Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Βελβεντό: Μία από τις τρεις ελληνικές πόλεις στο πανευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη


ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
 Το «Πλαίσιο Αναφοράς για τις Βιώσιμες Πόλεις» δημιουργήθηκε από μία ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους πόλεων, δικτύων φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό να βοηθήσει μεγάλες και μικρές πόλεις της Ευρώπης, που έχουν βέβαια και τις προϋποθέσεις, να σχεδιάζουν, να παρακολουθούν και να αξιολογούν στρατηγικές και  έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Εγκρίθηκε στο Τολέδο, στις 22 Ιουνίου 2010 από το Συμβούλιο Υπουργών στα πλαίσια της Ισπανικής Προεδρίας. Η ομάδα διαχείρισης του προγράμματος, της οποίας ηγούνται από κοινού η Γαλλία (Υπουργείο Οικολογίας, Ενέργειας, Αειφόρου Ανάπτυξης και Θαλάσσης) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής) προκήρυξε Πανευρωπαϊκή Διαγωνιστική Διαδικασία για να επιλέξει από 50 έως 70 Ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες, σε πρώτη φάση θα συμμετέχουν στο Δίκτυο για διάστημα έξι μηνών από τις αρχές του 2011.
Η προκήρυξη του Διαγωνισμού κοινοποιήθηκε σε όλους τους Δήμους της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας μέσω του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν.) και της ΚΕΔΚΕ) στις αρχές Αυγούστου και οι Δήμοι που ήθελαν να συμμετάσχουν όφειλαν να καταθέσουν αιτήσεις στην Αγγλική Γλώσσα μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2010.
Το στοίχημα μιας τέτοιας διάκρισης και συμμετοχής  ήταν μεγάλο και γι’ αυτό ο Δήμος Βελβεντού, κατέθεσε πρόταση στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. με όλα τα δεδομένα που είχε από τη διαχρονική αναπτυξιακή του πορεία και από τις μελέτες και το σχεδιασμό του μέλλοντος. Στον Διαγωνισμό κατέθεσαν επίσης προτάσεις και αρκετοί ακόμη Δήμοι της Ελλάδας.
Η διαγωνιστική διαδικασία προέβλεπε δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι ελληνικές αρχές θα επέλεγαν οκτώ (8) πόλεις και ακολούθως στη δεύτερη φάση το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο θα επέλεγε τρεις (3).  
Στην πρώτη επιλογή επιλέχτηκαν από τη Ελλάδα οι πόλεις Αγία Βαρβάρα Αττικής, Αλεξανδρούπολη, Βελβεντό, Ιεράπετρα, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σαμοθράκη και Σέρρες.
Στη δεύτερη φάση η Ευρωπαϊκή Ομάδα Αστικής Ανάπτυξης, επέλεξε τις τρεις ελληνικές πόλεις που θα συμμετέχουν στο πανευρωπαϊκό Δίκτυο και είναι το Βελβεντό, το Ρέθυμνο και η Σαμοθράκη.
Στο Όργανο, που έκανε την επιλογή συμμετέχουν εθνικοί εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών της Ευρώπης, η Γενική Δ/νση Περιφερειακής Πολιτικής  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι θεσμοθετημένοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί στο πεδίο της αστικής ανάπτυξης, της πολεοδομίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εθνική εκπρόσωπος στην Ομάδα Αστικής Ανάπτυξης είναι το στέλεχος του ΥΠΟΙΑΝ κ. Ρέα Όρφανου.  

