Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κίτρινος τύπος

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Σας ευχαριστούμε και σας χαιρετούμε» η κυριακάτικη εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο News of the World αποχαιρέτησε μετά από 169 χρόνια τους πάνω από 7.5 εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες της, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι στελέχη της επιδίδονταν επί χρόνια σε τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος πολιτικών και πολιτών.
Περίπου 4000 πρόσωπα που προέρχονταν από το χώρο των καλλιτεχνών, της βασιλικής οικογένειας, αλλά και θύματα τρομοκρατίας παρακολουθούνταν από την εφημερίδα, η οποία ανήκε από τα τέλη του ‘60 στο μεγιστάνα των μέσων Ρούπερτ Μέρντοκ.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου έδειξε το μεγάλο έλλειμμα ηθικής και δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το οποίο εντοπίζεται στον τύπο της Μ. Βρετανίας, όπου τα σκάνδαλα και οι «κιτρινισμοί» κυριαρχούν, ενώ η επικράτηση μιντιακών αυτοκρατοριών, όπως του Μέρντοκ, εξαφάνισε σταδιακά τις αξίες των παραδοσιακών εφημερίδων.
Οι υποκλοπές συνομιλιών και οι παράνομες φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις έγιναν με τα χρόνια κυρίαρχο μέρος της δημοσιογραφικής ύλης, στο κυνήγι της αναγνωσιμότητας. Δε λείπουν, όμως, και τα σχόλια στο βρετανικό τύπο που αναφέρονται στους χρηματισμούς και στις ανάλογες πρακτικές, ως το μόνο τρόπο για να αποκαλύψει κανείς σημαντικά θέματα που αφορούν στη δημόσια ζωή σε μια τόσο μυστικοπαθή χώρα, όπως η Μ. Βρετανία.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις, πάντως, έδωσαν ένα ακόμη καθοριστικό χτύπημα στον τύπο της Μ. Βρετανίας, οι πρακτικές και οι ηθικές αξίες του οποίου αμφισβητούνται έντονα σε κάθε ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας