Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μούμιες με καρκίνο, καρδιοπάθειες και πνευμονοπάθειες!

Την τελευταία δεκαετίες, οι επιστήμονες πρσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, είναι ασθένειες της σύγχρονης εποχής ή υπήρχαν και στα  αρχαία χρόνια. Μία σειρά νέων ευρυμάτων σε μούμιες, οι οποίες έπασχαν από σοβαρές αρρώστιες, αποδεικνύει πως μάλλον οι ρίζες τόσο των καρδιακών παθήσεων όσο και κάποιων μορφών καρκίνου, είναι πιο παλιές από ό,τι νομίζαμε!
Η παλαιότερη περίπτωση καρκίνου του προστάτη, βρέθηκε σε μούμια!

  Πρόσφατα, επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν την παλαιότερη περίπτωση καρκίνου του προστάτη και μάλιστα με πληθώρα μεταστάσεων! Η μούμια ηλικίας 2.250 ετών που βρέθηκε στην Αίγυπτο ανήκει στην πτολεμαϊκή εποχή και φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Λισσαβόνας.
  Με την βοήθεια του αξονικού τομογράφου παλαιοπαθολόγοι από την Πορτογαλία,  διαπίστωσαν ότι η μούμια είχε πληθώρα μεταστάσεων πάχους 15 χιλιοστών στη λεκάνη, στο θώρακα, στην οσφυική περιοχή της σπονδυλικής στήλης, στο μηριαίο οστούν και τον βραχίονα. Οι μεταστάσεις αυτές είναι χαρακτηριστικές για πρωτογενή καρκίνο του προστάτη, και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο. Η ηλικία του αγνώστου νεκρού υπολογίστηκε με ειδικές εξετάσεις του DNA μεταξύ 51 και 60 ετών, και φαίνεται ότι ο καρκίνος του προστάτη ήταν η αιτία του θανάτου του.
  Το νέο αυτό εύρημα καταρρίπτει τον μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο καρκίνος αποτελεί "προϊόν" του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Και oi καρδιοπάθειες προϋπήρχαν των καταχρήσεων του σύγχρονο τρόπου ζωής!
  Το ίδιο ακριβώς φαίνεται πως ισχύει για τις καρδιοπάθειες, αφού ευρύματα σε 44 μούμιες, αποδεικνύουν πως αποτελούν "σύντροφο" των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια!
  Σύμφωνα με μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ στο Κάιρο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ερβάιν, οι οποίοι πέρασαν από αξονικό τομογράφο 52 μούμιες στο Κάιρο και στις ΗΠΑ, οι 44 από αυτές είχαν ασβεστώσεις στις αρτηρίες, γεγονός που μαρτυρεί ύπαρξη απόφραξής τους.

  Από αυτές, η αιγύπτια πριγκίπισσα Αχμόζ – Μεριέτ – Αμόν, η οποία έζησε στις Θήβες (το σημερινό Λούξορ) γύρω στο 1550 π.Χ και πέθανε σε ηλικία περίπου 40 ετών, αποτελεί πλέον το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα ασθενούς με καρδιοπάθεια. "Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η αθηροσκλήρωση των αρτηριών υπήρχε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια", ανέφερε ο Αντέλ Αλάμ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ που ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης.
  "Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό για την εμφάνιση των καρδιοπαθειών" προσέθεσε ο καθηγητής.
Οι ιδρυτές της "αποτελεσματικής θεραπευτικής", δεν τα είχαν καταφέρει τέλεια!
  Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούνται οι ιδρυτές της αποτελεσματικής θεραπευτικής στην ιατρική, διαπιστώνεται όλο και πιο συχνά ότι για τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, δεν είχαν βρει αποτελεσματικό τρόπο διάγνωσης, ούτε φυσικά θεραπείας.
   Στην περίπτωση μάλιστα της πριγκίπισσας μάλιστα, ο δρ Αλάμ αμφιβάλλει σχετικά με το αν η πριγκίπισσα έλαβε κάποια θεραπεία για το πρόβλημά της στην εποχή που έζησε, εκτός ίσως από τη λήψη κάποιων ειδικών βοτάνων ή μελιού. "Εάν ήταν ασθενής μου σήμερα, θα ήταν απαραίτητο να υποβληθεί σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς" σημείωσε ο καθηγητής. Συμπλήρωσε ότι οι αποφραγμένες αρτηρίες της πριγκίπισσας έμοιαζαν πολύ με την εικόνα που παρουσιάζουν οι αρτηρίες με αθηρωμάτωση των σύγχρονων Αιγυπτίων.
Τα λιπαρά, η έλλειψη άσκησης και... το στρες της εξουσίας, υπήρχαν και θα υπάρχουν!

  Οι επιστήμονες εξηγούν ότι την εποχή που έζησαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι -στις μούμιες των οποίων εντοπίστηκα οι παθήσεις- ήταν διαθέσιμα το χοιρινό κρέας, το αρνίσιο κρέας, το κρέας της αντιλόπης αλλά και της πάπιας. Οι Αιγύπτιοι δεν έτρωγαν πολύ ψάρι αλλά κατανάλωναν πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον είναι πιθανό να χρησιμοποιείτο εκείνη την εποχή αλάτι για τη συντήρηση των τροφίμων.
  Συνεπώς, λένε οι επιστήμονες, πιθανότατα οι καρδιοπάθειες αποτελούσαν το αποτέλεσμα της πλούσιας σε λίπη διατροφής αλλά και της έλλειψης άσκησης κυρίως στην αιγυπτιακή ελίτ. Παράλληλα και άλλοι παράγοντες όπως το στρες της εξουσίας ή ακόμη και γενετικά αίτια ήταν αυτά που τους έκαναν ευάλωτους σε κάποιες μορφές καρκίνου.
Αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση... υπεύθυνη για τις παθήσεις της αρχαιότητας!
  Ένα επιπλέον στοιχείο που βρήκαν οι επιστήμονες, είναι ίχνη σωματιδίων στα πνευμόνια αρχαίων μουμιών που υποδηλώνουν πως οι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν εκτεθεί σε ατμοσφαιρική μόλυνση εκατοντάδες χρόνια πριν.

   Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια που ερεθίζουν τους πνεύμονες, έχουν συσχετισθεί με μεγάλο εύρος καθημερινών ασθενειών όπως καρδιακά νοσήματα, πνευμονικές παθήσεις και καρκίνο.

  Όπως δήλωσε ο Roger Montgomerie, επικεφαλής της ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ που έκανε την έρευνα, "αυτό είναι πολύ περίεργο εάν το καλοσκεφτούμε, δεδομένου ότι σήμερα έχουμε μαζική καύση ορυκτών καυσίμων και πάρα πολύ μεγάλη ατμοσφαιρική μόλυνση που συνεχίζεται από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης".

  Μολονότι η Αίγυπτος ήταν μία προβιομηχανική κοινωνία, οι κάτοικοί της ασχολούνταν με τη μαγειρική, την μεταλλουργία και τις εξορύξεις, δραστηριότητες όλες τους που προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπρόσθετα, το αιγυπτιακό κλίμα με τις ερήμους και τις αμμοθύελλες είναι βέβαιο πως διευκόλυνε την αιώρηση και μεταφορά των σωματιδίων στον αέρα με συνέπεια την εύκολη εισπνοή τους.

pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας