Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Θα κάνω ό,τι θέλω

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Κι άμα θέλω να πληρώσω, θα πληρώσω. Κι αν δεν θέλω να πάω στη δουλειά, δεν θα πάω. Κι άμα γουστάρω να πετάξω τα σκουπίδια έξω από τον κάδο, αυτό θα πράξω.
Σε συνθήκες κρίσης, είναι λογικό από τη μια πλευρά να «ξεφυτρώνουν» φαινόμενα παρανομίας ή ανυπακοής –όπως θέλετε πέστε το, η ουσία είναι μια- και από την άλλη να ενεργοποιούνται κινήσεις πολιτών που αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο του πράγματος και με τον τρόπο τους θέλουν να συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας. Προχθές μπροστά μου στα διόδια, ο οδηγός του προπορευόμενου αυτοκινήτου σήκωσε τη μπάρα «γιατί έτσι θέλω» και δεν πλήρωσε το αντίτιμο. Πράξη ανυπακοής, μαγκιά, βλακεία; Ο καθένας διαλέγει και παίρνει.

Ωραία, τότε να πάμε και στο σούπερ-μάρκετ και να ψωνίσουμε ότι χρειαζόμαστε χωρίς να πληρώσουμε, όπως οι ήρωες του Ντάριο Φο. Δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο παράνομο από το να επιβιβαζόμαστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς να πληρώνουμε εισιτήριο. Εκτός αν δεχόμαστε ότι στο κράτος μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε, ενώ στον ιδιώτη δεν μας παίρνει.
Εν τέλει, αν αποφασίσουμε από κοινού ότι δεν θα σεβόμαστε στο εξής τους νόμους –γενικά κι όχι κατά πως μας συμφέρει- θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα συμφωνία ως πολίτες. Αλλιώς το δίκαιο του κάθε αιτήματος, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παρανομία της πράξης.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

oloi kanoyn oti theloyn.opos sto velvendo.o kathenas kanei oti thelei.I MKO kanei toy kefalioy tis.

γεωργιος θεοφανου είπε...

εσένα φιλε μου πρέπει να σε κοιτάξει κανένας γιατρός. πάσχεις από σοβαρό πρόβλημα για να μπορείς ένα οποιοδήποτε θέμα να το πηγαίνεις στο βελβεντό. εσύ δεν πρέπει να είσαι από τα σερβία και πας τώρα να το παίξεις πιο σερβιώτης απο τους σερβιωτες. η μίζερη ζωή σου σε κάνει να μην βλέπεις και να μισης κάθε καλή προσπάθια που γίνετε. θα ήθελες να δεις το δήμο του βελβεντού να χρωστάει περισότερα από τα Σέρβια να στέλνουν τα παιδιά τους στο κλειστό γυμναστήριο στα σέρβια κ.τ.λ.Με τους βελβεντινούς οι σερβιώτες είχαν πάντα καλές σχέσης. η πρώτη ντίσκο το 1978 αν δεν κάνω λάτος άνοιξε από σερβιώτη το θανάση το μπιλιατη συγκεκριμένα στο βελβεντό. πόση νέοι τον σερβίων δεν πήγαιναν για γκόμενες στο βελβεντό.
είχε πάντα μια πιο ανεκτική συμπεριφορά λιγότερο κουτσομπολίστικη από τα σερβία. όσο πιο πίσω στην ιστορία πάει κάποιος τόσο πιο πολύ βλέπει αυτές τις στενές σχέσης. παρα πολύ διαφωτιστικό είναι η μικρή εξιστόρηση που κάνει ο σερβιωτης δάσκαλος δημήτριος κουτσουβαλας στο βιβλίο του τα σερβία που ζήσαμε τιτλος του διηγίματος στο Βελβεντό το ζυλευτό.
μερικοί από ότι διαβάζω αυτές τις μέρες στο blog, και οι περισοτεροι είναι ανώνυμοι γιατί δεν έχουν το θάρρος της γνώμης έχουν βάλει λάτος σκοπό και θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε συγκρουση. νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια επίσκεψη σερβιωτών στο βελβεντό και μια επίσκεψη βελβεντινών στα σερβία όπου θα δείξουμε ο καθενας ότι καλύτερο έχει. νομίζω ότι αυτό το μισος μερικών οφείλεται στην αγνοια. από την άλλη τα πρέπει η σερβιώτες να προσέχουν τι λένε, και οι βελβεντινοι να δείξουν λίγη ανοχή και καλή θέληση. εγω πρωσωπικα σαν σερβιωτης ευχομε να τα καταφέρουν και να γίνουν αναξάρτητο κράτος πόλη μέσα σε αυτό το βαρβαρικό κράτος που κυβερνάει το κόμμα του Πασοκ και ο γεώργιος παπανδρέου σαν πρωθυπουργός καο πρόεδρος του ευρωπαίκου σοσιαλιστικού κόμματος. τι να πω αν μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα έστω και σαν αναξαρτήτος δήμος θα είναι σαν να έχετε νικήσει τους πέρσες στη σαλαμίνα αλλιώς υπάρχουν και οι θερμοπύλες η και η άλωση, πολιτική είναι η τέχνη του ευφικτού. ένας φίλος μου σας έχει χαρακτηρίσει πολύ πετυχιμένα σαν τους γαλάτες του asterix και δεν ξέρω πιο είναι το μαγικό φίλτρο που πίνετε.
Γεώργιος θεοφάνου

Ανώνυμος είπε...

oreo paramithi les.synehise to.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Γιώργο Θεοφάνου που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Θα πέσουν να σε φάνε Γιώργο, αλλά η δική σου άποψη είναι περισσότερο αντικειμενική από όλους μας. Ξανά μπράβο!
-Ο καλαμάρης-

γιώργος είπε...

και συ καλαμάρη μου αρέσης όπως γράφεις και για να το πάμε ποιό πίσω το παραμύθι για του φίλου μας του ανώνυμου του αρέσουν τα παραμύθια όπως και όλων μας βέβαια, θα φτάσουμε και στην αρχαία ελλάδα με την οποία σύγουρα ο φίλος κάνει αναφορές ζώντας στη μοιζέρια του σήμερα και αναπολεί τις παλιές δόξες. θα είναι σίγουρα από αυτους τους ελληνάρες που είναι καθαροί φυλετικά και δεν θέλουν να μολυνθουν με αλλους. Λοιπόν η ελλάδα και αυτό που λέμε ελληνες δεν ήταν μέσα στη σκέψη των αρχαίων, αλλά υπήρχαν αθηναίοι, σπαρτιατες, θηβαίοι, κορίνθιοι. θέλω να πω πως όταν ήταν ανεξαρτιτες πόλεις οι πολίτες έδωσαν και τον καλύτερο τους εαυτό οι και έγινε αυτό που λέμε ελληνικός πολιτισμός, δηλαδή ιδεές όπως δημοκρατια, πολίτης, ελευθερία. και τα περισότερα γενήθηκαν στην αθήνα που υπήρχε για 200 χρόνια 'αμεση δημοκρατία. αυτό είναι για μένα το ποιό σωστό συστημα διακοιβέρνησης. αυτό που γίνετε στο βελβεντο ίσως να δώσει ερεθήσματα για μια ποιό σοβαρή αντιμετόπηση των τοπικών κοινωνιών, οι όποιες μπορούν να οργανωθουν σαν ιδιετερώτητες και να διαφυλάξουν την πολιτισμική τους ταυτώτητα και ιστορική μνήμη για το καλό τους.

Ανώνυμος είπε...

Πέρσι που τα διόδια ήταν λιγότερα και το αντίτιμο ήταν φθηνότερο το κίνημα του δεν πληρώνω δεν υπήρχε καν,τυχαίο?Δεν νομίζω.

Επίσης,τι σας νοιάζει ρε η μη πληρωμή κάποιου ιδιώτη προς κάποιον άλλο ιδιώτη?
Τέτοιο κόλλημα για να τα αρπάζει ο Μπόμπολας,αμάν πια.

