Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Τα πρόσωπα και οι απόψεις

Του Πάσχου Μανδραβέλη από την Καθημερινή
Ιωάννα Κούρτοβικ, Δικηγόρος
Με την κ. Ιωάννα Κούρτοβικ μπορεί κάποιος να διαφωνήσει σε πολλά. Οι απόψεις της σε πλείστα όσα θέματα δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι, σεβαστές. Είναι προς αντίκρουση με τον σκληρότερο δυνατό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το πρόσωπο της κ. Κούρτοβικ είναι σεβαστό. Αυτή είναι η πεμπτουσία του δημοκρατικού διαλόγου. Κατεδαφίζεις τις απόψεις με τις οποίες διαφωνείς, αλλά όχι το πρόσωπο που τις εκφέρει. Αντιμάχεσαι σκληρά όσα λέει, αλλά σέβεσαι το άνθρωπο που τα λέει. Ετσι κι αλλιώς, κανείς δεν είναι τέλειος στους συλλογισμούς του, πόσω δε μάλλον η κ. Κούρτοβικ.

Γι’ αυτό, τουλάχιστον στον γράφοντα, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε κ. Μάκης Βορίδης στη δικηγόρο και πολιτική ακτιβίστρια Κούρτοβικ. Στην εκπομπή «Ανατροπή» που είχε θέμα το μεταναστευτικό (Mega 31/1/2010) ο γνωστός βουλευτής του ΛΑΟΣ άρχισε να ανακρίνει τη δικηγόρο γιατί «υπεράσπισε τρομοκράτες» και αν και κατά πόσο διαφωνεί ιδεολογικά με τους έγκλειστους της «17 Νοέμβρη».
Κατ’ αρχήν, η νομική παιδεία του κ. Βορίδη -αν δεν την έφαγε η πολιτική αντιπαλότητα- θα έπρεπε να τον προστατεύσει από διάφορες κακοτοπιές. Οχι μόνο για το ιερό έργο του δικηγόρου υπεράσπισης, για το οποίο δεν οφείλει να δώσει λογαριασμό σε κανένα, αλλά και για το τεκμήριο της αθωότητας που πρέπει να διδάσκεται στον δημόσιο λόγο. Δεν υπάρχουν «τρομοκράτες», υπάρχουν «καταδικασθέντες για τρομοκρατία». Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά και ο μόνος που μπορεί να την εξαλείψει είναι μόνο ο Θεός στη Δεύτερη Παρουσία. Αν υπάρχει Θεός και αν υπάρξει Δεύτερη Παρουσία. Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα. Ακόμη και αν η δικηγόρος Κούρτοβικ ταυτίζεται ιδεολογικά με τους πελάτες της, αυτό τι μαρτυρεί για το μεταναστευτικό ζήτημα; Υπάρχει κάποια «υπόγεια και σκοτεινή οδός» που συνδέει τα δύο προβλήματα; Ή απλώς οι παραλληλισμοί έγιναν για το θεαθήναι και τα νούμερα της AGB; Αν ισχύουν αυτοί οι κανόνες, τότε ο λόγος του κ. Βορίδη τοις πράγμασι ακυρώνεται, εξαιτίας της συμμετοχής του σε ομάδες «μαύρης τρομοκρατίας» (έστω χαμηλής) που βρέθηκε όταν ήταν στα νιάτα του.
Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να μπουν κανόνες, ξεκινώντας από τον διάλογο, όποιον διάλογο, τέλος πάντων, μπορεί να γίνει σ’ αυτό το πράγμα που λέγεται τηλεόραση. Αυτό είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να λύνουμε προβλήματα. Οσοι δεν κατανόησαν το όπλο του διαλόγου και ασπάστηκαν τον «διάλογο των όπλων» έκαναν το ίδιο λάθος με τον κ. Βορίδη. Μπέρδεψαν τα πρόσωπα με τις απόψεις και τελικά εξόντωσαν τα «αντίπαλα» πρόσωπα και συκοφάντησαν τις δικές τους ιδέες.
Η μεγαλύτερη αρετή της συκοφαντημένης αστικής δημοκρατίας είναι ότι μας επιτρέπει να διαφωνούμε σκληρά, χωρίς να σκοτωνόμαστε. Αυτό που εντυπωσιάζει πολλούς στη Βουλή -«πώς μπορείτε να μαλώνετε στα έδρανα και να πίνετε μαζί καφέ στο εντευκτήριο»- δείχνει το μεγαλείο μιας κοινωνίας που μπορεί να ξεχωρίσει τα πρόσωπα από τις προσωπικές απόψεις. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα γίνει κτήμα και όσων μετέχουν στα τηλεοπτικά πάνελ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

".....Οι απόψεις της σε πλείστα όσα θέματα δεν είναι, ούτε πρέπει να είναι, σεβαστές. Είναι προς αντίκρουση με τον σκληρότερο δυνατό τρόπο. ...."

απιστευτος...


υπαρχει καποιος λογος που βαζετε τις ηλιθιοτητες του μπουχεσα πασχου εκτος απο το οτι ειναι κοζανιτης?

Ανώνυμος είπε...

o antrwpos exei apopsi..h aristera einai syntiritikh giati yperaspizetai to asylo...kai malista paei na dhmioyrgisei kai profil oti exei politiko politismo...alla apokaleiptetai xwris na to katalabei. den yparxoyn idees kai apopseis apo mones toys , oi anthrwpoi tis ekrazoyn..akoy leei ...sebetai thn koyrtobik alla de sebetai tis apopseis ths...oyte to aplo den mporei na pei...oti diafwnei me tis apopseis tis...alla sebetai thn allh apopsi kai osoys tin ekferoyn...
oso gia ton boridh ti na poyme...twra ton katalaban; to thema den einai aytos...to thema einai allo. oti osoi kataferontai kata apopsewn poy sthrizoyn atomika dikaiwmata kai koinwnikes katakthseis...bl. asylo...paroysiazontai taxa ws yperaspistes twn antrwpwn.poy tis ekferoyn...mallon gia na eksasfalizoyn ena epiplasto dhmokratiko profil wste aperispastoi na sthrizoyn ton metamonternismo kai ton antridrastiko (taxa) eksixronismo

Ανώνυμος είπε...

«πώς μπορείτε να μαλώνετε στα έδρανα και να πίνετε μαζί καφέ στο εντευκτήριο»

...με συγχωρείς, δε δείχνει το μεγαλείο της κοινωνίας, δείχνει την ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

Σφάζονται για τα μάτια του κόσμου, για τις τηλεθεάσεις και για τις εντυπώσεις. Δεν εννοούν τίποτα γιατί δεν τους αγγίζουν και δεν τους νοιάζουν τα προβλήματα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να είναι γραβατωμένοι στα παράθυρα, να αισθάνονται πως έχουν εξουσία και να γεμίζει ο λογαριασμός στην τράπεζα. Υποκριτές όλοι τους!

Ανώνυμος είπε...

μίασμα....

Ανώνυμος είπε...

Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι από τις καλύτερες δημοσιογραφικές «πένες» στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

SIGA SOYPESE H PENA...to PLHKTRO...

EINAI APO TA PIO GLIODIKA FEREFONA THS KYVERNHSHS!!!...
OYTE EXEI DIAVASEI TIPOTA PARAPERA...
OTI TOY LENE GRAFEI!!!...

Ανώνυμος είπε...

Αμαζόνιος ή Μοναχός?Μήπως Λορίκουλος?Μάλλον Κακατού..

Το Προφίλ μας