ερώτησή σας τα εξής: Έχουμε κάνει από την 1η Απριλίου τρεις νέες τιμολογήσεις στα φάρμακα που και οι τρεις ήταν μεσοσταθμικά υποκοστολογήσεις. Η κα. Λούκα Κατσέλη είχε κάνει μια γενναία υποκοστολόγηση τον Σεπτέμβριο του 2010 που ίσχυε μέχρι τον Μάρτιο του 2011. Έκτοτε ανέλαβα εγώ την αρμοδιότητα ως Υπουργός Υγείας.

Δεν έχουμε πολλά περιθώρια, έχουμε κάποια, αλλά δεν έχουμε πολλά περιθώρια να γλιτώσουμε δαπάνες μέσω των υποτιμολογήσεων. Τώρα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του όγκου. Ένα φάρμακο κάνει για να με καταλάβετε λιγότερο αλλά πωλούνται περισσότερα από το ίδιο παρασκεύασμα. Άρα, αντί να κερδίζεις, χάνεις. Η συνταγογράφηση τα προκαλεί αυτά που δεν είναι η αναγκαία για τον ασθενή, αλλά είναι η λεγόμενη προκλητή, η μη χρήσιμη όπως τη λένε εκτός Ελλάδος, και η οποία προκαλεί παροξυσμό της δαπάνης. Αυτή χτυπάω.

Συνεπώς απαντώντας με μια φράση: Δεν θα κάνουμε υποκοστολογήσεις παρά μόνο προσαρμογές στην πορεία του χρόνου, όχι εκπλήξεις δηλαδή επ’ αυτού. Και δεύτερον ναι, θα αντιμετωπίσουμε με πολύ επιθετικό τρόπο το ζήτημα του προκλητού όγκου της συνταγογράφησης με το μέτρο που επιδιώκουμε να είναι και αυτή είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και σας προανέφερα. Κάθε τρεις μήνες επιστροφές αναλογικά στον καθένα εκ των συμμετεχόντων στον κύκλο της διανομής του φαρμάκου.

Δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω εάν πρώτα απ’ όλα εξετάζετε και άλλα μέτρα, όπως αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων...

Α. Λοβέρδος: Όχι, όχι. Έχουμε ήδη συμπεριλάβει στα μέτρα μας το μέτρο της ομαδοποίησης ορισμένων ασθενειών απέναντι στις οποίες είναι δόκιμο να χορηγούνται ορισμένα γενόσημα  φάρμακα και η ιατρική κάλυψη να αφορά αυτά τα γενόσημα. Είναι μια πολιτική ευρέως γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε είμαστε ουραγοί στην κατανάλωση γενοσήμων, ως μη οφείλαμε, διότι είμαστε μια χώρα που παράγει γενόσημα ή που πολυεθνικές εταιρείες έχουν εδώ μονάδες παραγωγής.     Άρα λοιπόν όχι συμμετοχή του ασφαλισμένου, επ΄ ουδενί, αλλά μόνο τα μέτρα που σας προείπα.

Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Ποιο είναι το deadline, δηλαδή λέτε ότι αν δεν πιάσουμε το στόχο μπορεί να προχωρήσουμε και σε κάποια άλλα μέτρα.

Α. Λοβέρδος: Θα τον πιάσουμε το στόχο. Αφού θα επιστρέφει κάθε σημείο του κύκλου διανομής του φαρμάκου θα τον πιάσουμε τον στόχο. Είναι ο πιο απλός τρόπος.

Ευθυμιάδου: Εμένα μου κάνει έκπληξη που είστε μαζί μπροστά στις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Συζητήσατε πολιτικά …

Α. Λοβέρδος: Ναι συζητήσαμε και πολιτικά, σας απαντώ ευθέως. Συζητήσαμε την πορεία της χώρας, συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα. Τι έγινε ακριβώς στις Βρυξέλλες. Νομίζω ότι μετά, έχει ενημερώσει ο κ. Αντιπρόεδρος, θα κάνει ενημέρωση στους συντάκτες του Υπουργείου. Και οπωσδήποτε συζητήσαμε τα συναρτώμενα με αυτές τις εξελίξεις πολιτικά μας θέματα. Βεβαίως συζητήσαμε.

Ευθυμιάδου: Θα δούμε συμπόρευση δηλαδή;

Α. Λοβέρδος: Εγώ έχω ετοιμάσει ένα κείμενο να διανείμω αλλά μπορώ και να το αναγνώσω αν υπάρχει επιμονή. 

Α. Μόσχοβας:  Έχουμε μία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εκεί μέσα κάνει προτάσεις για το πώς θα αποφευχθεί η λανθασμένη κατά την γνώμη τους απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Να υπάρξει δηλαδή αυτό το κάλυμμα στο κενό εξουσίας που διαπιστώνεται και από άλλα στελέχη. Εσείς ενόψει της Πέμπτης έχετε κάποια κοινή πλατφόρμα κατ’ αρχήν σε σχέση με το κενό εξουσίας της πολιτικής διεύθυνσης που παρατηρείται…

Ευ. Βενιζέλος: Ενόψει της Πέμπτης συγκεκριμένα όχι, είναι πολύ μικρός ορίζοντας η Πέμπτη. Ένας σοβαρός ορίζοντας είναι το μέλλον της πατρίδας και το μέλλον της Παράταξης.

Α. Λοβέρδος: Έχω ακριβώς την  ίδια θέση αλλά για να μην σας καθυστερούμε εγώ θέλω να απαντήσω στην ερώτηση που ετέθη προηγουμένως αντί να διανείμω απλώς. Θέλω να μου επιτρέψετε να αναγνώσω το κείμενο που έχω προς διανομή, αν δεν έχετε αντίρρηση:

«Στις παρούσες δραματικές στιγμές που περνάει η χώρα, όλοι πρέπει να συντάξουμε τις δυνάμεις μας ενωμένοι για την επίτευξη του κοινού σκοπού. Η Ελλάδα, δηλαδή τόσο η χώρα, όσο και οι πολίτες της, να μη γονατίσουν. Αυτή είναι η βασική μας υποχρέωση, το κοινό, το συλλογικό μας καθήκον.

Η κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά και το βάρος των καθηκόντων δεν αφήνει πεδίο, δεν αφήνει χώρο, για άλλες στοχεύσεις, πόσο μάλλον για θέματα που αφορούν την πορεία του καθενός μας χωριστά.

Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί τον δύσκολο αγώνα για την επίτευξη των στόχων της πατρίδας. Τόσο μέσα από τις  τάξεις της Κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως ήδη καθημερινώς έχουμε κάνει και επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου και τώρα με την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, όσο όμως και μέσα από τις τάξεις του πολιτικού μας χώρου, του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά όλες τις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας.

Θα πορευτούμε μαζί. Η Παράταξή μας δεν αντέχει νέες διαιρέσεις. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και η σταθερότητα τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές, προϋποθέτει την ενότητα της δημοκρατικής Παράταξης, την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Και εμείς οι δύο, αυτή την ενότητα μπορούμε να την εγγυηθούμε. Μας συνδέουν κοινοί αγώνες, μια φιλία 40 ετών και η στενή σχέση με τον κοινό μας δάσκαλο τον αείμνηστο Δημήτρη Τσάτσο.

Το Κίνημά μας σήκωσε στις πλάτες του βάρη και ευθύνες πολλών δεκαετιών αναλαμβάνοντας τον Οκτώβρη του 2009 την υποχρέωση να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα, μέσα όμως σε πολύ λίγους μήνες. Στην πορεία αυτή το ΠΑΣΟΚ χτυπήθηκε  και τραυματίστηκε. Είναι όμως ως κίνημα ιδεών και ανθρώπων χρήσιμο για την πορεία του τόπου. Έδωσε και έχει να δώσει πολλά.

Μια όμως νέα διαίρεση θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ ακόμα πιο πίσω. Κάνοντας σήμερα αυτό που περνάει από το χέρι μου, προσπαθώ να συμβάλω στην ενότητα της παράταξής μας και με τον τρόπο αυτό να συμμετάσχω στην προσπάθεια για την σταθεροποίηση της χώρας.

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να στηριχθεί με τρόπο σαφή, αλλά και έμπρακτο. Το εθνικό συμφέρον αυτό επιτάσσει. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες γι’ αυτό αγωνιούν. Η Ελλάδα θα δώσει αυτές τις μέρες την πιο καίρια και αποφασιστική της μάχη, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, και θα πρέπει να την κερδίσει, Μέσα σε ένα ασταθές εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον και σε μια δοκιμαζόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίες και κύριοι, μόλις το βαρύ καθηκοντολόγιο της χώρας το επιτρέψει, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιοποιήσω τις ειδικότερες θέσεις μου για τις βασικές προτεραιότητες της χώρας, για όσα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα όμως, καθώς και τις ριζικές αλλαγές της πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματός μας, τη συλλογικότητα της δράσης του, την ανανέωση της ηγετικής του ομάδας και των στελεχών του, για την προώθηση των οποίων θα ενώσω τις δυνάμεις μου και θα συμπορευθώ με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Η ανάταξη του ΠΑΣΟΚ είναι στα χέρια όλων των μελών και των στελεχών του. Τη σημερινή έλλειψη ηγεσίας, θα καλύψει η ενότητα και η εξασφάλιση συνέχειας και προοπτικής».

Ευ. Βενιζέλος: Να πω και εγώ κάτι. Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου για μένα έχει πολύ μεγάλο βάρος. Το πολιτικό βάρος είναι κοινής λήψης, το συναισθηματικό βάρος είναι και μια προσωπική μας υπόθεση εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο συνδυασμός των δυο αυτών παραμέτρων, της πολιτικής και της συναισθηματικής, καθιστά την στιγμή αυτή πολύ σημαντική για μας.

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Με έχετε ακούσει πολλές φορές να το λέω αυτό στη Βουλή. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ζουν μέσα σε μια πρωτοφανή αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας, αλλά και το δικό τους, δηλαδή των παιδιών και των οικογενειών τους.

Το πολιτικό σύστημα, δυστυχώς, είναι προφανές ότι δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος μιας μεγάλης ιστορικής ευθύνης. Οι κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις φαίνονται πια μικρές, ανούσιες και ανιστόρητες μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Αναζητούμε εναγωνίως λύση στο πρόβλημα της δημοσιονομικής κρίσης, του μοντέλου ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Κατά βάθος όμως υπάρχει στην Ευρώπη πρόβλημα Δημοκρατίας, πολιτικής, εθνικής κυριαρχίας, κοινωνικής συνοχής, ευρωπαϊκής αυτοσυνειδησίας και προοπτικής. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης, τη χειρότερη στιγμή για την Ευρώπη.

Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται δυστυχώς. Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων για να προλάβουμε τις λήξεις του Μαρτίου. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα κρίσιμα θέματα και να έχουν αναληφθεί συλλογικές εθνικές δεσμεύσεις.

Τις επόμενες λίγες μέρες, η πατρίδα μας έχει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να ολοκληρώσει μια γιγαντιαία προσπάθεια που προστατεύει τις θυσίες, τα επιτεύγματα και τις ελπίδες του ελληνικού λαού.

Τις επόμενες λίγες μέρες, όλοι μας, κόμματα και πρόσωπα, πρέπει να κάνουμε δύσκολες σταθμίσεις και να μοιραστούμε αναλογικά και δίκαια ιστορικές ευθύνες για το μέλλον της χώρας και το δικό μας.

Μέσα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο τόπος χρειάζεται δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούν, πολιτική ηγεσία που μπορεί να δώσει αίσθημα ασφάλειας και προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τα δυόμισι τελευταία χρόνια δυσβάσταχτο και δυσανάλογο βάρος. Έχει υποστεί πρωτοφανή πολιτική και συναισθηματική φθορά, στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας. Αλλά δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών, θεωρεί ότι αυτό που έγινε, είναι όχι να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί, αλλά να προκληθεί μια τεράστια κοινωνική και οικονομική κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει συνεπώς το ταχύτερο δυνατό ένας συλλογικός δημοκρατικός φορέας πολιτικής σταθερότητας και προοπτικής. Για να συμβεί αυτό, πρέπει επειγόντως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να σταθεροποιηθεί εσωτερικά. Να αποκτήσει το ίδιο προοπτική για να μπορέσει να μιλήσει πειστικά για την προοπτική της χώρας. Αλλιώς η Ελλάδα κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στην μεγαλύτερη πολιτική αυταπάτη και ψευδαίσθηση της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Κινδυνεύει να εμπιστευθεί τις ελπίδες της και τις αγωνίες της, σε κάποιους που δεν έχουν τίποτα διδαχθεί και απλώς κρύβονται πίσω από τη μεγάλη φθορά που προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η αναμέτρηση με την διαχείριση της κρίσης, που έγινε με καλές προθέσεις, αφόρητη χρονική πίεση, αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς, συνεχείς εξωτερικούς εκβιασμούς και εν τέλει μεγάλα λάθη.