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα είναι ότι, άν ξεκινήσεις να αναλύεις τα ζητήματα στραβά, στραβό συμπέρασμα θα βγάλεις!!
Γιο χάνα!!..

παραθέτεις κάτι παιδιάστικα "παραδείγματα" μέχρι ανόητα, όπως για σκουπίδια, για δουλειά κλπ.

Καταρχή, αυτοί που κάνουν αυτή την κινητοποίηση, ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ στις δουλειές τους, ΡΙΧΝΟΥΝ και τα σκουπίδια τους στους κάδους!!!.

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ τις υποχρεώσεις τους, όπως τον λογαριασμό της ΔΕΗ και μαζί με αυτόν ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ τους φόρους προς τον ΔΗΜΟ!!!, ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ τον φόρο που αναλογεί σε κάθε πολίτη, Τα φροντιστήρια, Τα ψώνια τους, τον καφέ τους, το εισητήριο στο θέατρο στον κινηματογράφο, την Βενζίνη τους, το πετρέλαιο θέρμανσης κλπ!!..

Που ΕΙΔΑΤΕ εσείς κυρία Γιο χάνα, Αυτοί που κάνουν την κινητοποίηση αυτή, να μην πληρώνουν στο Σούπερ μάρκετ???

ΑΠΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΕΤΕ το κίνημα αυτό, και νομίζετε ότι προσφέρετε υπηρεσία στην κυβέρνηση, που μπορεί να σας πληρώνουν για αυτή την ενέργεια!!!

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ και ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα και υπηρεσίες
τα οποία πληρώνουν μέσα από τη φορολογία, που τους κάνει το "κράτος"!!!
ΌΠΩΣ:
-Τα διόδια, -πληρώνουμε ή όχι τέλη κυκλοφορίας??
γιατί να τα ξαναπληρώσουμε???
-Τα εισητήρια στα αστικά λεωφορεία, είναι μόνο στην Αθήνα, γιατί Αύξησαν την τιμή του εισητηρίου!!, πέρα του ότι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ο δήμος να παρέχει δωρεάν αυτή την υπηρεσία, από τους φόρους που παίρνει από τους πολίτες ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ!!!
-Τα "εισόδια" στα νοσοκομεία και Κ.Υ., ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ που μας κάνουν από τους μισθούς μσς, για να μας ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ "ΔΩΡΕΑΝ" η Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!!!...
Γιατί ΝΑ τα ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ???...

ΑΥΤΑ τα τρία σημεία είναι που επικέντρωσαν τον αγώνα τους οι ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ πολίτες!!!
Γιατί τα πληρώσαμε και ΔΕΝ θέλουμε να τα ξαναπληρώσουμε!!!

Ωφειλει η κυβέρνηση να κάνει ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πολιτική
και να παρέχει στους πολίτες της αυτές τις υπηρεσίες ΔΩΡΕΑΝ!!!

Υπάρχει κάτι άλλο που λένε ότι δεν πληρώνουν αυτοί οι συμπολίτες μας, Γιο χάνα???..

Φυσικά όχι!!!.. απλά εσύ και οι ομοίοι σου, θέλετε κάποια υγειή σκεπτόμενα άτομα να τα συκοφαντήσετε , να τα φοβήσετε, να γίνουν ραγιάδες σαν και σας, και να περιμένουν τον "αγά" τους, να τους πετάξει κάνα κόκκαλο και να τους γλύφουν όπως κάνετε εσείς!!!
Ε, όχι, αυτά επιτέλους πρέπει να εξαλείψουν από την Ελλήνική κοινωνία!!!
Πρέπει να αρνηθείτε το "κόκκαλο" που σας πέταξαν, για να γράψετε αυτό το...λογίδριο!!!

- Ο ΔΩΔΕΚΑ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ -

Ανώνυμος είπε...

Γεώργιε, πρόσεξε....
..."πρέπει να γίνει μια επίσκεψη σερβιωτών στο βελβεντό και μια επίσκεψη βελβεντινών στα σερβία όπου θα δείξουμε ο καθενας ότι καλύτερο έχει"...
Πρέπει να πάτε στα Σέρβια εσείς τόσες φορές όσες φορές ήρθαν αυτοί, και μετά κάτι μπορεί να γίνει!!!..

"ευχομε να τα καταφέρουν και να γίνουν αναξάρτητο κράτος πόλη μέσα σε αυτό το βαρβαρικό κράτος που κυβερνάει το κόμμα του Πασοκ και ο γεώργιος παπανδρέου"...
Εσύ δεν είσαι μέσα σ'αυτό το.."κράτος"?? και βγάζεις την ουρά σου απ' έξω???..

..."θα ήθελες να δεις το δήμο του βελβεντού να χρωστάει περισότερα από τα Σέρβια"...
Ποιός τό επιθυμεί αυτό???...
Και τι αλλάζει αν κάποιος χρωστάει ή όχι???...

..."αν μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα έστω και σαν αναξαρτήτος δήμος θα είναι σαν να έχετε νικήσει τους πέρσες στη σαλαμίνα"...
Εμείς οι υπόλοιποι είμαστε οι "πέρσες"??..
ωραίο παράδειγμα!!...

ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ!!! - -ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ - -

Ανώνυμος είπε...

12:23 "Και τι αλλάζει αν κάποιος χρωστάει ή όχι???..."
Με αυτή τη φράση τα αποστόμωσες όλα. Αυτός είσαι. Ο επίλογός σου για τον εαυτό σου είναι να φανταστώ. ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ... ΜΑΖΙ ΣΟΥ!
-Ο Καλαμάρης-

Ανώνυμος είπε...

KALAMARI PROSEXE, THA SE KOPSOYN FETES

γιώργος είπε...

μια τελαυταια παρατηριση οι περσεσ ειναι τ ΔΝΤ η Τρόικα και η ελληνική υποταγμενη κυβερνιση που έδωσε γη και ύδωρ.

Ανώνυμος είπε...

"Μεγάλη νίκη πέτυχε το κίνημα «Δεν πληρώνω», αφού ο υφυπουργός Μεταφορών της Χούντας, Γιάννης Μαγκριώτης, δήλωσε πως η Χούντα προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση των διοδίων. Μετά από αυτή τη νίκη, το κίνημα θα πρέπει να αλλάξει γραμμή.

Το κίνημα «Δεν πληρώνω» δεν πρέπει να αρκεστεί στο να μην πληρώνει στα διόδια, αλλά θα πρέπει να απαιτήσει να πληρώνεται στα διόδια.

Θα πρέπει κάθε οδηγός που περνάει από τα διόδια να παίρνει εκατό ευρώ, ώστε σε καμιά διακοσαριά χρόνια να έχουν επιστραφεί στους πολίτες τα κλεμμένα των χουντικών κυβερνήσεων και των νταβατζήδων τους."

Ανώνυμος είπε...

κριμα που η κα κωσταρελλα ειναι και αποφοιτος αει

για αρχη ας διαβασει το βιβλιο περι πολιτικης ανυπακοης του χενρι ντεηβιτν θορό (γραμμενο τον 19 αιωνα)τις ρησεις αριστοτελη, πλατωνα καζαντζακη περι δικαιωματος του πολιτη να υπερασπιζεται το δικαιο (και οχι το νομο) και βλεπουμε
εαν μπορεσει να ξεχωρισει ποτε την ηρα απο το σταρι...

Delino είπε...

“Χάρων και Μένιππος” έτσι για την ιστορία ...
Ο Χάρων, ο βαρκάρης που διαπόρθμευε τις ψυχές των νεκρών στις όχθες της Αχερουσίας, απαίτησε την πληρωμή του από τον ατυχή επιβάτη Μένιππο, ο οποίος ούτε ζωή επί γης διέθετε πλέον ούτε χρήματα.
Ο Μένιππος ήταν ο πρώτος αρνητής πληρωμής διοδίων, εισιτηρίων και λοιπών ναύλων.
Πέρασε στην αιωνιότητα με το “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος”.
Χωρίς τους ανυπάκοους και τους αρνητές δεν αλλάζει ο κόσμος και δεν γράφεται ιστορία!

Ανώνυμος είπε...

Orea paramithia kale...

Το Προφίλ μας