Με την επιλογή αυτή το Βελβεντό θα συμμετέχει σε ένα δίκτυο πενήντα ως εβδομήντα ευρωπαϊκών πόλεων. Το δίκτυο θα εργάζεται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, είναι προς όφελος των πόλεων να μοιράζονται γνώσεις και πληροφορίες και να αξιοποιούν προγράμματα, μαθαίνοντας η μία από την άλλη, μέσα από ένα συγκεκριμένο και λειτουργικό εργαλείο, όπως είναι το Πλαίσιο Αναφοράς.  
 Αποτελεί μεγάλη υπόθεση η επιλογή του Βελβεντού για τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις βιώσιμες πόλεις. Πρόκειται για έναν υποστηρικτικό μηχανισμό, ο οποίος δίνει κατευθύνσεις και τεχνογνωσία.
Αποτελεί παράλληλα και μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που δημιουργεί αυτή η συμμετοχή. Όμως είναι δεδομένο ότι το Βελβεντό για άλλη μια φορά θα τα καταφέρει.
Τέλος πέρα από όλα τα άλλα αποτελεί σημαντική ευρωπαϊκή αναγνώριση της διαχρονικής λειτουργίας μιας κοινωνίας που αποδεδειγμένα μπορεί να αντιμετωπίσει αισιόδοξα, πολύπλευρα και παραγωγικά το μέλλον και τις προκλήσεις μιας περιφερειακής ανάπτυξης  και μιας αναγκαίας χωρικής συνοχής, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
                                                                                       Βελβεντό 11 Νοεμβρίου 2010
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και σε Ρέθυμνο και Σαμοθράκη
http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News%2Ccntnt01%2Cdetail%2C0&cntnt01articleid=15822&cntnt01origid=15&cntnt01returnid=39

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι το καινούριο τοπικό συμβούλιο της κοινότητας του Βελβεντού να συμφωνήσει στην υλοποίηση της πρότασης.

Ανώνυμος είπε...

http://www.kritikamonopatia.gr/?p=3363

Ανώνυμος είπε...

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=26890

Ανώνυμος είπε...

http://www.giapraki.com/news.php?extend.8783

DIMOS VELVENTOU ISXIROS ANEKSARTITOS είπε...

EMEIS OI VELVENTINOI EFXOMASTE MESA APO TIN KARDIA MAS NA EXOUN ANALOGES EPITIXIES KAI OI FILOI MAS APO TA SERVIA.EFXOMASTE O KYRIOS KONSTANTOPOULOS NA FEREI TO DIMO SAS SE AFTO TO EPIPEDO. AGONISTITE FILOI MAS. MPORITE NA TO PETIXETE. TO PROTO VIMA EGINE. O KOKOLIOS EINAI EINAI PLEON PARELTHON. MENEI MONO MIA KAKIA ANAMNISI.VOITHISTE TO NEO SAS DIMARXO. MPORITE!!! O DIMOS VELVENTOU THA EINAI PANTA DIPLA SAS.

Ανώνυμος είπε...

@2:14
Εμείς οι Σερβιώτες ευχόμαστε στον Νέο Δήμαρχο Βασίλη Κωνσταντόπουλο να έχει πραγματικές επιτυχίες. Δεν θεωρούμε επιτυχία να ενταχθούμε σε ένα στατιστικό δείγμα. Επιτυχία είναι αν τα αποτελέσματα ενός έργου μας είναι επωφελή για τον τόπο μας αλλά και για όλη την οικουμένη.

Ανώνυμος είπε...

@12:39
Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει.............

Ανώνυμος είπε...

ALITHIA RE PEDIA APO PIOYS SERVIOTES EKPROSOPOYNTAI OI SERVIOTES GIATI EGV BLEPO LABA KOZANH LABA MIKROBALTO POY EINAI OI SERVIOTES OEO TYXEO DEN NOMIZO

Ανώνυμος είπε...

3:30

Παρτιώτη, η Λάβα είναι Σέρβια από το 1970 αλλά και από το 2011 Σέρβια θα είναι και ο Βελβεντός

Ανώνυμος είπε...

@1:25
Ποιος σας φτάνει εσας!!!

Βελβεντινός είπε...

Και μετά 3.47 ξύπνησες. Εγώ δεν ξέρω κανέναν να φεύγει από το Βελβεντό και να πάει Σέρβια. Εκτός αν εννοείς ότι 1-1-11 θα έχουμε τόσες μετακομίσεις που οι μεταφορείς δε θα προλαβαίνουν.
Ο φθόνος σου μπορεί να είναι μεγάλος αλλά το Βελβεντό θα παραμείνει Βελβεντό και τα Σέρβια ως έχουν. Αν έχεις αμφιβολία γι' αυτό ρώτα τους δύο υποψηφίους δημάρχους, Κωνσταντόπουλο και Μακρυγιάννη οι οποίοι δεν προβληματίζονται για το τι θα παραλάβουν από το Βελβεντό, αλλά για το άγνωστο που τους περιμένει στα Σέρβια.

Ανώνυμος είπε...

@4:04
Τον τελευταίο καιρό έχω διαπιστώσει κάτι που δεν το είχα σκεφτεί.
Αυτό είναι το εξής: Οι φίλοι μου (εννοώ συγκεκριμένα άτομα) Βελβεντινοί δεν με πίστευαν όταν τους έλεγα ότι αν δεν θέλετε να έρθετε ούτε και μείς θέλουμε να έρθετε. Νόμιζαν ότι τους λέμε ψέματα. Πίστευαν ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι αδύνατο οι άλλοι να μην κάνουν «κρά» για να τους αποκτήσουν. Αυτή η γνώμη τους κλονίστηκε λίγο τελευταία. Θα σας το πω για άλλη μια φορά. Ειλικρινά δεν σας φθονούμε γιατί ποτέ δεν σας ζηλέψαμε.

Ανώνυμος είπε...

Μικρότητες και αστειότητες. βγάλτε επιτέλους τις παρωπίδες που σας φόρεσαν και δείτε την πραγματικότητα. ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ κοινή πανευρωπαική αναφορά. Δεν είναι στατιστικό.... είναι γεγονός. Όλοι οι αγώνες και οι προσπάθειες που καταβάλλαμε σαν κοινωνία δικαιώνονται ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ. Αυτοί είμαστε όσο και αν προσπαθείτε να μας μηδενίζεται. Αφήστε μας και κοιτάξτε πως θα "φτιάξεται" το πολυαγαπημένο σας ΧΩΡΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

la8os 12,08 ta SERVIA den ine xorio.na imaste ligo sovari.

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΟΣΕΣ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.,..-ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!..- ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ.!!..ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΛΚΥΕΕΤΕ!!, ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!!! ΡΩΤΗΣΤΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!.. ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΡΙΓΓΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!.. ΟΣΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.!!..ΚΑΘΗΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΕΡΑ, ΑΜΠΟΔΑΤΕ!!!...

216 είπε...

τον περγαμου βαλατε παλι να καθαρισει; απο 1/1/του 11 τα κλειδια εδω ,η κλικα στο σπιτι και συνεργασια μονο με τους νομιμα εκλεγμενους

Ανώνυμος είπε...

Όντως χωριό με πολυκατικίες δεν λέγεται χωριό λέγεται πόλη sory...

Ανώνυμος είπε...

@3.47 EGO FILE MOU DE THA EIXA PROVLIMA NA METAKOMISO STA SERVIA ALLA EXO ALERGIA STA POULERIKA KAI DEN THA MPOROUSA NA MEINO SE ENA XORIO OPOU OI KOTES KYKLOFOROUN ELEFTHERES STOUS DROMOUS. EFXOME O AKSIOS KYRIOS KONSTANTOPOULOS NA SYMAZEPSEI LIGAKI TA PRAGMATA. NA TON PSIFISETE KAI NA TON VOITHISETE.

Ανώνυμος είπε...

@1:52
Ναι όντως, αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά με το Βελβεντό. Εδώ κυκλοφορούν όλοι ελεύθερα στους δρόμους σε αντίθεση με σας που δεν επιτρέπετε στους συγχωριανούς σας να ασκήσουν ακόμα και τα ύψιστα δικαιώματά τους.

ai-vreS είπε...

Η ανάρτηση αναφέρεται σε πράγματα που δεν έχουν σχέση με τις εκλογές. Παρακαλούμε σεβαστείτε το.

Ανώνυμος είπε...

to kserw ai-vres pws einai asxeto me to 8ema alla einai toso shmantiko poy 8a to grapsw ki edw.kai8 a to vrontofwnaksw na akoystei se OLH thn eparxia SERVIWN.
ta SERVIA exoyn DHMARXO.
sygxarhthria VASILH KWNSTANTOPOYLE!

Το Προφίλ μας