Η διαχείριση της κρίσης έγινε, όμως, και δυστυχώς επί της ουσίας εξακολουθεί να γίνεται, παρά το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, χωρίς την ανάλογη και αναγκαία πολιτική βοήθεια από αυτούς που είχαν το 2009 την πιο νωπή και μεγάλη ευθύνη για τον εκτροχιασμό της χώρας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε προηγουμένως στην προσωπική μας φιλία 40 περίπου ετών από τα έδρανα της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, στην κοινή ακαδημαϊκή μας εμπειρία κοντά στον Δημήτρη Τσάτσο, στην κοινή μας αντίληψη για την Δημοκρατία, την πολιτική, το κράτος Δικαίου, την ανάγκη να γίνει επιτέλους η Ελλάδα μια σύγχρονη αξιοπρεπής, υπερήφανη, ανταγωνιστική και ισότιμη χώρα, μέλος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Μια χώρα που τιμά και προστατεύει τους πολίτες. Μας συνδέει μια κοινή αντίληψη για το συλλογικό ανοιχτό, ανανεωμένο ριζικά κόμμα, που λειτουργεί θεσμικά με σεβασμό στους πολίτες, τα μέλη του, τους φίλους, τα στελέχη και όχι μια προσωπική υπόθεση της εκάστοτε ηγεσίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ ζήσαμε μαζί με όλους τους συναδέλφους μας στη Κυβέρνηση και την ηρωική σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την καταλυτική εμπειρία των μεγάλων στοιχημάτων και των δύσκολων επιλογών, συχνά με πόνο ψυχής, με καθυστερήσεις, αντιφάσεις, τριβές, αλλά με τη βεβαιότητα ότι κάνουμε το καθήκον μας, όχι μόνο απέναντι στην πατρίδα, αλλά και απέναντι στο γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.

Μέσα στις σημερινές συνθήκες θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να πορευτούμε μαζί για το ΠΑΣΟΚ και μαζί με το ΠΑΣΟΚ για τη χώρα και τους πολίτες. Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, πόσο αρνητικοί είναι οι συσχετισμοί, πόσο λίγο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας να πούμε όλη την ιστορία στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια, προτείνοντάς του ένα ολοκληρωμένο και υπεύθυνο, όχι ευχάριστο, οδικό χάρτη για την επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα.

Ελπίζουμε ότι η σημερινή μας πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα προκειμένου να δοθεί τέλος στην εσωστρέφεια, τη διαδικαστική αμηχανία που επιτείνει την φθορά προσώπων, ιδεών και συμβόλων.

Προσωπικά έχω πει και ισχύει, πως οι ευθύνες μου ως Υπουργού Οικονομικών δεν μου επιτρέπουν να παρακολουθώ τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ. Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία θέλουμε να αλλάξουμε τους εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ.

Η πρωτοβουλία συνεπώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια νέα συλλογικότητα στην Παράταξη. Μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική στήριξη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τώρα που όλοι θα αναλάβουν την ευθύνη τους χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα κατώτερα των περιστάσεων. Η πρωτοβουλία αυτή, είμαι βέβαιος, ότι μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανόρθωση της Παράταξης, που υπάρχει μπορεί χάρις του έθνους και του λαού του».

Α. Μόσχοβας: Μια ερώτηση: Πρώτον, πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ένας ο υποψήφιος; Δεύτερον, πρέπει να εκλεγεί από τη βάση; Και τρίτον, έχετε ενημερώσει και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη, τον κ. Παπανδρέου και κάποια άλλα στελέχη;

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε συζητήσει με πάρα πολλούς φίλους, συναδέλφους και συναγωνιστές. Δεν ασχολούμαστε με τα διαδικαστικά θέματα. Σεβόμαστε τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Δεν τίθεται κανένα διαδικαστικό θέμα. Εμείς θέλουμε να δώσουμε έναν τόνο, έναν ρυθμό, μια ελπίδα, μια προοπτική. Και θέλουμε να ξαναδώσουμε στην Παράταξη ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Νομίζω ότι αυτή είναι η επιθυμία μας και αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της απόφασής μας να συμπορευτούμε.

Α. Λοβέρδος: Εγώ να πω από την πλευρά μου ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτές που ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Η σημερινή μας πρωτοβουλία δεν είχε να κάνει με αυτά που το Κίνημα αποφάσισε μέσα από τα καταστατικά συλλογικά του όργανα. Η σημερινή μας πρωτοβουλία ήταν πρωτοβουλία -όπως είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος- να δοθεί ένα τέλος στην ανασφάλεια, να δοθεί ένα τέλος σ’ όλα αυτά που λέγονταν και λέγονται ακόμα και σήμερα από πολλούς, ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε το μυαλό μας στη στήριξη της Κυβέρνησης Παπαδήμου. Ποιοι; Εμείς, που έχουμε δυόμισι χρόνια πορείας στην εμπροσθοφυλακή της μάχης. Και ότι και αν εμείς λέγαμε, ετεροκαθοριζόταν –δήθεν– από κάτι άλλο που είχε σχέση με άλλα, με φιλοδοξίες, με οτιδήποτε.

Παίρνουμε μια πρωτοβουλία. Παίρνουμε μια πρωτοβουλία -το είπαμε και οι δύο- που είναι πρωτοβουλία ουσίας. Δεν έχει να κάνει σε τίποτα και με τίποτα με ό,τι αποφασίστηκε, ό,τι προηγήθηκε. Παίρνουμε μια πρωτοβουλία πολιτικής ουσίας. Για να πούμε με όλους τους τόνους, με όλη μας την ένταση, ότι το ΠΑΣΟΚ ως ένα Κίνημα που έχει προσφέρει στη χώρα, είναι ένα Κίνημα που πρέπει να μείνει όρθιο, να δώσει τις μάχες του τις επόμενες μέρες, ούτε καν εβδομάδες, τις επόμενες μέρες για να μην γονατίσει η χώρα και να αντιμετωπίσει κοιτώντας στα μάτια τον ελληνικό λαό, στις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Τίποτα δεν πρέπει να συσχετιστεί με οποιοδήποτε άλλο θέμα, εκτός από την πολιτική ουσία που και οι δυο περιγράψαμε. Έχουμε μιλήσει, ναι, με πάρα πολλούς συναδέλφους μας. Και σήμερα και τώρα μιλήσαμε πριν έρθουμε εδώ. Και είναι ο βασικός μας στόχος, αυτή η ενωτική πρωτοβουλία να είναι ενωτική πρωτοβουλία που θα αγκαλιάσει όλη την Παράταξη.

Α. Μόσχοβας: Ενημερώσατε τον κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Για το ότι θα κάναμε αυτή την κοινή δήλωση  σήμερα όχι δεν τον έχουμε ενημερώσει.  Αλλά νομίζω ότι θα αντιμετωπίσει με πολύ θετικό τρόπο την πρωτοβουλία αυτή.

Λ. Παπαδήμας (Reuters): Μια πολιτική ερώτηση: Το είπατε αρκετές φορές στην ομιλία σας και οι δυο στηρίζετε την Κυβέρνηση Παπαδήμου, πάνω από πέντε φορές εάν δεν κάνω λάθος. Αυτό θα μπορούσε να λάβει και μια ευρύτερη μορφή υπό την έννοια ότι στην προοπτική των εκλογών και της μη αυτοδυναμίας από τα μεγάλα Κόμματα θα συνεχίζατε να στηρίζετε τον κ. Παπαδήμο ως προς τούτο;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι. Ζούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θα πρέπει να την διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Το να συζητήσουμε τώρα για τις μετεκλογικές εξελίξεις, θα έλεγα ότι είναι πολυτέλεια και ετεροχρονισμός που δεν δικαιολογείται από την κρισιμότητα των καταστάσεων.

Α. Λοβέρδος: Στηρίζουμε την Κυβέρνηση Παπαδήμου με όλες μας τις δυνάμεις. Στηρίζουμε την πατρίδα, στηρίζουμε τις εθνικές μας υποθέσεις. -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας